4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoveștile studenților care au învățat să trăiască românește

Poveștile studenților care au învățat să trăiască românește

Studenții basarabeni de la Universitatea din Craiova sărbătoresc an de an Ziua Națională a României la Alba Iulia (Foto: GdS)
Studenții basarabeni de la Universitatea din Craiova sărbătoresc an de an Ziua Națională a României la Alba Iulia (Foto: GdS)

Au lăsat acasă familia și au pornit spre România. Numai în Craiova sunt 300 de tineri care vin de la 1.000 km distanță, din Republica Moldova, și câteva zeci de tineri de pe Valea Timocului. Ce i-a îndemnat să facă această alegere și ce înseamnă pentru studenții basarabeni și timoceni România și, implicit, ziua de 1 Decembrie am încercat să aflăm din poveștile lor. 

George Petrovic este student în anul III la Litere și e originar din Valea Timocului. A venit să studieze la Universitatea din Craiova din dorința mamei, care este româncă. Aici a citit și prima carte în limba română. Cu toate acestea se simte român, mai ales de 1 Decembrie. Ziua Națională a României o serbează încă din copilărie. „Bunicii mei, precum și cei ai colegilor mei sunt români și nu știu să vorbească limba sârbă. Și noi serbăm ziua de 1 Decembrie. Pe Valea Timocului fiecare sărbătorește această zi în casă, cu familia și prietenii. Așa am sărbătorit și eu până să vin în România. La noi nu este atât de popularizată sărbătoarea. Aici este ceva aparte. Sunt parade, se intonează imnul. Anul trecut am avut parte de o experiență foarte frumoasă. După festivitățile oficiale, am mers pe străzile Craiovei, am povestit oamenilor despre noi și cu cei care au vrut ne-am întâlnit într-un restaurant și am sărbătorit“, a povestit George. Dar să fie român nu înseamnă pentru George doar să sărbătorească Ziua Națională. El este unul din cei care fac eforturi să ducă acasă cărți pentru ca și cei mici să aibă posibilitatea să citească în limba română. „Chiar de curând am fost în Timișoara și am avut o colaborare cu o asociație care a donat cărți pentru a le duce în Valea Timocului. Acolo avem un centru cultural unde se învață limba română. Eu prima carte în limba română am citit-o în primul an când am venit aici, pentru că nu am avut contact cu cărțile în limba română. Tot ce știam era un dialect, vorbeam în vlahă. Aici am reușit să citesc mai multe cărți, să învăț mai bine, dar încă mai fac greșeli. Sper să le corectez. A fost greu să mă descurc, dar m-au ajutat colegii“, a povestit studentul.

Aici este a doua casă

Alături de timoceni, la Universitatea din Craiova sunt și studenți din Basarabia. Pentru ei, ziua de 1 Decembrie înseamnă sărbătoare în capitala Unirii, Alba-Iulia. „În Republica Moldova se organizează marșuri în Piața Marii Adunări Naționale. Adevărata sărbătoare am simțit-o aici, de când sunt studentă în Craiova, de patru ani. În fiecare an mergem cu organizația studenților basarabeni la Alba-Iulia și manifestările culturale m-au făcut să-mi întăresc simțul acesta de patriot. În plus, aici îmi place că vorbesc toți limba română, ceea ce mă face să mă simt acasă, îmi place că pot să mă desfășor“, a spus Daniela Danu, studentă la Drept. Tânăra este impresionată și de felul cum se pregătesc românii pentru sărbătorile de iarnă. „Ceea ce m-a uimit este așteptarea și nerăbdarea românilor să sărbătorească Crăciunul. Mulți se concentrează pe tradiția tăierii porcului, care la noi nu este sau există decât în satele mici și care dă o senzație aparte. Anul acesta, fiind ultimul an de licență, am plănuit să stau cu prietenii mei ca să-i cunosc mai bine, să mă pot bucura cu adevărat că am studiat în România“, a spus tânăra. După finalizarea licenței, Daniela va pleca la studii în străinătate, dar spune că va reveni în România, locul unde și-a făcut mulți prieteni. Pentru alt tânăr, Radu Garaz, student în ultimul an la Drept, acesta este al șaptelea an de când locuiește în Craiova. „Aici am făcut și liceul, am studiat la «Tudor Arghezi». Craiova este a doua casă, e orașul în care am petrecut o parte din viața mea, îmi este apropiat din toate punctele de vedere“, a mărturisit tânărul. Pentru el, România este țara în care își regăsește identitatea, locul care îi oferă ocazia să se dezvolte. „România este văzută ca o țară cu mai multe posibilități și perspective mai mari. Mulți tineri din Republica Moldova și-au dat seama de acest lucru și aplică la licee și facultăți din România. Au, astfel, posibilitatea de a dobândi studii recunoscute în Europa și crește și nivelul intelectual al celor care își doresc acest lucru. În prezent, în Craiova suntem 300 de studenți“, a spus Radu. Pentru Tudor Burlacu, tot din Republica Moldova, primele informații despre România au venit odată cu studierea istoriei. „La noi se studiază istoria românilor și se pune accent pe Marea Unire. Eu sunt din orașul Călărași și acolo de Ziua Națională a României chiar eram încurajați de profesori să facem eseuri, poezii. Este un moment istoric important, care ne-a dat posibilitatea ca pentru o perioadă scurtă să fim împreună. În fiecare an de această sărbătoare obișnuiesc să ascult cântece patriotice“, a mărturisit Tudor.

Emoții la dobândirea cetățeniei

Tot din Basarabia este și Diana Gaina, studentă la Drept, care trăiește în Craiova de opt ani. „Eu am făcut și liceul aici. Am studiat la Colegiul Național «Gheorghe Chițu». Mi-am dorit foarte mult să învăț aici. Prima jumătate de an a fost o descoperire continuă. Mi-a fost greu cu accentul. Îmi amintesc când am ajuns la cămin și înțelegeam doar câteva cuvinte de la sfârșitul frazei pentru că fetele vorbeau foarte repede. M-am obișnuit între timp. Îmi place mult acum. Îmi place gastronomia, îmi plac în special dulciurile, la noi nu este atâta diversitate“, a spus tânăra. Anul acesta este unul special pentru Diana, a dobândit cetățenia română. „Sunt român cu acte în regulă. Este, de fapt, o redobândire a cetățeniei, pentru că bunicii mei sunt cetățeni români. Nu a fost greu să obțin cetățenia. Am depus actele și a trebuit să aștept. Am avut emoții mari la depunerea jurământului. Nu pot descrie ce am simțit, dar mi-am dorit mult acest lucru. Pentru mine, România este acasă. Îmi place mult Oltenia și felul de a fi al oltenilor, care nu se lasă niciodată. Mi-au spus cei dragi că atunci când o să învăț sârba devin olteancă. Și am învățat-o!“, a spus Diana. Și Liuba Eremia se simte în România ca acasă. „Am acest sentiment că sunt româncă, pentru că părinții mei mi-au insuflat de când eram mică că suntem români, indiferent unde ne aflăm“, a spus tânăra. Pentru Liuba bucătăria românească este fascinantă. „Îmi plac mult sarmalele. Și noi avem acest fel de mâncare, dar se fac cu orez și legume, nu au același gust. Aici a fost pentru prima dată când am mâncat cu carne. Îmi place cum se gătește aici. Sunt încântată și de grătar“, a mai spus studenta. Tânăra își dorește să devină jurist și să practice această profesie în România, unde se simte sută la sută moldoveancă și sută la sută româncă. Elena Guțu vine tot din Republica Moldova și este în primul an la licență, la Facultatea de Litere. „Am fost în vacanță la mare. Am văzut și Bucureștiul. Am ales să studiez în Craiova la îndrumarea unor persoane care ne-au spus că și prețurile sunt mai mici și mă pot descurca. Și așa a fost. Până acum pot spune că am întâlnit oameni deosebiți și sunt foarte activă în organizațiile studențești, care desfășoară multe activități de voluntariat. Nu mă plictisesc“, a spus Elena. Pentru ea, perioada următoare va fi una de descoperire a țării și a oportunităților pentru că își dorește ca pe viitor să se implice în afaceri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS