Trei ani, o lună și zece zile și un cost de circa 700.000 de euro, bani plătiți de SC Piețe și Târguri Craiova SRL pentru închirierea terenului de pe strada Caracal pentru amenajarea Târgului Municipal Craiova. Plus un prejudiciu de 100.000 de euro constatat de Curtea de Conturi. Acestea sunt, în mare, datele statistice legate de unul dintre cele mai păguboase contracte semnate de o instituție din subordinea Primăriei Craiova, contract care a fost reziliat unilateral, conform anunțului făcut ieri de viceprimarul Dan Dașoveanu.
După tergiversări inexplicabile, societatea care administrează târgurile și piețele din Craiova a notificat, în cele din urmă, firma Texind că va rezilia unilateral contractul prin care a închiriat de la aceasta trei hectare de teren unde a fost amplasat Târgul Municipal. A fost nevoie de un incendiu care să mistuie spațiile din lemn unde vindeau comercianții de haine vechi și de o amendă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu pentru ca SC Piețe și Târguri SRL să facă ceea ce trebuia făcut de mult: rezilierea contractului. Deși știa că de doi ani și jumătate târgul funcționează ilegal, societatea primăriei a continuat să plătească o chirie lunară de 15.000 de euro pe lună fără TVA, pe care apoi a redus-o la 15.000 de euro cu TVA inclusă. Pe 18 ianuarie, Piețele au trimis firmei Texind notificare înregistrată cu numărul 2.000, care spune următoarele: „Prin prezenta, SC Piețe și Târguri Craiova SRL (…) reprezentată prin administrator Claudiu Ștefan Neagoe, în calitate de locatar (chiriaș), conform contractului de închiriere numărul 1.066 din 8.01.2013, notifică încetarea unilaterală a contractului (…) în baza articolului numărul 12, alineat 3 («solicitarea locatarului cu o notificare prealabilă de 30 de zile»), în termen de 30 de zile de la primirea prezentei notificări“.
Contractul – reziliat, problemele rămân
Semnat pe o perioadă de zece ani, contractul de închiriere prevedea, la capitolul IX – Clauze rezolutorii, articolul 12, următoarele metode de reziliere: hotărârea comună a părților, expirarea termenului contractual, solicitarea locatarului, cu o notificare prealabilă de 30 de zile (cazul de față – n.r.), de drept, fără punerea în întârziere și fără notificare prealabilă și fără intervenția instanței de judecată (pact comisoriu de grad IV) în caz de neexecutare sau executare necorespunzătoare de către locator (Texind – n.r.) a obligațiilor contractuale, pentru neplata a două facturi consecutive, pieirea sau avarierea spațiului închiriat sau forța majoră.
După trei ani, o lună și zece zile, SC Piețe a ales cea mai facilă formă de reziliere, dar nu numai pentru faptul că era cea mai la îndemână, ci și pentru că nu putea invoca nerespectarea clauzelor contractuale din simplul motiv că, în contract, firma Texind nu avea nici o obligație. Astfel, SC Piețe s-ar fi putut trezi că rezilierea, chiar și așa târzie, putea fi prelungită de o eventuală contestație în instanță din partea firmei, direct interesată să încaseze cei 15.000 de euro pe lună.
Chiar și reziliat, cei care au administrat acest contract nu pot răsufla ușurați. Ei au în față un prejudiciu de 100.000 de euro constatat de Curtea de Conturi care a descoperit, așa cum relata și GdS la vremea aceea, că SC Piețe a plătit chirie degeaba câteva luni fără ca târgul să fie amenajat. Prejudiciul a ajuns pe rolul Tribunalului Dolj, acolo unde SC Piețe și Târguri Craiova SRL a contestat decizia Curții. SC Piețe a cerut și suspendarea executării deciziei Curții de Conturi, dar a pierdut definitiv, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească banii, chiar dacă la Tribunal se judecă dosarul pe fond, adică anularea deciziei Curții. Ca să se acopere, SC Piețe a mai deschis un proces la sfârșitul anului trecut împotriva SC Texind SA și a fostului administrator al SC Piețe și Târguri SRL, Cătălin Resceanu, semnatarul contractului păgubos, cărora le cere să achite cei 100.000 de euro. Dosarul se judecă tot la Tribunalul Dolj. Interesant este că inițiatorul acțiunii prin care SC Piețe cer banii de la Texind și de la Resceanu este actualul administrator al societății, Claudiu Neagoe, la rândul său semnatar al contractului cu Texind în calitatea sa de atunci de director tehnic. Neagoe a depus la primărie, la începutul anului, o cerere de reziliere a contractului de management, astfel că, în prezent, el asigură conducerea societății până când Consiliul Local Craiova va lua act de cererea lui și va numi alt administrator.
Gaiu își laudă oferta
GdS a încercat ieri să obțină un punct de vedere și de la reprezentantul Texind, Andi Gaiu, dar acesta nu a răspuns. Gaiu considerase acum câteva zile, într-o discuție cu redactorul GdS, că prețul chiriei plătit de Piețe este foarte avantajos și că ceea ce a realizat el în târgul de pe strada Caracal cu greu poate fi egalat.
„Chiria de la Texind este de 1,5 lei/mp/lună, iar Piețele subînchiriază (către comercianți – n.r.) cu 30 de lei/mp/lună. Poate doar «gazetăria» să fie mai profitabilă. Construcție precum cea numită de voi spânzurătoare nu o să mai vadă craiovenii decât în fotografii. Din taxa de parcare se încasa de două ori mai mult decât chiria. Încasarea viitoare o să fie?“, scria Gaiu într-un SMS. Problema pusă de el în discuție ridică însă alt semn de întrebare. În ciuda chiriei mici pe metrul pătrat pe lună, era oportun pentru SC Piețe și Târguri Craiova SRL să plătească cei 700.000 de euro în condițiile în care avea liber terenul de pe strada Dimitrie Gerota de unde mutase târgul pe motiv că face investiții care nu s-au mai concretizat? Iar acest teren era domeniu public. Reprezintă cei 700.000 de euro prejudiciu? Poate Curtea de Conturi să aibă un cuvânt de spus.