4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova s-a împiedicat în proiectele din fonduri europene

Primăria Craiova s-a împiedicat în proiectele din fonduri europene

Administrația locală din Craiova va plăti în 2016, din bugetul local, milioane de lei pentru că nu va finaliza la timp proiectele pe fonduri europene. Lucrările demarate în anii anteriori și care aveau ca termen-limită sfârșitul acestui an vor fi prelungite până în vara lui 2016, dar vor fi finalizate cu bani proprii. În caz contrar, primăria va trebui să returneze toate fondurile nerambursabile primite. Consiliul local este chemat să voteze prelungirea termenelor și sumele într-o ședință care va avea loc mâine.

Un prim proiect pentru care craiovenii vor plăti din buzunarul propriu este cel de reabilitare a Grupului Școlar ICM „George Bibescu“ Craiova ca școală de arte şi meserii. Contractul de finanțare a fost semnat în 30.09.2014, dar nu a fost finalizat până în prezent. Primăria Craiova va scoate de la bugetul local suma de 785.921 de lei pentru a nu pierde fondurile nerambursabile. Valoarea totală a acestui contract este de 14.956.178 de lei.
Lista continuă cu alt proiect nefinalizat în cadrul Programului Operaţional Regional. Este vorba despre Business Center Sud Craiova. Cheltuielile suportate de la bugetul local vor fi de 737.645 de lei din valoarea totală de 3.455.494 de lei. Contractul de finanțare a fost semnat în anul 2012. Primăria Craiova va plăti bani de la bugetul local și pentru consolidarea, extinderea şi dotarea Căminului Cultural nr. 1 Pieleşti. Suma necesară terminării lucrărilor este în acest moment de 465.066 de lei.
Strada Râului,

Bariera Vâlcii, parcarea subterană și Water Park-ul fac gaură în buget

Nici proiectul privind reabilitarea străzilor Bariera Vâlcii, bulevardul Râului (tronsonul cuprins între strada Brestei şi bulevardul Nicolae Romanescu) și strada Caracal nu a putut fi dus la bun sfârșit. Poticnelile administrației vor scoate de la bugetul local 7,6 milioane de lei. Contractul a fost semnat pe 24.07.2012 și are o valoare totală de 54.958.147,69 lei. Și proiectul „Dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Craiova“ va fi prelungit până în vara anului viitor și finanțat cu încă 62.345 de lei din valoarea totală de 29.071.295 de lei, inclusiv TVA. O sumă consistentă din bugetul local va fi cheltuită pentru finalizarea lucrărilor la parcarea subterană din spatele Teatrului Naţional „Marin Sorescu“: 7,6 milioane de lei din totalul de 63.543.615 lei, cât a costat proiectul. Conform contractului, lucrările la parcare ar trebui finalizate până mâine.
Pentru lucrările din Parcul „Nicolae Romanescu“ se vor plăti de la bugetul local 40.414.456 de lei. Contractul a fost semnat către sfârșitul acestui an, la data de 9.10.2015, și are o valoare totală de 47.300.000 de lei fără TVA.
Este vorba despre reabilitare/recondiţionare cascade și căderi de apă existente, reabilitarea și reintegrarea variatelor elemente specifice de mobilier urban – bănci, pubele, stâlpi de iluminat, grupuri sanitare, montare sisteme de irigare automată; montarea de fântâni cu apă potabilă cu model specific istoricului obiectivului, precum și recondiţionarea celor existente; realizare reţele de drenuri; reamenajarea și reabilitarea structurii de alei pietonale; reamenajarea /recondiţionarea intrărilor în parc și a împrejmuirii; reabilitarea elementelor tip construcţie existente – casa grădinarului, pavilioane rustice, glorieta, pavilion debarcader; instalarea unui sistem de supraveghere video cu dispecerat, precum și signalistica de siguranţă și securitate în exploatare.
Bugetul local se va „scutura“ de o sumă importantă și în cazul parcului acvatic Water Park pentru a nu pierde integral finanțarea europeană.
Din cauză că lucrările au fost tărăgănate luni în șir, primăria trebuie să cheltuiască în prima jumătate a anului viitor nu mai puțin de 24,6 milioane de lei. Tot pentru parcuri, de această dată pentru Teatrul de vară din Parcul „Romanescu“, sunt necesari 1.174.087 de lei, bani scoși de la bugetul local, pentru finalizarea lucrărilor. Cu toate că executantul a anunțat finalizarea lucrărilor în data de 13.11.2015, Teatrul de vară este departe de finalizare.
Nici proiectul de reabilitare a blocurilor de locuințe nu a avut mai mult succes în Craiova. În prezent, doar cinci blocuri reabilitate pe fonduri europene au fost recepționate. Pentru continuarea lucrărilor la celelalte condominii prinse în proiect, primăria are de plată încă 6,7 milioane de lei. Cifrele de mai sus pot să scadă în funcție de viteza cu care firmele de construcții pot reduce din întârziere până la sfârșitul anului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS