19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn pas spre normalitate: Primul bar din Craiova care a interzis fumatul

Un pas spre normalitate: Primul bar din Craiova care a interzis fumatul

Comitet Music Bar este primul local din Craiova care a interzis, în urmă cu două săptămâni, fumatul în interiorul locației. După tragedia din clubul Colectiv, România încearcă să se alinieze țărilor europene care, de ani buni, au interzis fumatul în spațiile publice. Acțiunile sunt răzlețe. În Craiova, însă, a fost făcut un prim pas.

Barul Comitet din Craiova a intrat în rândul localurilor ce interzic fumatul în interior. Ideea apăruse de câteva luni, dar tragedia petrecută în clubul bucureștean Colectiv a făcut ca deciza să nu mai fie amânată. În Europa și în lume, mai multe țări ne dau un exemplu în acest sens. Prima ţară din lume care a interzis fumatul în toate locurile publice este Irlanda. Din 2010, nici grecii nu mai au voie să fumeze în spațiile publice, iar spaniolii din 2011. Acum și barul Comitet experimentează interzicerea fumatului. În România, Legea nr. 349/2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, modificată prin Ordonanţa nr. 5/2008, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009, doar că nu a fost respectată. Art. 3 al acestei legi spune: „Se interzice fumatul în spațiile publice închise. Fumatul este permis în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii: a) să fie construite astfel încât să deservească fumatul şi să nu permită pătrunderea aerului viciat în spaţiile publice închise; b) să fie ventilate, dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor; c) să fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre următoarele indicatoare prin care să se indice: «Spaţiu pentru fumători», «Loc pentru fumat», «Camera de fumat», «Încăpere în care este permis fumatul», astfel încât orice persoană să poată fi avizată de faptul că numai în acel spaţiu se poate fuma“.
Aceeași Lege nr. 349/2002 prevede că suprafața destinată fumătorilor poate să ajungă până la 50% din suprafața totală a localului. În același timp, proprietarii restaurantelor pot decide ca localul lor să fie exclusiv pentru nefumători sau exclusiv pentru fumători, dacă acesta are o suprafață mai mică de 100 mp, cu mențiunea că trebuie să afișeze această informație.

„Ni se pare normal că am luat această decizie“

Conducerea barului Comitet a luat, de curând, măsuri în acest sens. „Totul a început mai mult ca un experiment pe care vrem să-l desfășurăm în această locație care funcționează de un an și jumătate. Am vrut să vedem care este reacția oamenilor și răspunsul a fost foarte bun din partea clienților care au fost mulțumiți de decizia noastră. În urmă cu două săptămâni, am luat această decizie. Imediat după ce am postat pe facebook faptul că interzicem fumatul în local am stârnit un val de mulțumiri din partea oamenilor și acest lucru ne-a încurajat să mergem mai departe“, a spus Sorin Stoenescu, administrator Comitet Music Bar.
„Faptul că se poate fuma sau nu în interiorul unui bar nu ar trebui să fie criteriul principal pentru care clienții aleg să meargă într-un local sau altul“, a mai spus Sorin Stoenescu. „Dacă nu pot să fumez într-un loc nu este un motiv să nu mai merg acolo. Atmosfera, muzica, serviciile oferite, oamenii ar trebui să fie motivele pentru care aleg să mă duc în acel loc. Nu ne este teamă că o să pierderm din clienți. M-am sfătuit cu echipa mea și am căzut de acord că este corect să facem așa. Ni se pare normal și civilizat că am luat această decizie“, a adăugat Sorin Stoenescu.
Pentru cei care preferă să meargă în barul mai sus menționat a fost amenajat afară un loc special pentru fumători.

În țările Occidentale, locațiile au spații separate unde se poate fuma

În aceste zile, deputaţii au votat un proiect de lege prin care li se interzice românilor să mai fumeze în restaurante, baruri sau cluburi, dar şi în instituţii publice, în parcuri sau în apropierea locurilor de joacă. Medicii susțin această inițiativă și speră ca, de această dată, să fie și aplicată, și respectată de toată lumea. „De obicei, în țările din Occident locațiile au amenajate spații speciale unde se poate fuma în afara clădirilor. Indiferent că sunt restaurante sau hoteluri, există spații publice special amenajate în afara locațiilor de consum. Cei care lucrează pe mijloace de transport sau care călătoresc mult cu avionul, ca să prevină sevrajul, pot să folosească plasturi cu nicotină la sfatul medicului. Este un lucru ideal. Pe lângă cel care fumează și nefumătorii sunt afectați. Fumatul este factor de risc pentru bolile respiratorii, cardiovasculare, bolile de piele, renale, dar și pentru cancerul pulmonar. Campanii de informare și prevenire pe această temă s-au făcut de-a lungul timpului atunci când au fost fonduri. Dacă s-ar ține cont de legea care există deja, amenda pentru cei care fumează în spațiile închise, neamenajate, este între 600 și 1.000 de lei, cu muncă în folosul comunității“, a explicat dr. Daniela Bică, medic primar pneumolog. Cei care vor pot să beneficieze de consiliere personală, pot apela la cabinetele de tabacologie care există și în Craiova.

„Îmi convine ca atunci când ajung acasă să nu mai miros a fum“

Potrivit unui studiu publicat în The Lancet, interzicerea fumatului în locurile publice a redus cu 10% naşterile premature şi cu 10% atacurile de astm în rândul copiilor. În plus, în Spania, Belgia, Polonia, adoptarea unei bune legislaţii a dus la scăderea semnificativă a ratei de expunere la fumul de tutun.
Numărul tinerilor care fumează este din ce în ce mai mare, iar vârsta de la care încep să facă acest lucru este sub 18 ani, după cum arată datele ultimului Eurobarometru. Mihaela este o tânără din Craiova care fumează, dar aplaudă inițiativa interzicerii fumatului în barul Comitet și spune că tot mai multe localuri ar trebui să facă acest lucru. „Mi se pare foarte bună ideea. Îmi convine ca atunci când ajung acasă să nu mai miros a fum. Este bine ca fumatul să fie interzis în anumite zone ale barurilor sau în unele locații. Dar nu sunt de acord să fie interzis fumatul afară, pe bancă. Este totuși exagerat“, a declarat tânăra.
Iulia este mămică și spune că și-ar dori ca zona în care se fumează să fie clar delimitată. „Mi-aș dori să pot merge cu copilul și să nu mai inhalăm fum, să existe o mai bună aerisire. Aș vrea să intrăm în rândul țărilor civilizate care să respecte și drepturile fumătorilor, dar și pe ale celor care nu fumează“, a spus Iulia.
Și Ionuț este fumător. Acesta spune că dacă 60% dintre cei aflați într-un bar fumează încep să te usture ochii. „Cred că ar trebui să existe și să se respecte spațiile special amenajate pentru fumători și pentru nefumători. Să existe ventilație mai bună în localuri, astfel încât acolo unde se fumează să nu rămână fumul prea mult timp“, a spus craioveanul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS