5.6 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljŞedinţă cu tupeu şi nesimţire la Craiova

Şedinţă cu tupeu şi nesimţire la Craiova

Regia Autonomă de Transport Craiova a fost transformată vineri în societate comercială în cadrul unei ședințe extraordinare de consiliu local în care discuțiile în contradictoriu între consilierii opoziției, ai puterii și primar au atins mai multe puncte de fierbere. Cel mai încins a fost un schimb de replici între Pavel Badea (PNL) și Olguța Vasilescu (PSD), fiecare spunând despre celălalt că este nesimțit.

Cu doar cinci puncte supuse votului consilierilor locali, ședința de vineri se anunța una scurtă, presărată cu inerentele împunsături între cei doi candidați la primărie la alegerile din vară, Pavel Badea și Olguța Vasilescu. A fost, însă, de departe cea mai tensionată întâlnire a aleșilor locali din ultimul timp în care aceștia s-au atacat pe perechi, fără menajamente. Tonul l-au dat Badea și Vasilescu. La începutul ședinței, Badea i-a informat pe colegii de consiliu că nu a fost convocată una dintre comisiile de specialitate pentru a se discuta proiectele supuse votului și l-a arătat cu degetul pe președintele comisiei, consilierul PSD, Nicușor Cotescu. Pe de altă parte, Badea a atras atenția primarului și celor doi viceprimari de la prezidiu că nu a primit încă un răspuns scris la solicitarea sa prin care dorea să afle cum s-au cheltuit banii pentru proiectele din fonduri europene și cum a cheltuit banii primiți Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană. Răspunsul a venit însă, de la secretarul primăriei, care l-a anunțat că petiția lui a fost înregistrată în cursul zilei şi va primi un răspuns scris. Cotescu s-a simțit dator să intervină și a acuzat un joc de culise al lui Badea despre care a spus că, oricum, a lipsit la mai multe întâlniri, dar a recunoscut că nu a convocat comisia, deoarece a lipsit din oraș. Badea i-a replicat: „Vrea să dezinformeze, aduce acuze nefondate, dacă nu poate veni el, ar trebui să ceară înlocuirea sau să desemneze pe altcineva“, a spus Badea.

Circul nesimțirii

Abia se liniștiseră spiritele când ordinea de zi a ședinței a adus în prim-plan un subiect aparent banal, și anume darea în administrare către Spitalul „Filantropia“ a fostului sediu al DNA de pe strada Mihai Viteazul, unde a fost amenajat un ambulatoriu. Pavel Badea a luat cuvântul spunând că sediul nu este potrivit pentru acte medicale, ci se pretează activității administrative. „Mi se pare că această clădire pe care o luăm acum în patrimoniu era mult mai potrivită pentru birouri, pentru că cele actuale sunt mult mai practice și pot fi folosite pentru actul medical. Această clădire are culoare foarte înguste, nu are grupuri sanitare, nu îndeplinește condițiile minime“, a spus Badea, care sugera ca birourile conducerii Spitalului „Filantropia“ să fie transformate în ambulatoriu, iar conducerea să se mute în fosta clădire DNA. „Cei de la spital au venit acolo și au spus că le convine clădirea. Ambulatoriul trebuia mutat deoarece acolo a căzut tavanul. Clădirea este veche, de la 1800 și ceva, și efectiv nu se mai poate folosi, iar sediul de pe strada Mihai Viteazul este singurul pe care îl putem pune la dispoziție“, a intervenit primarul în discuție. „Sunt oameni care se pricep la această activitate și consideră că era mult mai practic să se amenajeze acolo birouri“, a insistat Badea.
„Sunt curioasă cine sunt specialiștii ăștia care v-au spus dumneavoastră care e cea mai bună variantă!“, a replicat primarul, întrebarea și tonul  enervându-l pe Badea. Iată ce a urmat:
Pavel Badea: V-am spus doamna primar, curiozitatea, este adevărat, este caracteristică doamnelor, dar ea creează probleme de sănătate.
Olguța Vasilescu: Dar ați spus că aveți specialiști mai buni decât ai noștri, voiam să știm și noi care sunt mai buni decât directorul spitalului, decât adjuncții…
Pavel Badea: Eu am făcut o propunere, acum am dezvoltat această discuție pe subiect, iar eu am răspuns. În cazul în care dumneavoastră aveți aceste curiozități, trebuie să fiți extrem de atentă să nu vă creeze probleme la sănătate.
Olguța Vasilescu: Mi se pare o chestiune cam nesimțită, dar mă aștept de la dumneavoastră.
Pavel Badea: Dumneavoastră mă faceți nesimțit pe mine? Nu, cred că nesimțirea este, poate, într-o oarecare măsură, interpretabilă în ambele sensuri, în special că nu se cade să faceți această remarcă public. Dumnevoastră, ca primar al Craiovei, să faceți un consilier nesimțit, nu este în regulă.
Olguța Vasilescu: Vă mulțumesc, domnule Badea, dumneavoastră ați făcut primarul nesimțit mai devreme.
Pavel Badea: Vulgaritatea nu este benefică imaginii dumneavoastră și atitudinii pe care o arătați craiovenilor.
Olguța Vasilescu: Vă mulțumesc că aveți grijă de imaginea mea, domnule Badea.
Pavel Badea: Vă rog mult, încercați să nu mai fiți dumneavoastră nesimțită. Mă faceți nesimțit, mă faceți greu de cap. Este a doua oară și nu vă mai permit, vă rog mult, aveți grijă, nu se poate așa ceva, sunt consilier al municipiului Craiova, iar dumneavoastră mă jigniți, nu se face așa ceva.
Olguța Vasilescu: Vă rog să încetați cu jignirile la adresa unei doamne!
Pavel Badea: Vă rog, dumneavoastră m-ați făcut greu de cap și m-ați făcut nesimțit, vă rog mult să opriți această atitudine nerespectuoasă!“.
Toți ceilalți consilieri asistau anesteziați la schimbul de replici. Aproape satisfăcută că l-a scos din pepeni pe contracandidatul său, Olguța Vasilescu l-a întrebat ironic, zâmbind: „V-ați calmat?“.

Dașoveanu: „Hai să mințim trei minciuni!“

Primul duel se finalizase. În „ring“ a intrat și viceprimarul Dan Dașoveanu, care s-a făcut remarcat în ultimele zile printr-un atac direct la adresa Poliției Rutiere, supărat că aceasta a amendat Salubritatea pentru că nu a deszăpezit străzile cum trebuie. Dașoveanu s-a smuls din poziția relaxată din fotoliul de la prezidiu și a preluat ștafeta de la primar atacându-l pe Badea. „Dacă nu v-ați păstra energiile pentru ședința de consiliu, când vin și camerele de luat vederi și ziariștii, și ați fi venit la mine în birou, ați fi aflat mai multe. Această alegere a fost după ce am verificat toate variantele. Pentru a nu mai face astfel de ședințe care produc rău tuturor, veniți și ne sfătuim“, i s-a adresat Dașoveanu lui Badea. „Îl atenționez că este o ședință extraordinară, că nu a fost convocată comisia. Voi apela la invitația pe care mi-a făcut-o, dacă dânsul va participa la comisie“, i-a răspuns acesta.
Proaspăt ocupant al fotoliului vacant de consilier local al PNL, Marinel Florescu, fost director al RAT Craiova, a sărit în ajutorul colegului de partid. „Nu este corect ca domnul Dașoveanu să dea indicații consilierilor de la alte partide ce să facă în cadrul ședințelor și a campaniilor electorale. Legat de prezența dumneavoastră la spitale, am suficiente îndoieli, nu este chiar așa de deasă vizita dumneavoastră prin spitale“, a spus el. Dașoveanu și-a ieșit din fire și, de nervi, a spus două perle, iar pe final a atacat cu trecutul lui Florescu. „Hai să mințim trei minciuni la o frază, să știți că ați greșit, nu v-ați găsit… în general, să știți că acesta este un consiliu serios. Dacă vă credeți pe vremea când erați la RAT….“, a spus el precipitat. „Sunteți pe post de moralist sau de viceprimar?“, l-a întrebat Florescu. „Domn’e, aveți grijă dumneavoastră de problemele dumneavoastră“, a încheiat Dașoveanu și s-a așezat din nou în poziție meditativă în fotoliu.
Emilian Ștefârță, un alt penelist din puținii existenți în consiliu, a încercat să facă pace. „L-am auzit pe domnul viceprimar exprimându-se într-o anumită manieră față de colegul Florescu. Eu îl știam altfel pe domnul viceprimar, probabil pe perioada cât a fost membru PDL și-a format o părere despre domnul Florescu. Ar fi bine să ne restrângem. Nu facem decât să înveninăm o atmosferă care nu are nici nu rost“, a spus el.

Cupa Davis și Sala Polivalentă

Sala Polivalentă a ajuns și ea în atenția consilierilor. O dată prin faptul că s-a aprobat un tarif general de cinci lei pentru biletul de intrare la competițiile sportive, iar a doua oară prin respingerea de către primărie a organizării Cupei Davis în Bănie. Consilierul independent Ionel Pană a propus ca elevii și studenții să intre gratuit la meciuri, dar primarul s-a opus. „Și așa nu este mare afluență acolo și ar fi bine să venim către ei“, a spus Pană. „Dacă punem bilete gratuite, probabil că cineva va cere și pentru pensionari și atunci cine mai plătește? Cei care vin la sală sunt elevii și studenții. Nu cred că este sustenabil pentru sală“, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Pană i-a cerut explicații primarului pentru refuzul și maniera în care a fost refuzată organizarea Cupei Davis la Craiova. „Am rămas surprins și eu, și mulți prieteni de ce nu am putut să avem o activitate de tenis, de Cupa Davis. Știu că de fiecare dată, pe anumite probleme, ne consultați. Era normal ca pentru o asemenea competiție să ne consultați dacă ne permitem să le punem sala la dispoziție“, a spus el. „Nu există în Craiova nici o sală omologată. Stăm foarte prost la baze sportive. Sala Polivalentă nu se pretează la astfel de competiții. De altfel, cred că și-au dat seama și cei de la Cupa Davis pentru că, pe 14 decembie, au făcut o solicitare pentru ca pe 18 să revină să spună că nu sunt interesați. Deci e logic, e clar, e la mintea cocoșului“, a răspuns primarul. „Dezinformați oamenii. Vă aduc aminte că în această perioadă sunt sute de sportivi pe secția de atletism care nu au unde să-și desfășoare activitatea. Singurul loc era Sala Polivalentă. Dumneavoastră ați pus un ring de box. Foarte bine. Însă cum rezolvăm problema celorlalte sute de sportivi cărora le-ați promis că le faceți stadion până la sfârșitul anului 2015 și el este departe de a fi realizat? Gândiți-vă că acest oraș este recunoscut din punct de vedere sportiv, în principal, datorită secției de atletism“, a intervenit Badea. „În ceea ce privește sala unde s-a pus ringul de box, nu este afectată pista de atletism. Mai mult decât atât, luăm în calcul ca, începând de anul acesta, cele două ringuri de box pe care le avem planificate să fie mutate în fosta piață de pe Brestei, unde nu se desfășoară nimic. Stadionul este în lucru, am luat în calcul să organizăm încă o pistă de atletism de tartan în grădina botanică de 800 de metri“, a răspus primarul.

RAT SRL – urgență de 33 de milioane de euro

Transformarea RAT Craiova în SRL a fost alt prilej de schimburi dure de replici. Badea a cerut socoteală pentru graba introducerii proiectului.
„Era mai bine dacă îl scoteați în dezbatere publică, dacă vorbeați cu sindicatele. Altfel vom da un ton de neseriozitate. Era bine să putem studia în detaliu acest proiect“, a spus el. Ideea a fost dezvoltată de Ionel Pană, care a fost de acord cu transformarea în SRL, așa cum cerea legea încă din 1997, dar le-a sugerat edililor să realizeze o analiză SWOT (metodă folosită în mediul de afaceri, care evaluează punctele tari și slabe ale unei companii, în relație cu oportunitățile și amenințările existente la un moment dat pe piață – n.r.). Pană a precizat că așteaptă o analiză legată de modul în care se vor acorda subvențiile de la bugetul local în condițiile în care regulamentul european vorbește de posibilitatea acordării ajutoarelor de stat pe o perioadă de zece ani pentru transportul auto și 15 ani pentru cel electric. „Nu se întâmplă nimic prin transformarea în SRL, dispare doar Consiliul de Administrație și cred că nu plânge nimeni pentru asta. Graba este dată de faptul că sunt 33,2 milioane de euro din fonduri europene pe Axa 4 doar pentru municipiul Craiova, bani cu care putem să cumpărăm autobuze și tramvaie noi. O regie nu poate fi implicată într-un astfel de proiect, o societate comercială, da. În luna februarie va fi deja lansat ghidul și vrem să fim printre primii care depun proiectul, având în vedere că transportul în comun suferă. Am modernizat tramvaiele, dar sunt tramvaie vechi, de 14 ani, și vrem unele noi. Vrem să avem zece tramvaie noi și 50 de autobuze electrice. Apoi vrem să dăm drumul la tramvai. Pentru asta trebuie să concesionăm linia de tramvai către societate, iar din februarie să dăm drumul la transport“, a spus primarul, care a precizat că municipalitatea va continua și în 2016 acordul-cadrul prin care cumpără autobuze noi Solaris.

Olguța Vasilescu către Florescu: „Întrebări puse cu mult tupeu“

Fostul director al RAT, Marinel Florescu, s-a arătat circumspect în legătură cu rentabilitatea noului SRL. „Este inexplicabilă, dacă nu chiar suspectă, și sesizez niște zâmbete superioare din partea doamnei primar. O regie de zeci de ani să o transformăm în SRL de azi pe mâine mi se pare un lucru greu de explicat. Trebuia o dezbatere internă făcută cu angajații regiei și craiovenii consultați. Regia trebuia echilibrată din punct de vedere economico- financiar și nu lăsată să se descurce, știind că are mari probleme financiare. Este un fel de cartof fierbinte aruncat de doamna primar în brațele viitorului primar și consiliu local“, a declarat el. Viceprimarul Mihail Genoiu a intervenit în discuție, spunând că nu mai este timp de pierdut cu povești și că lucrurile trebuie urgentate.
Ideea de transformare este în concordanță cu legislația europeană. Este o obligație. Întrebarea retorică este de ce nu s-a făcut până acum. Transformarea rezolvă toate acele probleme. SRL are rolul de a crea profit. Conducerea va trebui să stabilească un termen în care să dispară ideea de subvenție, deoarece acesta este scopul legislației europene. La sfârșitul lunii decembrie s-a încheiat planul de mobilitate, ocazie cu care s-a transmis obligativitatea de a funcționa ca SRL pentru a accesa fonduri europene pe axa 4 pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Nu mai avem timp de povești. Acesta este caracterul urgent“, a spus Genoiu. Când l-a auzit pe Florescu vorbind, Olguța Vasilescu a luat foc și, pe un ton ridicat, i-a apostrofat pe foștii conducători, spunând că au lăsat regia în pragul falimentului. „Sunt întrebări puse cu mult tupeu de persoane care au adus regia în această situație. Să nu uităm că am preluat-o falimentară, ne-am mai trezit și cu proces de la ANAF pe care este normal că l-am pierdut pentru că nu s-a plătit TVA  la stat. Am plătit datorii pentru autobuze care nu au funcționat niciodată. Nici măcar nu putem să le casăm pentru că nu și-au îndeplinit numărul de ore de funcționare. Și acum vin unii cu mult tupeu să ne tragă pe noi de urechi. Nu mai merge ca în ciclul trecut 2007-2013. Acum, dacă nu ești primul, ai pierdut banii europeni“, a spus primarul, după care ședința s-a închis. Proiectul a fost votat cu majoritate. Trei voturi au fost împotrivă și doar o abținere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS