6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljComuna doljeană Vârtop face pași repezi spre modernizare

Comuna doljeană Vârtop face pași repezi spre modernizare

În comuna doljeană Vârtop, lucrurile au început să se miște. După mai bine de 20 de ani în care nu se întâmplase mai nimic aici, acum localnicii sunt mulțumiți că faţa localităţii a început să se schimbe în bine. A fost renovat un bloc de locuințe construit pe vremea comunismului, care ajunsese în paragină. Ca oamenii să nu mai meargă zeci de kilometri până la stomatolog, în comună s-a deschis un cabinet dotat cu aparatură nouă. Inclusiv Poliția are sediu nou.

Situată la aproximativ 40 de kilometri de Craiova, comuna Vârtop nu bate pasul pe loc. Că omul sfințește locul, este un lucru cert în localitatea doljeană. Aflat la primul mandat, Constantin Dobrescu, primarul din Vârtop, încearcă să fac pași repezi pentru modernizarea comunei. Aceasta are cam 1.500 de locuitori, dintre care doar 1.000 mai locuiesc efectiv aici, majoritatea lor fiind bătrâni. Cei mai mulți tineri au ales calea străinătății, mânați de lipsa locurilor de muncă din aşezarea natală. Mare parte sunt plecați în Italia și Spania, unii sezonier, alții sunt stabiliți acolo de ani buni. Agricultura este principala activitate a localnicilor. „Neavând o zonă industrială bine dezvoltată, locurile de muncă sunt o problemă. Principala activitate este agricultura. Este o zonă cerealieră. Aici se cultivă în special grâu, porumb, floarea soarelui. Anul acesta, producția a fost medie, cam 3.000 kg la hectar. Avem patru investitori mari în acest domeniu, marea majoritate a oamenilor au dat pămânul în arendă acestora, pentru că dispun de utilaje cu care să-l lucreze așa cum trebuie. Puțini mai sunt cei care muncesc singuri pământul“, ne-a explicat Constantin Dobrescu, edilul-şef al comunei Vârtop.

Blocul din comună, renovat complet

În Vârtop a fost construit, pe vremea comunismului, un bloc de locuințe pentru nevoiașii din comună, care ajunsese în paragină.  Reprezentanții primăriei au decis să-l consolideze, să-l modernizeze și plănuiesc să-l pună la dispoziția medicilor și profesorilor care fac naveta de la oraș. De asemenea, patru apartamente pot fi puse la dispoziția refugiaților din Siria, dacă va fi nevoie. Reabilitarea blocului a fost făcută cu fonduri de la Consiliul Județean Dolj și Primăria Vârtop, iar investiția se ridică la aproximativ 100.000 de lei. „Este un bloc care până acum două luni se afla într-o stare deplorabilă. A fost nevoie să facem eforturi pentru reabilitarea acestei clădiri. Este utilă mai ales pentru medici și profesorii care vin la școala din comună, majoritatea dintre aceștia fac naveta din Craiova. Acum este renovat complet. Înainte, aici locuiau persoanele defavorizate din comună, dar acești oameni neavând venituri, blocul s-a degradat și a trebui să renovăm băile, camerele, tocăria, tot“, a precizat  Constantin Dobrescu.

„A fost făcut un post de poliție nou și un cabinet stomatologic“

Un cabinet stomatologic era o mare necesitate în comună. Acum, localnicii găsesc aici un medic stomatolog, care dispune și de aparatură nouă. Până să fie înființat cabinetul, oamenii, mulți dintre ei bătrâni, trebuia să meargă la zeci de kilometri distanță până la un specialist. Altă realizare dorită de mult timp de doljenii din Vârtop este cea legată de iluminatul public. În același timp, s-a început și asfaltarea străzilor. Banii pentru asfaltare au venit de la guvern și sunt etapizați până în 2017. „Una dintre realizările cele mai importante este cea legată de iluminatul public. Când am venit viceprimar, erau patru-cinci becuri în comună. Acum, oamenii sunt mulțumiți că există în proporție de 80%. De asemenea, a fost făcut un post de poliție nou și un cabinet stomatologic. În comună a început și asfaltarea. Am efectuat 30% din patru kilometri și o să continuăm lucrarea. La noi era mare nevoie de acest lucru pentru că în comună nu exista nici un metru de asfalt, erau noroaie și în fiecare an trebuia să pietruim. Pentru că nu se investise deloc în comună de la Revoluție, am insistat peste tot să putem primi bani astfel încât să facem investiții. Am renovat și primăria, la care a mai fost construit un corp nou. Totodată, fântânile publice au fost acoperite și s-a lucrat și la două poduri“, a povestit edilul-șef. Comuna dispune și de monitorizare video.

Francezii investesc în Vârtop

Primăria are o colaborare cu o organizație din orașul francez Nantes, unde sunt plecați mulți romi din comună. Este vorba despre un proiect de reinserție a acestora. Având în vedere că în Vârtop există o bază sportivă, prin această colaborare, Ambasada Franței s-a implicat în realizarea unor vestiare. Tot francezii au donat și un microbuz pentru fotbaliști. În baza aceleiași colaborări, anul viitor se urmărește realizarea unui parc în centrul comunei.
Mulți dintre cei care au rămas în Vârtop și nu au loc de muncă primesc ajutor social. Printr-un proiect pe fonduri europene axat pe cursuri de formare profesională, o parte dintre oameni au obținut calificări care să îi ajute în străinătate la locuri de muncă legate de cultura plantelor. Alții, în schimb, au primit diplome de agenți comerciali. Tot din fonduri europene se urmărește să fie introduse rețeaua de apă și canalizarea, acolo unde nu există. Până în acest moment, cam 80 la sută din populație are apă curentă.

Școala și grădinița au fost modernizate

La Școala Gimnazială din Vârtop învață în jur de 200 de copii. Anul trecut, grădinița a fost renovată, iar acum s-au făcut grupuri sanitare pentru micuții de la grădiniță și elevii claselor I-IV.
În ultimul timp, s-au adus îmbunătățiri unității școlare, iar lucrările continuă. „Este o școală mică. Dintr-o clasă de 10-12 elevi, la clasa a VIII-a promovabilitatea este de 20%. În marea majoritate, elevii se îndreaptă către școlile profesionale, însă există și copii care urmează liceul. Ca peste tot, există și cazuri în care elevii întrerup școala, dar, de regulă, continuă studiile până în clasa a VIII-a. Am reușit să renovăm școala, unitatea școlară a fost zugrăvită, au fost construite grupuri sanitare, s-a înlocuit vechiul gard, se amenajează curtea interioară a școlii“, a explicat Mirela Chiriacopolu, directorul Școlii Gimnaziale din Vârtop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS