Craiova nu a intrat pe lista scurtă în competiţia pentru dobândirea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. Cele patru orașe selectate de un juriu format din 12 experți au ales București, Baia Mare, Cluj și Timișoara.
Evenimentul în cadrul căruia au fost anunțați finaliștii a avut loc vineri la sediul Bibliotecii Naționale a României, în prezența ministrului culturii – Vlad Alexandrescu, a președintelui juriului de experți care evaluează candidaturile orașelor – Steve Green, precum și a reprezentantului Comisiei Europene – Sylvain Pasqua. În concursul organizat de Ministerul Culturii s-au înscris 14 orașe: Alba-Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timișoara și Târgu Mureș.
Membrii juriului au fost numiți de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii a numit, de asemenea, doi experți naționali, în consultare cu Comisia Europeană și în urma validării oficiale a acesteia din urmă. Cei doisprezece experți care au evaluat candidaturile orașelor sunt: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel, Suzana Zlic Fiser.
După ce președintele juriului, Steve Green, a anunțat lista celor patru orașe care continuă cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a scris pe Facebook că juriul a avut o strategie diferită anul acesta. „Contrar strategiei de până acum a juriilor pentru desemnarea finalistelor, anul acesta au fost preferate orașe deja foarte dezvoltate din punct de vedere economic. Felicitări câștigătorilor! Pentru noi această competiție a însemnat schimbarea imaginii orașului“, a scris primarul pe pagina personală de Facebook.
Într-un comunicat de presă trimis ulterior de municipalitate, primarul a precizat că, deși Craiova nu a fost inclusă pe lista scurtă, evenimentele culturale vor continua. „Au fost ani în care s-a muncit foarte mult pentru transformarea oraşului în bine şi, indiferent de această competiţie, Craiova trebuie să continue să investească în reabilitarea clădirilor monument, să faciliteze accesul publicului la un act de cultură de calitate“, a mai spus primarul.
Ministrul culturii: Sunt foarte mulțumit de listă, evaluarea pare să fi fost foarte corectă
Președintele Asociației Craiova 2021, Lucian Dindirică, a precizat că nu știe care au fost minusurile Craiovei raportat la cele patru orașe selectate și că dosarul și prezentarea au fost bune. „Am avut parte de o susţinere puternică din partea întregii regiuni. Nu ştim care au fost minusurile. Din punctul nostru de vedere, dosarul şi prezentarea au fost bune, am fost încrezători după ce am susţinut interviul în faţa juriului. Aşteptăm raportul comisiei de experţi care a evaluat dosarele şi care va fi dat publicităţii la sfârşitul lunii ianuarie“, a spus Dindirică.
Potrivit ministrului Vlad Alexandrescu, pentru Capitală Culturală Europeană trebuie un buget multianual. „Dacă avem un nume de oraș în 2016, înseamnă că noi intrăm pe linia dreaptă pentru 2021, deci va trebui să existe un buget multianual prevăzut pentru Capitala Culturală Europeană. Acest buget nu va fi primit numai de Ministerul Culturii, pentru că este nevoie de o infrastructură necesară pentru ca acest oraș să primească, să zicem, un milion de turiști, în anul 2021, aeroporturi, gări, poște, telecomunicații, autostrăzi ș.a.m.d. Deci, acest buget multianual va trebui gândit și structurat, în așa fel încât să permită orașului să răspundă nu numai comandamentului în ceea ce privește cultura, manifestărilor artistice, ci și capacității lui de a fi gazdă de-a lungul întregului an 2021 pentru evenimentele pe care le propune“, a declarat ministrul.
Alexandrescu a precizat că, până acum, Ministerul Culturii a sprijinit inclusiv logistic-financiar activitatea juriului european în operațiunea de evaluare a candidaților. „Începând de mâine, finanțarea și asigurarea logisticii juriului nu mai țin de Ministerul Culturii, implicarea și invitarea lor în fiecare dintre cele patru orașe fiind în sarcina autorităților publice locale“, a explicat ministrul.
Alexandrescu a precizat, întrebat de RFI, că este foarte mulțumit de numele orașelor selectate și că ar fi fost mulțumit cu orice listă. „Lista vine pe baza unei evaluări, care pare să fi fost foarte corectă, cu criterii, cu un calendar foarte precis, o selecţie la nivel european, în care sunt convins că cei mai buni candidaţi s-au clasat pe primele poziţii. Deci, sunt foarte mulţumit de listă. Preşedintele Green a menţionat şase criterii în conferinţa de presă, care sunt aceleaşi criterii pentru selecţia Capitalei Culturale Europene în toate ţările Uniunii Europene, în toţi anii şi care, sigur, includ lucruri pe care le aşteptam: dimensiunea originalităţii proiectului, trebuie să existe un proiect cultural puternic, să existe o incluziune a tuturor categoriilor de artişti şi chiar a celor mai defavorizaţi şi aici se gândea la persoanele mai tinere, care, în general, nu sunt foarte mult luate în seamă sau chiar persoanele vârstnice, accesul la cultură, adică proiectul să permită accesul la cultură a cât mai multor persoane, inclusiv persoane care, de obicei, nu sunt consumatoare de cultură, dimensiunea oraşului de a putea, pentru că se aşteaptă un flux important de turişti în anul 2021 în oraşul care va fi câştigător, deci capacitatea oraşului de a primi vizitatori, de a primi turişti culturali şi, în sfârşit, sustenabilitatea proiectului, cum a spus preşedintele Green în două cuvinte, dacă aveţi banii şi dacă aveţi oamenii cu care să faceţi acest proiect“, a spus ministrul.