Condamnați în ianuarie, anul trecut, la câte patru ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, foști judecători ai Tribunalului Dolj, au cerut instanțelor de judecată să fie eliberați condiționat.
Foștii judecători ai Tribunalului Dolj, Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, au fost condamnați definitiv pe 30 ianuarie, anul trecut, într-un dosar în care au fost acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. În același dosar, au fost condamnați și doi avocați – Ion Militaru şi Octavian Ciucă.
Cercetările în acest dosar de corupție au început pe 9 martie 2010, când craioveanul Sergiu Stănăgoi, aflat în arest preventiv, a formulat un denunţ împotriva avocatului Ion Militaru. Bărbatul, care era judecat alături de alți doi inculpați de judecătorul Bogdan Diaconescu, a susţinut că avocatul Militaru i-a promis că, în schimbul a 20.000 de euro, va obţine eliberarea sa. În urma anchetei, procurorii anticorupție au stabilit că omul de legătură între avocatul Militaru şi judecătorul Bogdan Diaconescu era alt avocat, Octavian Ciucă, însă mai era implicat şi alt judecător, Laurenţiu Anghel, colegul de birou al lui Bogdan Diaconescu. Anchetatorii au mai stabilit că, pe 3 mai 2010, avocatul Militaru le-a transmis celor trei inculpaţi că judecătorul Diaconescu va da o soluţie mai blândă în dosar numai dacă va primi suma de 45.000 de euro (15.000 de euro de persoană). După cum s-a stabilit ulterior, în acelaşi timp, acelaşi avocat Militaru negocia obţinerea unei soluţii favorabile pentru cei trei arestaţi în schimbul unei sume mai mici. Militaru i-a spus avocatului Octavian Ciucă să le transmită judecătorilor Anghel şi Diaconescu că cei trei nu sunt de acord să plătească decât cel mult 30.000 de euro, deşi inculpaţii acceptaseră deja să dea şpaga de 45.000 de euro. Anchetatorii au mai stabilit că, în final, Diaconescu a primit suma de 15.000 de euro, bani în schimbul cărora trebuia să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. 5.000 de euro au ajuns la judecătorul Anghel, iar restul au fost împărțiți de cei doi avocați.
Cer să fie eliberați condiționat
Pe 30 ianuarie 2014, cei patru inculpați au fost condamnați definitiv de magistrații Curții Supreme. Instanţa a dispus ca foştii judecători Anghel şi Diaconescu să stea patru ani şi jumătate după gratii, iar Ion Militaru şi Octavian Ciucă au fost condamnaţi la doi ani şi şase luni, respectiv doi ani de puşcărie. Din pedepsele primite de cei doi judecători se scad cele 10, respectiv 11 luni de arest preventiv.
După ce au executat aproape doi ani din pedeapsă, cei doi foști judecători au cerut instanțelor să fie eliberați din penitenciar. Pe 28 septembrie, Laurențiu Anghel, care este deținut în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, a formulat la Judecătoria Drobeta Turnu Severin o cerere de eliberare condiționată, care i-a fost respinsă pe 30 octombrie. Hotărârea instanței a fost contestată, o hotărâre definitivă urmând să fie dată de Tribunalul Mehedinți pe 8 decembrie.
Ulterior, pe 4 noiembrie, aceeași instanță a respins a doua cerere de eliberare formulată de Anghel și a hotărât ca acesta să formuleze o altă astfel de cerere după trei luni. Cu tot cu arestul preventiv, Laurențiu Anghel a executat până acum doi ani și nouă luni de închisoare.
Pe 14 octombrie, și Bogdan Diaconescu, care își execută pedeapsa în Penitenciarul Craiova, a formulat o cerere de eliberare condiționată. I-a fost respinsă de Judecătoria Craiova pe 27 octombrie. Pe 11 noiembrie, același Diaconescu a formulat a doua cerere de eliberare condiționată, iar la termenul de joi, instanța a amânat judecarea cererii pentru 3 decembrie. Diaconescu, care a fost arestat preventiv la o lună după colegul său de birou, a executat până acum doi ani și opt luni de închisoare.