26.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn Dolj s-au făcut angajări pe final de an

În Dolj s-au făcut angajări pe final de an

În sezonul rece, în construcții s-au creat multe locuri de muncă anul acesta, contrar situației din anii anteriori,  dar cele mai multe locuri noi de muncă au apărut în comerț (FOTO: Ramona Olaru)
În sezonul rece, în construcții s-au creat multe locuri de muncă anul acesta, contrar situației din anii anteriori,
dar cele mai multe locuri noi de muncă au apărut în comerț (FOTO: Ramona Olaru)

În Dolj a crescut numărul de angajați cu 5.884 de persoane la 1 decembrie 2015 față de 1 decembrie 2014. Inspectorul-șef al ITM Dolj a spus că, în ciuda sezonului rece, pe final de an s-au făcut angajări la firme care activează în mai multe sectoare ale economiei.

Pe 1 decembrie 2015, în Dolj s-a ajuns la 143.724 de salariați activi la nivelul județului, în creștere cu 5.884 de persoane față de începutul lunii decembrie 2014, portivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Numărul de salariați înregistrați în Dolj a crescut destul de mult către finalul anului, fiind înregistrat un record față de luna iulie 2015, considerată luna din an în care există, de regulă, cel mai mare număr de salariați. Afirmația îi aparține inspectorului-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, care a participat la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. În alți ani, pe timpul iernii scădea numărul de angajați din economia doljeană, din cauză că firmele de construcții, de regulă, disponibilizează personal în sezonul rece, și îl reangajează primăvara, când vremea permite reluarea lucrărilor. De data aceasta, s-au făcut angajări și iarna. „Pe 1 decembrie erau 143.724 de persoane angajate în Dolj. Dacă facem o comparație cu 1 decembrie 2014, când aveam 137.840 de angajați, se observă o creștere anul acesta. În lunile de vară avem o creștere a numărului de angajați, iar în lunile de iarnă – o scădere. Dați-mi voie să vă spun că anul acesta avem un paradox, ceva ce nu s-a mai întâlnit până acum. Sunt luni de toamnă-iarnă și avem o creștere a numărului de contracte de muncă noi și a numărului de salariați în mai multe domenii. Dar, în primul rând, vreau să vă spun că avem 143.724 de salariați existenți la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, iar în luna iulie aveam 143.413 salariați“, a spus Cătălin Mohora.

Angajați în Dolj, dar activează în alte județe

Noii angajați au apărut în mai multe domenii de activitate, de la construcții, până la comerț. „În această perioadă a anului vremea a fost mai caldă și s-a putut lucra afară. Construcțiile sunt un domeniu în care a fost cea mai mare creștere a numărului de salariați. Au fost creșteri și în comerț cu produse alimentare și nealimentare, în agricultură, în transporturi, în special în taximetrie, în construcții, prestări servicii, cum ar fi întreținerea autovehiculelor, activități de consultanță, baruri și restaurante, activități de pază. Acestea sunt domeniile de activitate în care s-au creat cele mai multe locuri noi de muncă anul acesta“, a mai precizat șeful ITM Dolj.
Multe locuri de muncă noi au fost create doar pe hârtie în Dolj. Iată explicația: din locurile de muncă nou-create anul acesta în Dolj, cele mai multe reprezintă joburi pentru oameni care doar figurează cu actele în Dolj, pentru că aici au sediile sociale declarate firmele care i-au angajat, dar ei lucrează în cu totul alte județe sau în afara țării, iar în Dolj intră doar în statistici de creștere a numărului locurilor de muncă. GdS a arătat lunile trecute cum foarte multe persoane (aproximativ 1.000) dintre cele care au fost angajate anul acesta figurează doar cu documentele pe Dolj, însă ele muncesc peste hotare, fiind angajate la firme cu sediul în Dolj care plasează forță de muncă peste hotare. Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, confirmă faptul că s-au creat multe locuri de muncă doar pe hârtie în Dolj, oamenii lucrând, în realitate, în alte județe sau în alte țări, dar că lucrurile se compensează cu numărul de lucrători care sunt angajați pe firme din alte județe, dar care își desfășoară activitatea în Craiova și în Dolj. El a mai spus că numărul acestora ar fi chiar mai mare decât al celor care figurează în Dolj, dar lucrează în alte județe.
Potrivit datelor de la ITM Dolj, numărul de salariați activi la nivelul Doljului s-a situat la 135.367 de persoane la începutul lunii decembrie 2012, apoi a crescut la 136.449 de persoane în decembrie 2013. Pe final de an 2014 erau 137.840 de salariați în Dolj, dintre care 85% sunt din Craiova, iar la începutul lunii decembrie 2015 au ajuns la 143.724 de salariați activi în Dolj.

A crescut și numărul angajatorilor, dar și al contractelor de muncă

Potrivit ITM Dolj, în 2015 față de 2014 a crescut numărul angajatorilor de la 13.912 societăți la începutul lunii decembrie 2014, la 14.972 de entități economice la începutul lunii decembrie 2015.
Și numărul contractelor de muncă a fost în creștere anul acesta. La începutul lunii decembrie 2014 existau în Dolj 153.386 de contracte individuale de muncă, iar acum sunt 164.064. Acestea pot fi cu timp de o oră, două, trei sau chiar cu normă întreagă. Sunt mai multe contracte decât salariați activi pentru că există multe persoane care au două sau mai multe contracte de muncă, cu timp parțial de lucru.

S-au și desființat locuri de muncă în Dolj

Potrivit datelor furnizate de ceva vreme de către Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Dolj, de la începutul anului și până în septembrie se desființaseră în Dolj aproximativ 2.680 de locuri de muncă. Și ITM are o situație cu primele 50 de societăți care au desființat locuri de muncă. Unele dintre aceste firme au desființat zeci sau chiar sute de locuri de muncă de fiecare. Cele mai multe dintre acestea sunt în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS