4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul de Urgență Craiova, aprobat pentru consolidare

Spitalul de Urgență Craiova, aprobat pentru consolidare

Circa 60 de milioane de euro vor fi investite în următoarea perioadă de Consiliul Județean Dolj în două proiecte foarte importante din domeniul sănătății. Primul este Spitalul Județean de Urgență care trebuie consolidat și reabilitat conform unei expertize realizate de Ministerul Sănătății care a stabilit un cost estimativ de 49 de milioane de euro.  Spitalul prezintă risc seismic de gradul doi. Cel de-al doilea proiect se referă la repararea capitală și extinderea Clinicilor de Oncologie și Dermatologie, costul estimat fiind de peste opt milioane de euro. Proiectele au fost aprobate ieri de consilierii județeni, dar provocarea cea mare pentru CJ abia acum urmează: de unde face rost de bani?

O expertiză comandată acum trei ani de Ministerul Sănătății a scos la iveală faptul că Spitalul Județean de Urgență Craiova prezintă risc seismic și trebuie consolidat din temelii. Cum clădirea este în proprietatea CJ Dolj, instituția s-a trezit că trebuie să investească 49 de milioane de euro, suma la care au ajuns experții tocmiți de minister. După îndelungi analize și discuții cu specialiștii, reprezentanții consiliului au supus ieri la vot documentația tehnico-economică pe baza căreia se va întocmi proiectul de consolidare și reabilitare a celor 37.000 de metri pătrați construiți desfășurați, cât măsoară spitalul județean, clădire construită în perioada 1967-1971. Desigur, proiectul va fi demarat după ce se va identifica sursa banilor. „Spitalul, la un moment dat, a fost expertizat de Ministerul Sănătății fără ca cineva să ne întrebe, deși eram proprietarul acestor construcții și s-a tras concluzia că foarte multe lucruri trebuie îndreptate, că după 40 de ani conductele nu mai corespund și că ar fi nevoie și de consolidare. Ne facem datoria să spunem că spitalul trebuie să rămână și că oamenii nu trebuie să fie înspăimântați de ce se întâmplă acolo. Din acest moment, știind cât costă, începem să batem la uși, la minister, la guvern, ne ducem la Comisia Europeană, unde ne-om mai duce“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Vicele CJ, Cristinel Iovan, a precizat că era obligatorie consolidarea spitalului. „Este cel mai mare spital din România, cu o suprafață construită desfășurată de 37.000 mp, de trei ori și jumătate mai mare decât terminalul din Aeroportul Craiova. În momentul în care am văzut că o expertiză tehnică elaborată de minister încadrează spitalul în clasa doi de risc seismic, am avut obligația legală să ne angajăm să proiectăm pentru a nu pune în pericol viața cetățenilor“, a spus Iovan. Dincolo de provocarea de a găsi bani, oficialii CJ împreună cu managerii spitalului trebuie să găsească soluții pentru mutarea activității anumitor secții, deoarece consolidarea spitalului presupune dărâmarea unor ziduri.

Clinici reabilitate și extinse

Cea de-a doua investiție, de circa 8,6 milioane de euro, presupune reabilitarea și extinderea Clinicilor de Oncologie și Dermatologie și înființarea unei Secții noi de hematologie. Concret, pe lângă modernizarea clădirilor existente, proiectul prevede construirea pe lateral a altor două clădiri. „O construcție de 25 de ani, cu destinație de cămin de nefamiliști, a ajuns Spital de Oncologie cu Secție de Dermatologie. Aici mai funcționează Clinicile de Radioterapie și Medicina Muncii. Am luat hotărârea de a rebilita ceea ce aveam și în dreapta – stânga să venim cu încă două clădiri prin care dublăm numărul de paturi și dotăm vechea secție cu lifturi exterioare. Este singurul spital din regiune de acest fel“, a explicat Prioteasa. Managerul spitalului, Bogdan Fănuță, a precizat că a depus un proiect la minister prin care dorește să mai construiască un buncăr pentru Secția de Radioterapie și să pună în funcțiune încă un accelerator liniar ca soluție de avarie în cazul în care se defectează cel existent. „Sunt 3,56 milioane de oameni care se adresează acestui aparat“, a precizat el. Una dintre soluțiile prin care s-ar putea atrage bani pentru investiții a fost dezvăluită de vicele Iovan. Este vorba despre proiecte interregionale comune cu spitalele din Bulgaria prin care se poate achiziționa aparatură. În Dolj, vizată de această soluție este Clinica de Chirurgie Cardiovasculară aflată în plină construcție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS