Întreprinzători privați români și străini reuniți la Craiova au punctat aspecte legislative care trebuie să apară sau să fie înlocuite, dar care să țină cont de ceea ce se întâmplă în economia reală. La rândul lor, autoritățile craiovene și doljene au prezentat oportunitățile investiționale în această zonă a țării și facilitățile care se oferă investitorilor. De asemenea, patronatele au punctat dificultățile din piață și abuzurile unor autorități în relația cu mediul de afaceri.
La Craiova a avut loc ieri a X-a ediţie a Dezbaterilor „Parteneri pentru Dezvoltare“, cu tema „Dezbaterea planurilor de dezvoltare și prioritățile investiționale în județul Dolj“, organizată de Curierul Naţional împreună cu Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) și Patronatul Presei Locale din România (PPLR). Evenimentul a avut loc în sala de ședinţe a Consiliului Local Craiova și s-a bucurat de prezența reprezentanților unor patronate și asociații ale oamenilor de afaceri români și străini, din București și din șapte județe ale țării, care au zeci sau sute de firme membre, dar și de prezența unor autorități centrale și locale, reprezentanți ai sindicatelor și ai mediului academic.
Pe agenda evenimentului s-au aflat mai multe domenii abordate, grupate în patru mari teme de dezbatere: agricultură și dezvoltare rurală, despre care s-a discutat mai puțin; economie, cercetare-dezvoltare-inovare, mediu și energie; dezvoltarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară, dezvoltare teritorială și urbană; educație, sănătate, cultură și servicii sociale.
Vocea mediului de afaceri contează
Reprezentanții patronatelor cu reprezentare la nivel național au punctat, la întâlnirea de la Craiova, aspectele care ar trebui îmbunătățite din punct de vedere legislativ, pentru a funcționa așa cum trebuie mediul de afaceri. „În ultimul timp, am reușit să adunăm toate patronatele la discuții, iar guvernul a reușit să ne întrebe pe noi ce vrem să facem. Așadar, ar trebui să se prezinte în două-trei săptămâni legea holdingului. Altă lege care ar veni de la noi este legea lobby-ului. Este o lege extrem de periculoasă! Dar mai bine o facem noi decât să vină alții să ne-o impună“, a precizat prim-vicepreședintele UGIR, Ștefan Varfalvi.
Au fost reclamate abuzuri ale ANAF
Prezent la dezbaterile de ieri de la Craiova, președintele Asociației Române a Antreprenorilor din Construcții din România (ARACO), Laurențiu Plosceanu, a precizat că ani de-a rândul domeniul construcțiilor s-a confruntat cu abuzuri din partea organelor care efectuează controale. El a reclamat faptul că, în unele județe, legislația privind mica amnistie fiscală nu se aplică de către ANAF. Președintele ARACO a semnalat o problemă gravă care afectează firmele românești care lucrează în construcții, pe teritoriul Germaniei.
„S-au făcut abuzuri ale ANAF la firmele care lucrează în construcții în Germania. În fond, după acele controale ale ANAF, firmele românești care lucrează în Germania au pierdut muncitorii care acum sunt angajați ai unor firme portugheze“, a sesizat Laurențiu Plosceanu. Cel mai probabil, reprezentantul firmelor din construcții se referea la controalele tematice ale ANAF, dictate de la București, prin care firmelor care plasau muncitori în străinătate li se impozita diurna plătită acestor oameni, deși diurna este scutită de impozit, prin legislația fiscală din România, până la un anumit cuantum. În urma controalelor, firmele respective ar fi urmat să plătească enorm de mulți bani Fiscului, retroactiv, fapt ce s-a ales cu procese împotriva ANAF pe această speță, inclusiv la Dolj.
Statul scade investițiile?
Tot președintele ARACO a mai sesizat un aspect legat de finanțarea mediului de afaceri: „Marile bănci străine care activează în România au decis la Viena și în alte țări să nu mai finanțeze foarte mult firmele de construcții“.
Antreprenorii din construcții semnalează încă un aspect grav pentru acest domeniu de activitate, și anume ei se tem că, dacă se menține proiectul de buget propus de fostul guvern, atunci investițiile în România vor scădea dramatic, cu implicații negative asupra firmelor private de profil. „Investițiile pe 2016 sunt propuse a fi de 34 de miliarde de lei în România, față de 45 de miliarde anul acesta. Este foarte grav dacă rămâne această propunere! Fără un program de investiții serios, România nu va putea să se interconecteze cu zonele europene“, a menționat Plosceanu, la Craiova.
Un om de afaceri turc s-a plâns de infrastructură
Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Guven Gungor, a opinat că se simte lipsa unei autostrăzi București-Craiova, exemplificând cât timp a făcut din Capitală până la Craiova: „Este incredibil cum într-un oraș ca și Craiova, care este centru industrial cu industrii-cheie și cu o valoare industrială mare și care are 250 de kilometri până la București, să nu poți să ajungi în patru ore. Nu e o plăcere! Trebuie să ne mișcăm foarte repede!“.
Gungor a mai afirmat că în România se modifică foarte des Codul Fiscal și, mai nou, Codul Muncii, aspecte care nemulțumesc mediul de afaceri. „Eu ca om de afaceri trebuie să știu ce fac și peste cinci ani. Nu trebuie să umblăm tot timpul la fiscalitate și la Codul Muncii. Acesta nu e business! Noi avem nevoie de predictibilitate“, a spus Guven Gungor.
Rocco Ferri, directorul general al patronatului Confindustria din care fac parte foarte multe firme ale oamenilor de afaceri italieni din diverse domenii de activitate, a precizat că la nivel local este foarte important să existe forță de muncă disponibilă și care poate fi calificată. Omul de afaceri italian a spus că, după conferința de business de ieri, intenționează să deschidă la Craiova o filială a Confindustria.
Ce spun autoritățile locale
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a vorbit despre faptul că Doljul este pe locul întâi în țară din punct de vedere al numărului de șomeri, dar că acest lucru s-ar datora faptului că județul este printre cele mai mari din țară. După ce a făcut mai multe vizite în străinătate ca să ia „măsuri pentru mediul investițional“, primarul urbei a concluzionat. „Facilitățile pe care le oferă România investitorilor nu se întâlnesc nicăieri în Europa. Am vizitat parcuri industriale din diverse țări și nu se oferă facilități cum se oferă la noi. La noi nu se plătesc taxe și impozite locale pentru firmele din parcul industrial, nu se plătesc taxe la eliberarea de autorizații de la nivel local, taxa pe teren este foarte mică în parcul industrial. Noi facem ceva în plus față de orice altă administrație locală, în sensul că asigurăm consultanță gratuită investitorilor. De acest lucru se ocupă domnul viceprimar care a fost consilier economic la Ambasada României din Berlin (viceprimarul Dan Dașoveanu – n.r.). Orice investitor care vine către parcul industrial primește consultanță gratuită“, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Primarul urbei a mai spus că se va umple și al doilea parc industrial din Craiova cu două firme care vor veni din Marea Britanie. Lia Olguța Vasilescu nu a mai vorbit despre câte locuri de muncă s-au creat în municipiu în ultimii ani, așa cum preciza de obicei, ci a spus încă o dată că șomajul reprezintă o preocupare: „Suntem conștienți de problema șomajului și de aceea vom face tot posibilul pentru diminuarea lui“.
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a remarcat faptul că Doljul, cu cele 111 unități administrativ-teritoriale ale sale, se apropie de mărimea unui stat, cum ar fi Cipru, și că avantajele majore investiționale vin din natură: Dunărea trece pe la noi, fapt ce permite transportul fluvial, iar județul este cel mai însorit din țară, aici existând 210 zile de soare pe an, aspect propice multor afaceri în domenii conexe energiei. „Prezența Ford la Craiova și distanța de 50 de kilometri până la Deveselu (unde există scutul antirachetă al NATO – n.r.) ne dau siguranță pe termen lung“, a spus Ion Prioteasa.
Deși infrastructura rutieră nu este cea mai grozavă, în Dolj există Aeroportul Internațional Craiova, unde se fac investiții cu fonduri europene pentru prelungirea pistei și pentru construirea unui nou terminal.
Amenzi de 17 milioane de euro
Inspectorul general de stat de la Inspecția Muncii, Danteș Bratu, a precizat că participă la dezbaterile „Parteneri pentru dezvoltare“, ca urmare a unui parteneriat încheiat cu organizatorii evenimentului, pentru a învăța firmele din teritoriu cum să respecte legea. „Anul acesta au fost aplicate amenzi în valoare de 17 milioane de euro, dintre care nouă milioane de euro au fost aplicate pentru munca «la negru» și 930 de patroni au fost trimiși în penal, pentru că au fost descoperiți cu persoane care lucrau «la negru». Și munca «la gri» a căpătat amploare“, a menționat Danteș Bratu.
Propuneri de personal ce trebuie pregătit
Rectorul Universității din Craiova, Dan Claudiu Dănișor, a invitat întreprinzătorii privați să transmită către mediul academic propuneri cu personalul de care ar avea nevoie mediul de afaceri în anii următori, pentru a se crea programele de studii. „Un inginer nu se creează în cinci-șase luni, ci este nevoie de ani pentru a-l forma. De aceea vă rugăm să ne spuneți din timp de ce personal veți avea nevoie“, a spus Dănișor, în cadrul dezbaterilor de ieri.