De mai bine de cinci ani, în comuna Pătulele din județul Mehedinți funcționează o secție a unei fabrici de confecții din Drobeta Turnu-Severin. Piesele de vestimentație lucrate de localnice ajung în magazinele unor firme de renume din întreaga lume.
În centrul comunei Pătulele, într-o clădire din spatele Căminului cultural din localitate, le-am găsit în fața mașinilor de cusut pe cele 25 de localnice, angajate ale unei fabrici de confecții. În urmă cu cinci ani, primarul localității a pus investitorului la dispoziție un spațiu pentru deschiderea unui atelier, astfel încât femeile din comuna sa să poată câștiga o pâine. Vestea s-a răspândit repede în comunitate și, în scurt timp, 25 de femei din Pătulele s-au putut mândri cu un loc de muncă.
Acul și ața le fuseseră puse în mână de mici copile, de pe vremea când bunicile, în serile lungi de iarnă, țeseau portul popular și îl înfrumusețau cu tot felul de cusături făcute la mână. Mașina de cusut modernă nu avea cum să le pună probleme. Tehnicile de croit și asamblat au fost repede deprinse, așa că, în scurt timp, s-au putut numi croitorese. „Lucrez aici de când s-a înființat secția. Am învățat repede să lucrez, iar acum mă mândresc cu faptul că am un loc de muncă, ceea ce înseamnă un sprijin pentru familie“, a precizat Nuți Cheata.
Aplecată asupra unei bluze stătea, încercând să pună la punct ultimele cusături, Emilia Avram. „Am o experiență de 21 de ani în croitorie. Am lucrat la Vânju Mare, la Severin. Acum trei ani m-am angajat la secția de confecții din Pătulele. E un lucru foarte bun faptul că astăzi nu mai trebuie să fac naveta și pot să lucrez ceea ce știu mai bine la mine acasă, în comună. Am pătimit mult de tot cu naveta asta, iarna înghețam în stradă de frig, iar vară mă topeam sub razele soarelui. În plus, secția asta și tot ce producem aici este o mândrie pentru comuna noastră. Noi trebuie să lucrăm bine, să nu ne batem joc de ceea ce scoatem din mâinile astea, pentru ca lucrurile pe care le realizăm să ajungă în cele mai îndepărtate colțuri din lume“, a spus Emilia Avram.
Piese de vestimentație apreciate
Materialele, tiparele au început să sosească în micul atelier de la Pătulele și odată cu ele și contractele cu câteva firme de prestigiu din lume. „Lucrăm piese de vestimentație de damă. Cererile vin din Anglia, Belgia, Italia, Germania, Olanda. Noi suntem mândre că lucrurile care ies din mâinile noastre ajung peste tot în lume“, a precizat Nela Sfeta.
Toate cele 25 de femei din Pătulele știu că de munca lor depind și contractele ce urmează să vină și, implicit, viitorul acelui atelier, așa că își dau toată silința ca lucrul ieșit din mâinile lor să fie de cea mai bună calitate. Dacă astăzi se cos piese ca-ntr-un joc de puzzle pentru o bluză sau o rochie, mâine alte piese de vestimentație lucrate de ele le vor face cinste peste hotarele țării.