Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, miercuri, să condamne la patru ani de închisoare cu executare un ofițer din cadrul Penitenciarului Craiova, acuzat că primea mită pentru a plasa telefoane mobile deținuților. Bărbatul a fost prins în flagrant în timp ce primea 750 de euro de la sora unui deținut din Penitenciarul Craiova.
Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au început cercetările în acest dosar încă din luna februarie 2013, când au primit informații că unii angajaţi ai Penitenciarului Craiova primesc diverse sume de bani pentru a livra telefoane mobile deţinuţilor. La început, cercetările au fost făcute sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, după care dosarul a ajuns pe masa procurorilor DIICOT.
După primele cercetări, anchetatorii au stabilit că inspectorul principal de penitenciar Andy Alexe, ofiţer coordonator agenţi escortă în cadrul Penitenciarului Craiova, era cel care se ocupa cu introducerea telefoanelor mobile în puşcărie. Acelaşi ofiţer „coordona întreaga activitate atât a deţinuţilor aflaţi în penitenciar – prin intermediul telefoanelor pe care aceştia le primiseră, cât şi a persoanelor din afara penitenciarului care îl sprijineau în desfăşurarea activităţilor infracţionale“, au precizat anchetatorii.
În timp ce îl supravegheau pe ofiţerul Alexe, pe data de 16 octombrie 2013, în faţa ofiţerilor anticorupţie s-a prezentat sora unui deţinut de la Penitenciarul Craiova, care s-a plâns că acelaşi ofiţer i-a cerut 600 de euro pentru a interveni pe lângă membrii comisiei de schimbare a regimului de detenţie ca să-i ajute fratele, iar alți 150 de euro pentru a-i duce în celulă un telefon mobil.
În baza denunţului făcut de femeie, ofiţerii anticorupţie și procurorul de caz au organizat o acțiune de prindere în flagrant într-un restaurant din apropierea Pieţei Centrale din Craiova. Ofiţerul Andy Alexe a fost reţinut imediat după ce primise cei 750 de euro de la denunţătoare, bani care fuseseră marcaţi de procuror. Ulterior, angajatul Penitenciarului Craiova a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, introducerea de obiecte interzise în penitenciar, dar şi sprijinirea unui grup infracţional.
Reprezentanţii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au precizat pentru GdS că telefoanele introduse în penitenciar au fost folosite de deţinuţi la comiterea altor infracţiuni, cum ar fi înşelăciunile prin telefon sau ameninţarea unor martori din diverse procese.
Patru ani de închisoare pentru patru infracțiuni
Anchetatorii au încheiat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a ofițerului Alexe pe 14 aprilie, anul trecut, iar două zile mai târziu, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-i înlocuiască inculpatului arestul preventiv cu arestul la domiciliu. Pe data de 4 iulie 2014, inculpatul a fost pus sub control judiciar, măsură preventivă ce i-a fost prelungită în mai multe rânduri.
Miercuri, pe 16 decembrie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-l condamne pe inculpat pentru toate infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată. Astfel, ofițerul Andy Alexe a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru constituirea, aderarea ori sprijinirea unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, la doi ani de închisoare pentru introducerea în penitenciar a bunurilor şi obiectelor interzise deținuților, trei ani și jumătate pentru luare de mită în formă continuată și alți trei ani pentru trafic de influență. Instanța a dispus contopirea pedepselor, în final, inculpatul fiind condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
Din cei patru ani de pușcărie se scad cele opt luni în care ofițerul Alexe a fost arestat preventiv și la domiciliu (23 octombrie 2013 – până pe 4 iulie 2014). Instanța a menținut în cazul inculpatului măsura controlului judiciar și a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 12.000 de lei, „reprezentând suma de bani ce a făcut obiectul luării de mită“, după cum se arată în hotărârea Tribunalului Dolj. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de inculpat și procurori.
S-a întors la serviciu
Potrivit reprezentanților Penitenciarului Craiova, ofițerul Alexe a fost suspendat din funcția deținută după ce a fost arestat preventiv. Odată ce instanța l-a pus sub control judiciar, Andy Alexe s-a întors la serviciu, însă a fost pus la dispoziția conducerii Penitenciarului Craiova. Potrivit legii, ofițerul Alexe poate îndeplini numai acele sarcini stabilite în scris de directorul penitenciarului și beneficiază de salariul corespunzător gradului profesional. De asemenea, Statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor prevede că inculpatul va fi destituit dacă va fi condamanat definitiv.