Nu a trecut nici măcar o săptămână fără incidente la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Un băieţel de şase ani, cu handicap grav, internat la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap „Noricel“, a fost lovit de un instructor de educaţie. Conducerea DGASPC Dolj a decis suspendarea din activitate a respectivului instructor şi a anunţat poliţia.
Un nou incident extrem de grav s-a petrecut la începutul acestui an în unul din centrele DGASPC Dolj.
Faptele au fost făcute publice ieri, după ce reprezentanţii DGASPC Dolj au intrat în posesia raportului anchetei interne ce a avut loc la „Noricel“.
Copilul pălmuit are handicap grav, întârziere în dezvoltarea fizică şi un retard în limbaj
Incidentul a avut loc pe 2 ianuarie în Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap „Noricel“. Cea care era plătită să îi supravegheze şi îngrijească pe copii, ca instructor de educaţie, de aproximativ un an, ar fi decis să separe doi copii care se băteau lovindu-l pe unul din ei. „Astăzi am luat măsura suspendării din funcţie şi a cercetării disciplinare faţă de un salariat al nostru, este vorba de un instructor de educaţie, pentru că astăzi s-a confirmat suspiciunea că acesta ar fi pălmuit un copil aflat în plasament într-un centru pentru copilul cu handicap. Sunt gesturi pe care nu le tolerăm, nu le-am tolerat niciodată, şi de fiecare dată luăm măsuri drastice cu persoanele care îşi permit să aibă o astfel de atitudine cu copiii aflaţi în plasament. În fapt, la începutul acestui an s-a confirmat în registrul de schimb de tură că a existat o altercaţie între doi copii. În zilele următoare a apărut suspiciunea că, pe lângă această altercaţie, instructorul de educaţie ar fi pălmuit pe unul dintre copii. Vorbim de un copil cu handicap grav, cu o întârziere în dezvoltarea fizică şi un retard în limbaj. În cercetarea prealabilă pe care a făcut-o şeful de centru, care a fost chemat din concediu de odihnă, a rezultat faptul că se confirmă această suspiciune, și mai mult decât atât, persoana în cauză a dat o declaraţie în care recunoaşte că ar fi lovit acel copil. Astăzi (ieri – n.r.) ne-a adus la cunoştinţă acest raport şi tot astăzi am dispus suspendarea din funcţie şi cercetarea disciplinară pentru agresiune faţă de acel copil“, a precizat Florin Stancu, director DGASPC Dolj.
„Cercetarea disciplinară se va extinde şi asupra altor persoane“
Mai mult decât atât, din cele menţionate de reprezentanţii DGASPC Dolj, în registrul de schimb de tură, angajaţii au precizat iniţial doar că a avut loc această altercaţie pe unul din holurile instituţiei şi că cei doi copii s-au lovit de perete şi de un calorifer, fără a preciza că femeia angajată ca instructor educaţional a intervenit în mod abuziv lovind unul din copii. Leziunile ar fi fost descoperite de-abia a doua zi, pe faţa copilului agresat observându-se urme de unghii. „În urma anchetei derulate de şefa de centru, instructorul de educaţie din ziua incidentului a recunoscut faptele. Din acest motiv a pornit cercetarea prealabilă şi apoi suspendarea din funcţie pentru cercetarea disciplinară. Conform regulamentului intern, astfel de incidente trebuie anunţate imediat serviciului de management de caz, conducerii Direcţiei, după care este informată autoritatea naţională şi poliţia. Cercetarea disciplinară nu este strictă şi limitativă, se va extinde şi asupra altor persoane pentru a afla dacă acestea au ştiut de faptele petrecute şi nu au anunţat“, a adăugat Stancu.
Nu este primul incident de această natură petrecut la DGASPC Dolj. Din cele menţionate de reprezentanţii Direcţiei, rezultă că în ultimii şapte-opt ani aproximativ zece persoane au fost cercetate disciplinar, fiind impusă măsura desfacerii contractului de muncă. „O parte din aceste persoane împotriva cărora am luat măsuri drastice din cauza gravităţii faptelor comise ne-au dat în judecată. Sunt situaţii când instanţa a decis că măsura impusă de noi este prea aspră şi am fost nevoiţi să îi reangajăm“, a mai spus Florin Stancu.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, care a preluat cazul, au declarat: „În această după-amiază, la Secţia 4 Poliție din municipiul Craiova, a fost primită o sesizare din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj. În cauză, polițiștii craioveni au întocmit un dosar de cercetare penală și se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de purtare abuzivă. Cercetările vor fi continuate pentru stabilirea situației de fapt și pentru lămurirea tuturor aspectelor referitoare la incidentul care a avut loc în data de 2 ianuarie 2016“.
Trei angajaţi suspendaţi din funcţie la acest început de an
Reamintim că în acest centru pentru copiii cu handicap, „Noricel“, au mai avut loc incidente grave. Unul dintre ele a fost relatat în articolul „Acuzaţii de violenţă la Centrul «Noricel» din Craiova“, apărut în Gazeta de Sud pe 29 iulie 2014. Atunci, Gazeta de Sud a primit la redacție o sesizare prin care ni s-a adus la cunoștință faptul că unii minori din Centrul de recuperare și reabilitare pentru copilul cu handicap „Noricel“ din Craiova sunt supuși unui tratament neadecvat de către infirmiere. Semnalarea neregulilor a venit chiar de la una dintre infirmiere, care s-a aflat acolo pe 25 iulie, în prima sa zi de lucru.
De la începutul acestui an, reprezentanţii DGASPC Dolj au decis să suspende din activitate alţi doi angajaţi: un instructor de educaţie din Casa de Tip Familial „Amicii“ şi pe şefa Complexului de Servicii Specializate de Tip Rezidenţial „1 Mai“. Reamintim faptul că aceste măsuri au fost luate după ce, la începutul lunii decembrie 2015, doi tineri instituţionalizaţi s-au sinucis.