20.6 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevul craiovean adept al ISIS, cercetat sub control judiciar

Elevul craiovean adept al ISIS, cercetat sub control judiciar

Elevul craiovean este acuzat că s-a afișat cu însemnele  Statului Islamic și a încercat să ia legătura cu membrii grupării teroriste
Elevul craiovean este acuzat că s-a afișat cu însemnele
Statului Islamic și a încercat să ia legătura cu membrii grupării teroriste

Tânărul de 17 ani din Craiova, adept al grupului Statul Islamic (ISIS), va fi cercetat sub control judiciar, el fiind lăsat ieri de procurori să plece acasă însoţit de mama sa. Iniţial, elevul fusese reținut de procurorii DIICOT, care susțin că s-a radicalizat într-un timp foarte scurt, după ce s-a convertit la Islam. Adolescentul a ajuns să se intereseze pe Facebook despre cum îşi poate procura arme și grenade, lăudându-se că ştie să facă o bombă cu ajutorul a două telefoane. De asemenea, mai spun procurorii, tânărul a încercat să ia legătura cu membri sau adepţi ai grupării teroriste Statul Islamic şi chiar a susținut că vrea să devină martir în Siria sau în Europa, în numele grupării teroriste.

Elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto din municipiu, tânărul a fost reținut marți seară, după ce a fost audiat de procurorii DIICOT din București, care îl acuză de comiterea infracțiunii de promovare a unui mesaj de propagandă jihadistă.
Dar cum a ajuns un elev minor să fie reținut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism? Anchetatorii susțin că au strâns probe care arată că acesta discuta pe internet despre arme și bombe, ba chiar a susținut că vrea să devină martir în numele Statului Islamic. Elevul craiovean a fost monitorizat anul acesta de ofițerii SRI, care au transmis informațiile obținute procurorilor DIICOT din București.
„Aveam cunoștință de activitatea de autoradicalizare a lui și am furnizat toate informațiile pe care le-am avut autorităților competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul“, a declarat Ovidiu Marincea, consilierul directorului SRI. După ce l-au reținut pe elev, anchetatorii au făcut publice o serie de mesaje, imagini și amenințări postate de acesta pe internet, dar și primele concluzii ale anchetei.

„Și-a arătat disponibilitatea de a deveni martir al Statului Islamic“

Procurorii au reținut că elevul craiovean „a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însuşirea credinţei islamice şi convertirea la Islam, aderarea la ideologia radical islamistă şi la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic, respectiv asumarea călătoriei personale/implicării în acţiuni teroriste. Suspectul a promovat în mod sistematic, în public, ideologia radical islamistă, prin postarea în mediul online, prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio-video reprezentând activităţi, acţiuni armate violente şi de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic, cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi, capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte“.
De asemenea, anchetatorii susțin că elevul „şi-a arătat disponibilitatea de a deveni martir al Statului Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care membrii acestuia acţionează, pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa, la ordinul membrilor Statului Islamic. În acest sens, adolescentul s-a interesat de modul în care poate achiziţiona arme de tip AKM, grenade, veste antiglonţ şi, de asemenea, a studiat modalitatea prin care poate fi construită artizanal o bombă. Totodată, a proferat ameninţări la adresa unor persoane publice, care au criticat acţiunile Statului Islamic. Una dintre aceste persoane este președintele Klaus Iohannis, care a fost acuzat de elevul de 17 ani, pe o pagină de socializare, că, „prin aderarea la coaliţia ce luptă împotriva Statului Islamic, este responsabil de sângele iudeilor, creştinilor şi musulmanilor ce sunt ucişi pe nedrept din pricina bombardamentelor voastre“.

Purta însemne ale Statului Islamic

Procurorii DIICOT povestesc că elevul şi-a schimbat stilul de viaţă după ce, în urmă cu doi ani, s-a convertit la Islam, ajungând să poarte haine specifice teroriştilor Statului Islamic. De asemenea, tânărul ar fi încercat să intre în contact cu membri sau adepţi ai Statului Islamic.
„După convertirea la islamism, (…) şi-a schimbat stilul de viaţă, izolându-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia. Şi-a negat apartenenţa la comunitate şi la modul de viaţă al familiei. În acest sens, a început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor, să se afişeze pe reţelele de socializare îmbrăcat cu însemne ale Statului Islamic. Pe parcursul radicalizării sale, sub anonimatul unor nume a căror etimologie este arabă, şi-a creat mai multe conturi pe reţelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu membri sau adepţi ai Statului Islamic, ulterior, pe fondul radicalizării sale profunde, ajungând să convingă noi persoane, prin propagandă şi promovare a islamismului extremist, să devină adepţi ai Statului Islamic. Succesiv, conturile adolescentului au fost închise de administratorii reţelelor, din cauza conţinutului mesajelor acestuia“, arată procurorii DIICOT.
Oamenii legii mai spun că au obținut probe care arată că elevul craiovean a stat mult timp pe internet pentru a accesa materiale de propagandă a Statului Islamic, ce prezentau execuţii prin decapitare, incendiere, împuşcare şi antrenamente specifice.

Infracțiunea

Potrivit Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracțiuni de terorism, indiferent dacă mesajul susţine sau nu, în mod direct, terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani.

Precizare

În articolul „Elev din Craiova, suspectat că face propagandă Statului Islamic“, publicat în ediția GdS din 9 decembrie, s-a strecurat o eroare. Astfel, potrivit infomațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, a fost precizat că adolescentul de 17 ani este elev la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, acesta fiind, de fapt, elev al Liceului Tehnologic Auto Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS