Casa „Iris“ din Târgu Jiu reprezintă un acoperiş deasupra capului pentru zeci de nevoiaşi din municipiu, care, din diferite motive, au rămas fără o locuinţă. Majoritatea celor care dorm la adăpostul Primăriei Târgu Jiu au avut apartamente şi chiar case, dar au rămas fără acestea, după ce au făcut acte aparţinătorilor. În prezent, la Casa „Iris“ sunt ocupate 28 de locuri din totalul de 32, jumătate pentru bărbaţi, jumătate pentru femei şi copii. Pe lângă un pat în care să doarmă, persoanele fără adăpost pot face duş sau pot lua masa în bucătăria centrului. „În prezent, la Centrul social de urgenţă Casa «Iris», componenta de bărbaţi este ocupată în totalitate. Adică cele 16 locuri sunt ocupate toate. La componenta de femei avem nouă locuri ocupate de femei şi trei minori. Centrul pentru persoane fără adăpost oferă persoanelor domiciliate în Târgu Jiu sau sunt rezidente în Târgu Jiu adăpost, respectiv cazare, igienă corporală, asistenţă medicală primară şi supraveghere. În urma evaluării persoanelor care stau la Casa «Iris» sunt identificate nevoie. Este vorba de necesitatea eliberării unor acte de identitate. Unii caută locuri de muncă şi colaborăm cu instituţiile de specialitate. Evidenţa Populaţiei şi AJOFM. Mai oferim consiliere psihologică. Din rândul tinerilor am avut persoane care şi-au găsit un loc de muncă. Solicită sprijin pentru accesarea unor beneficii sociale. Noi le oferim sprijin pentru depunerea documentaţiei pentru venitul minim garantat, alocaţie pentru susţinerea familiei, masă la cantina de ajutor social“, a declarat Elena Creţan, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Jiu.
Pot sta 30 de zile la Centru
Potrivit Elenei Creţan, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Jiu, persoanele fără adăpost pot locui în centru 30 de zile, apoi se trece la o evaluare de la caz la caz. Nerezidenţii au dreptul să stea la centru doar o săptămână, apoi pot beneficia de o prelungire a zilelor de şedere.
„Pot sta la noi 30 de zile şi se face o evaluare şi se prelungeşte. Pentru cei din afara oraşului se acordă o perioadă de șapte zile şi se prelungeşte de la caz la caz. Am avut perioade când au stat mai mult de 90 de zile. Personalul intervine în rezolvarea unor situaţii. Unii au găsit situaţii mai bune şi au plecat, alţii nu au găsit şi au revenit. Cei care vin la noi au rămas fără locuinţă dintr-un motiv sau altul, găsindu-se fără un acoperiş deasupra capului. Au făcut acte aparţinătorilor şi nu au mai fost primiţi sau au rămas fără locuinţă din alte motive“, a spus Elena Creţan.
A rămas fără casă
Viorica Stângaciu, de 64 de ani, din Târgu Jiu, a avut casă într-o zonă bună din Târgu Jiu. A părăsit domiciliul, după ce le-a făcut acte copiilor. La Casa „Iris“ locuieşte de două luni.
„Sunt de două luni aici. Nu am unde să dorm. Copiii au necazuri. A trebuit să plec să nu despart familia şi Dumnezeu m-a adus aici. Le mulţumesc celor care au făcut această casă. Să ajungi pe stradă nu e lucru frumos. Le mulţumim tuturor pentru acest adăpost. Am ajuns din om de pe stradă să fim respectaţi. E lucru mare. Am avut casă peste podul Jiului şi am dat la copii. Am un copil plecat din ţară de zece ani. Al doilea are trei copii. Eu sunt bolnavă. Am plecat. În stradă nu pot să stau. Am o pensie de patru milioane (400 de lei – n.r.) şi nu îmi permit să stau undeva. Mulţumesc că pot să trăiesc şi eu ca un om, nu ca un animal. Oamenii de aici ne respectă. Suntem şi noi oameni. Nu e o ruşine să stai aici. Poţi să dormi, să mănânci. Familia nu a trecut pe aici. Copilul cel mare din Spania mă mai sună. Banii îmi ajung mai puţin, dar ne încadrăm. Contează să te speli, să ai unde să dormi. Ajunsesem să dorm pe bănci. Am doi copii. Unul este plecat şi unul căruia îi era greu să mă întreţină şi pe mine“, a povestit Viorica Stângaciu, de 64 de ani, internată la Casa „Iris“.