4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOlguța Vasilescu, învinsă în instanță de Carmen Amariei

Olguța Vasilescu, învinsă în instanță de Carmen Amariei

Instanțele au hotărât ca Primăria Craiova să-i plătească  antrenoarei Carmen Amariei (dreapta) peste 100.000 de lei
Instanțele au hotărât ca Primăria Craiova să-i plătească
antrenoarei Carmen Amariei (dreapta) peste 100.000 de lei

Primăria Craiova trebuie să scoată din buget peste 100.000 de lei, sumă câștigată în instanță de Carmen Amariei, fostă antrenoare a echipei de handbal feminin SCM Craiova. Judecătorii au reținut că, în martie 2014, SCM a reziliat abuziv contractul încheiat cu Amariei pe o perioadă de două sezoane. Tot în martie 2014, după un meci pierdut de SCM Craiova la „masa verde“, primarul Lia Olguța Vasilescu a cerut pe facebook demisia antrenoarei și a conducerii clubului.

Carmen Amariei, antrenoarea echipei de handbal feminin SCM Craiova în perioada mai 2013 – martie 2014, trebuie să primească 105.903 lei din bugetul primăriei, adică din banii craiovenilor. Aceasta este hotărârea instanțelor de judecată din Cluj-Napoca, care au admis acțiunea fostei antrenoare împotriva SCM Craiova, club finanțat de municipalitate. Pentru a înțelege cum s-a ajuns aici, trebuie să ne întoarcem în anul 2013.
Pe 31 mai 2013, Bogdan Bălan, directorul de atunci al SCM Craiova, prezenta noua antrenoare a echipei de handbal feminin. Era vorba de Carmen Amariei, care își încheiase cariera de jucătoare în urmă cu câteva luni, chiar la clubul craiovean.
Contractul dintre Amariei și SCM a fost semnat pe o perioadă de două sezoane.
Aflată la primul sezon ca antrenor, Carmen Amariei a terminat sezonul regulat cu SCM Craiova pe locul 10, cu 19 puncte, două meciuri fiind pierdute la „masa verde“ de echipa craioveană. În septembrie 2013, Comisia de Disciplină a Federației Române de Handbal a hotărât să amendeze SCM Craiova cu 2.000 de lei pentru transferurile neregulamentare ale jucătoarelor Anca Amariei şi Alexandra Haşegan. În plus, aceeași comisie a hotărât ca meciul disputat de SCM cu HC Zalău (încheiat la egalitate, 23-23) să fie pierdut de echipa craioveană cu scorul de 10-0.
O jumătate de an mai târziu, mai exact pe 3 martie 2014, SCM Craiova pierdea al doilea meci la „masa verde“. Este vorba de cel cu HCM Baia Mare, care nici nu s-a mai jucat. A fost pierdut tot cu 10-0 de handbalistele craiovene, motivul fiind acela că nu au avut vizele medicale valabile.

Bălan și-a dat demisia, Amariei a fost dată afară

Lia Olguța Vasilescu a cerut pe facebook demisia conducerii SCM Craiova, dar și a antrenoarei Carmen Amariei
Lia Olguța Vasilescu a cerut pe facebook demisia conducerii SCM Craiova, dar și a antrenoarei Carmen Amariei

Ultimul meci pierdut la „masa verde“ de handbalistele craiovene a înfuriat-o pe Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova. Ea a cerut demisia conducerii clubului, dar și a antrenoarei Carmen Amariei, în seara de 3 martie, pe o pagină de socializare. „Conducerea SCM Craiova e aşteptată mâine la secretariatul Primăriei Craiova cu demisia în mână. Înainte să vină, să o ia şi pe cea a lui Carmen Amariei“, a scris edilul pe facebook. La acea vreme, directorul SCM Craiova era Bogdan Bălan, iar Ion Popescu deținea funcția de director adjunct.
Ulterior, doar directorul Bogdan Bălan și-a dat demisia. Antrenoarea nu a renunțat la postul său și a pregătit echipa pentru încă două meciuri. Ulterior, la sfârșitul lunii martie, noul director al SCM, Victor Lazarciuc, a „rupt“ contractul încheiat cu Amariei.
După ce i-a fost reziliat contractul, Amariei a explicat că SCM Craiova a invocat o serie de probleme organizatorice, care nu ar fi intrat însă în atribuțiile unui antrenor. „Noul preşedinte, Victor Lazarciuc, mi-a spus că primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, doreşte cu orice preţ rezilierea contractului cu mine, că mi s-a trimis prin poştă un preaviz de 15 zile şi că noul antrenor este Gheorghe Sbora. Mi s-au imputat probleme organizatorice, adică cele două meciuri pierdute la masa verde, expirarea vizelor medicale, expirarea vizei de joc a unei jucătoare extracomunitare, acuzaţii care îmi sunt neclare, pentru că nu sunt prevăzute în fişa postului de antrenor. Cu acelaşi preşedinte, cu două zile înainte discutam de transferuri, ce antrenor secund şi ce portari aducem pentru sezonul viitor“, declara Amariei pe 28 martie 2014, pentru Mediafax. Amariei a mai susținut că urma să discute cu avocatul său, pentru a vedea în ce condiţii clubul putea să-i rezilieze unilateral contractul invocând probleme organizatorice, „atâta timp cât echipa a avut un organizator de competiţii“. În locul Amariei au venit antrenorii Gheorghe Sbora și Aurelian Roșca, iar aceștia au dus echipa pe locul opt.

SCM Craiova a pierdut procesul cu Amariei

La sfârșitul lunii august 2014, Amariei a dat în judecată SCM Craiova, acțiunea sa fiind înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova pe 29 august. Ulterior, pe 2 februarie 2015, instanța și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Cluj – Secţia pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Dosarul a ajuns la Cluj în mai, anul trecut, iar instanța s-a pronunțat după o lună, pe 30 iunie, hotărârea fiind favorabilă fostei antrenoare. Judecătorii clujeni au reținut că SCM Craiova a reziliat în mod abuziv contractul încheiat cu Amariei în mai 2013 și au obligat clubul să-i achite reclamantei suma de 105.903 lei (aproximativ 24.000 de euro). „Admite acţiunea formulată şi precizată de reclamanta Amariei Carmen Andreea în contradictoriu cu pârâtul Sport Club Municipal Craiova. Constată că pârâtul a reziliat în mod abuziv contractul civil de prestări servicii nr. 952/28.05.2013. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 105.903 lei, reprezentând drepturi băneşti cuvenite reclamantei în temeiul contractului de prestări servicii nr. 952/28.05.2013, pentru perioada 1-31 mai 2014 şi pentru sezonul competiţional 2014 – 2015“, se arată în hotărârea instanței.
Hotărârea a fost atacată cu apel de juriștii SCM Craiova, însă aceștia din urmă au pierdut și la Curtea de Apel Cluj-Napoca. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie, instanța a respins ca nefondat apelul declarat de SCM Craiova, hotărârea fiind definitivă.

Fostul director nu poate să își explice cum a „reușit“ SCM să piardă acest proces

Victor Lazarciuc, fostul director al SCM Craiova, cel care a „rupt“ contractul dintre club și Amariei, a explicat pentru GdS că a procedat legal și nu știe cum a fost pierdut acest proces.
„Incompetență, acesta a fost motivul pentru care i-am reziliat contractul. A pierdut la «masa verde» două meciuri, ce vreți mai mult? Problemele organizatorice fac parte din activitatea antrenorului, pentru că el răspunde de echipă, el trebuie să aibă grijă să aibă viza medicală făcută, carnetele ștampilate. Antrenorul are un staff în subordine care trebuie pus la treabă să rezolve aceste probleme organizatorice.
Există un statut al antrenorului în România. Acolo găsim cam ce trebuie să facă. Dacă le face prin intermediari este altceva, dar ea răspunde.
Există un punct 2 în contractul ei, pe baza căruia s-a desfăcut. Am procedat legal, altfel nu îi desfăceam un contract fără să avem la bază niște argumente. Și eu zic că tot ce a făcut ea cu echipa asta sunt argumente suficiente. Nu știu în ce condiții a câștigat procesul, cine a reprezentat clubul după ce am plecat eu și ce s-a vrut. Dacă justiția a luat hotărârea asta, înseamnă că nu a fost bine reprezentat clubul. S-au făcut consultări și la nivelul primăriei, și la nivelul juriștilor, și decizia a fost că se va desface contractul de muncă“, a precizat Victor Lazarciuc.

Primarul te trimite la viceprimar

GdS a încercat să afle ce părere are primarul municipiului Craiova despre această situație, însă Lia Olguța Vasilescu și-a „declinat competența“ în favoarea viceprimarului Mihail Genoiu, care coordonează activitatea SCM Craiova. Acesta din urmă a explicat că municipalitatea nu este împăcată cu decizia instanțelor din Cluj-Napoca, dar și că se lucrează la o cerere de suspendare a executării sentinței definitive a Curții de Apel Cluj-Napoca. De asemenea, Primăria Craiova va formula un recurs în anulare, o cale extraordinară de atac a unei sentințe definitive.
Întrebat de unde va achita primăria cei peste 100.000 de lei în situația în care se vor epuiza și căile extraordinare de atac, Mihail Genoiu a precizat că se va face o anchetă pentru a se stabili modul în care a fost conceput contractul de prestări servicii nr. 952/ 28.05.2013, dar și modul în care a fost reziliat. Abia după anchetă se va stabili de unde va fi recuperată suma câștigată în instanță de Amariei. Cât despre motivul pentru care a fost dată afară Amariei, viceprimarul Genoiu a susținut că a fost „perfect legal“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS