-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMircea Cornişteanu, schimbat din funcţia de director al TNC Craiova - Adio, dar rămân cu tine!

Mircea Cornişteanu, schimbat din funcţia de director al TNC Craiova – Adio, dar rămân cu tine!

Mircea Cornişteanu (foto stânga) i-a predat ştafeta lui Alexandru Boureanu (Foto: Traian Mitrache)
Mircea Cornişteanu (foto stânga) i-a predat ştafeta lui Alexandru Boureanu (Foto: Traian Mitrache)

Începând cu 2 ianuarie, mandatul lui Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional din Craiova (TNC), a expirat. În locul acestuia, Ministerul Culturii l-a numit ca manager interimar pe Alexandru Boureanu, directorul artistic al instituţiei, pentru o perioadă de patru luni, până la organizarea unui nou concurs. Deşi are dreptul, conform legii, să se prezinte din nou la concurs, Cornişteanu susţine că nu o va face. Alexandru Boureanu aşteaptă, în schimb, cu nerăbdare concursul pentru funcţia de manager al teatrului, considerând că este pregătit pentru a ocupa o astfel de poziţie.

Mircea Cornişteanu a fost la conducerea Teatrului Național din Craiova timp de 15 ani. Decizia ministrului culturii, de a nu îi prelungi mandatul de director interimar până la un nou concurs, l-a luat pe acesta prin surprindere. „Am fost anunţat de colegul meu, Alexandru Boureanu, că a primit un mandat interimar de manager. Eu am avut şase mandate interimare până acum, începând cu sfârşitul lunii decembrie 2013. Mandatele au venit succesiv, din patru în patru luni, până s-a ajuns la acest ultim mandat. Este dreptul ministrului să decidă cui îi încredinţează un mandat interimar. Nu am nici o posibilitate să contest decizia lui. Cel mult îl pot mustra pentru lipsa de amabilitate pe care a avut-o pentru că nu faci o asemenea mişcare unui manager care timp de 15 ani este în funcţie şi care nu a ruinat instituţia pe care a condus-o, ci dimpotrivă. Era firesc să mă poftească la minister să-mi spună de ce nu mai pot continua eu să conduc teatrul pentru o lună, două, patru, până se organizează concursul. Ministerul Culturii este de mulţi ani în culpă cu organizarea concursurilor. Sunt bucuros, însă, că funcţia de manager, chiar interimar, i-a revenit lui Alexandru Boureanu, care este directorul artistic al teatrului de doi ani“, a spus Mircea Cornişteanu.

„Nu o să mă despart de Teatrul din Craiova“

Aflat la sfârşit de mandat ca director al TNC, Mircea Cornişteanu a mărturisit că nu se va despărţi cu nici un chip de instituţia pe care a condus-o, ci va rămâne în continuare pentru a derula proiectele începute. „La ultima evaluare am obţinut 9,18, iar, conform legii, Ministerul Culturii este obligat să îmi ofere posibilitatea să mă prezint singur la un concurs închis. Dar nu o voi face, deşi am această oportunitate. Doar că nu mă aşteptam la aşa ceva. Dar până al urmă, ştiţi vorba aceea: «Nimeni nu este de neînlocuit, cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit!». Mandatul meu de 15 ani şi o lună este cel mai lung pe care l-a avut vreun director al unui teatru naţional din ţară. Nu o să mă despart de Teatrul din Craiova, în măsura în care conducerea va dori să mai colaboreze cu mine. Mă despart de scaunul de manager, dar nu de clădirea Teatrului Naţional“, a adăugat Cornişteanu.

În câteva zile, concurs pentru tinerii actori la TNC

Mai mult decât atât, fostul director al teatrului craiovean susţine că, în prezent, instituţia de cultură pe care a condus-o este cea mai dotată din România în ceea ce priveşte echipamentele de sunet şi lumini pe care le deţine. „În decembrie 2015, am cumpărat proiectoare şi alte aparate necesare spectacolelor în valoare de 100.000 de euro, în 2014 am procurat aparatură de peste 200.000 de euro. Las un teatru bine dotat, las un teatru care a avut mari succese, în care lucrează mulţi oameni tineri şi sunt extrem de fericit că am reuşit să impun oamenii tineri ca valori adevărate pentru că era îmbătrânit colectivul. Chiar peste zece zile vom avea un concurs pentru tinerii actori“, a adăugat Cornişteanu.

Peter Schneider va reveni pentru Festivalul Shakespeare

Alexandru Boureanu a dat asigurări că va continua proiectele prevăzute pentru anul 2016 de vechea conducere. Pe 16 ianuarie va avea loc premiera spectacolului cu piesa „Exploziv“, de Elise Wilk, în regia lui Andrei Măjeri și scenografia Alexandrei Panaite, proiect câștigător al celei de a V-a ediții a Concursului de proiecte regizoral-scenografice destinat tinerilor regizori și scenografi români, organizat în 2015 de Naționalul craiovean. În luna februarie va reveni la Craiova Peter Schneider (producător şi regizor american – n.r.) care va face un spectacol, „Iulius Caesar“, pentru Festivalul Internaţional Shakespeare. Alte opt spectacole sunt deja programate, contractate unele dintre ele. Se ştiu perioadele în care se vor juca. Pe lângă acest program, teatrul craiovean a semnat două contracte de prezentare a piesei „Rinocerii“ la două mari festivaluri internaţionale, unul în Slovenia, altul în Rusia şi va avea două deplasări în Italia, la Roma şi Milano, cu o serie de spectacole.
Noul director interimar al TNC, Alexandru Boureanu, are 40 de ani şi susţine că este pregătit pentru funcţia de manager. Este profesor la Universitatea din Craiova, are două doctorate, unul pe teatru şi unul pe management. Predă management cultural, este expert membru în comisia de evaluare la Ministerul Culturii, a fost patru ani manager la Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea. Din 2001 este membru UNITER.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS