4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘantierele orașului, înghețate de frigul iernii

Șantierele orașului, înghețate de frigul iernii

Pe șantierele din Craiova se lucrează în ritm lent, chiar dacă termenele de finalizare ale unor lucrări au trecut de mult. La Water Park-ul din Lunca Jiului sunt din ce în ce mai puțini muncitori, în Parcul „Romanescu“ s-au oprit lucrările, iar la parcarea subterană muncitorii lucrează la ultimele finisaje.

Drumul spre Water Park-ul din Lunca Jiului nu este deloc „pavat“ cu bune intenții, ci mai degrabă cu bălți și hârtoape. Este vorba de singura stradă pe care se va face accesul către parcarea și bazinele parcului, strada Coșuna, care arată ca după bombardament. Viitoarea parcare este la acest moment o groapă de gunoi. Pe șantier se lucrează mai mult în „obiectivele“ acoperite și mai puțin afară. În această perioadă, în șantier sunt aproximativ 35- 40 de muncitori de la firmele care lucrează aici – Delta ACM, UTI și Polystart.
„Am început cu un efectiv mai mic de oameni. Se lucrează la cele două clădiri, și anume la structură și se pun geamuri. Se fixează plăcile Bond pe una dintre clădiri și se montează geamurile în partea din spate. Aici lucrările sunt gata în proporție de 80%. Se lucrează și la subsoluri, la partea de instalații. La terenul de sport suntem puțin mai în urmă, din cauza vremii. Utilajele stau pentru că nu putem să le băgăm în șantier. Peisagistica este 90% finalizată. Mai avem gazonul, dar din cauza umezelii încă nu putem însămânța. În proporție de 85%, lucrările sunt finalizate la Water Park. În funcție de cum evoluează vremea vom demara și noi în forță toate lucrările. Mai avem structura la încă un obiectiv care va susține toboganele. Aici lucrăm cu o firmă din Polonia“, a declarat Eugen Bildea, reprezentantul Delta ACM.
Bazinele sunt finalizate. Deocamdată sunt pe jumătate pline cu apă înghețată. Într-un cuvânt s-ar putea spune că încet-încet lucrările au mai avansat.

Au apărut băncuțele deasupra parcării

Parcarea subterană din spatele Teatrului „Marin Sorescu“ este alt șantier din Bănie. Aici lucrările se fac cu fonduri europene, iar termenul a fost depășit, motiv pentru care se va suplimenta cu bani de la bugetul local. Parcarea subterană nu a fost finalizată nici pe 29 septembrie, nici pe 29 noiembrie și nici până la sfârșitul anului 2015. La suprafață au apărut băncuțele, aleile au fost asfaltate, iar coșurile de gunoi și stâlpii de iluminat au fost așezați din loc în loc. Terenul pe care vor fi amenajate spațiile verzi a fost aranjat. Muncitorii lucrează ici-colo la ultimele finisaje, câteva trepte și borduri din beton. În zona de șantier dinspre Calea București, gardurile care marcau perimetrul șantierului au fost ridicate. Cum nu avem acces în incinta șantierului, nu putem să știm dacă lucrările în interiorul parcării sunt finalizate sau angajații Mitliv mai au încă multe de pus la punct aici.

Șantierul din Parcul „Romanescu“ nu are diriginte de șantier

Lucrările din Parcul „Romanescu“ bat pasul pe loc. Se lucrează doar la gardul care delimitează zona parcului și terenul unității militare din vecinătate. Muncitorii sunt prea puțini pentru întinderea șantierului și amploarea lucrărilor. Un angajat al firmei Mitliv spune că lucrările sunt oprite la acest moment, fiindcă nici condițiile meteo nu sunt permisive, dar și din cauză că nu există un diriginte de șantier. „Lucrăm doar la îngrădirea parcului cu plăci din beton. Deocamdată, restul lucrărilor au stagnat. Am înțeles că a fost reziliat contractul dirigintelui de șantier și se așteaptă să fie numit alt diriginte de șantier“, a spus un angajat. Nici un utilaj nu este pus în funcțiune, iar șantierul a intrat în conservare. Aici lucrează consorțiul de firme condus de Mitliv Exim SRL, în care se mai află Civitas Systems SRL și R&A Partners SRL. Costurile lucrării ajung la 47,3 milioane de lei fără TVA.

La stadion se mai lucrează

Și la șantierul de la Stadionul „Oblemenco“ și de la stadionul de atletism, elanul constructorului parcă a mai scăzut comparativ cu perioada de început, când au demarat lucrările. Forfota muncitorilor a mai scăzut și nici utilajele nu-și fac simțită prezența prea mult. Cele mai multe dintre ele sunt trase pe dreapta sau prinse în mocirla șantierului. Cum reprezentanții constructorului nu permit accesul în incinta șantierului, de la distanță nu se poate aprecia cât au avansat lucrările. Aici constructorul nu este atât de presat de termenele de finalizare a lucrărilor fiindcă banii nu provin din fonduri europene. Construcția stadionului costă aproape 49 de milioane de euro, dintre care 10% sunt suportați de municipalitate, iar restul de Compania Națională de Investiții. Aici lucrează AB Tehnica, la stadionul de atletism și CON-A Sibiu, la stadionul de fotbal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS