4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova - bună de plată pentru concertele lui Antonie Solomon

Craiova – bună de plată pentru concertele lui Antonie Solomon

Primăria Craiova riscă să plătească peste un milion de euro despăgubiri pentru că fosta administraţie nu a plătit la timp contribuţiile de drepturi de autor pentru concertele organizate în perioada 2006-2011 (Foto: Arhiva GdS)
Primăria Craiova riscă să plătească peste un milion de euro despăgubiri pentru că fosta administraţie nu a plătit la timp contribuţiile de drepturi de autor pentru concertele organizate în perioada 2006-2011 (Foto: Arhiva GdS)

Concertele de muzică din Craiova din perioada 2006-2011, majoritatea organizate cu ocazia zilelor orașului, încarcă nota de plată a primăriei, deoarece municipalitatea nu a plătit contribuția pentru drepturile de autor către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR). Uniunea a dat primăria în judecată încă din 2009, iar suma cerută este uriașă: peste un milion de euro. Fostul primar, Antonie Solomon, a și fost amendat de instanță cu 700 de lei pentru că nu a pus la dispoziția UCMR documentele solicitate.

Ce au în comun trupa Scorpions, Chris Norman, Al Bano, Jennifer Rush, Voltaj, Andra sau Marcel Pavel? I-au încântat pe craioveni, susținând recitaluri cu ocazia zilelor orașului organizate de fostul primar Antonie Solomon. Dincolo de costul cu organizarea concertelor, în care a intrat și onorariul artiștilor, primăria trebuia, însă, să achite și contribuția privind drepturile de autor către Uniunea Compozitorilor şi
Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor, organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul muzical. Primăria nu a plătit aceste sume, iar UCMR a dat-o în judecată în 2009, proces care a ajuns în 2016 în faza de contraexpertiză contabilă judiciară. Suma pe care expertul a constatat că trebuie plătită de către Primăria Craiova este de aproximativ cinci milioane de lei (peste un milion de euro – n.r.), din care cea mai mare parte reprezintă penalitățile de întârziere și triplarea remunerației potrivit legislației în domeniu. Actuala conducere a primăriei încearcă să-i îmbuneze pe oficialii Uniunii oferindu-le 360.000 de lei plus TVA pentru închiderea procesului, iar pentru aprobarea acestei sume i-a chemat luni de urgență pe consilierii locali din Craiova într-o ședință extraordinară, cu o zi înainte de termenul de judecată în care Tribunalul București ar putea da pronunțarea în dosar. Oferta primăriei va fi analizată de UCMR, care va decide dacă o acceptă sau nu.

UCMR cere un milion de euro, Primăria poate oferi 100.000 de euro

În anul 2009, Uniunea Compozitorilor a dat primăria în judecată și a cerut Tribunalului Dolj să oblige instituția să-i plătească remunerațiile de 5% din costul cu organizarea spectacolelor din perioada martie 2006 până în prezent, penalitățile de întârziere și triplul remuneraţiilor ce ar fi fost legal datorate la care se adaugă TVA aferentă. Din momentul inițierii procesului și până în prezent au fost nu mai puțin de 30 de termene de judecată în care au fost întocmite, la solicitarea instanţei de judecată, rapoarte de expertiză contabilă judiciară, suplimente la rapoartele de expertiză, precum şi un raport de contraexpertiză contabilă judiciară. În ultimul dintre ele, depus la termenul de judecată din data de 24.03.2015, expertul a stabilit că primăria trebuie să plătească UCMR următoarelor sume: 535.429 de lei – remuneraţie cu TVA după scăderea plăţilor, 2,6 milioane de lei – penalităţi la remuneraţia restantă datorată și 1,8 milioane de lei – remuneraţia triplă cu TVA. „În aceste condiţii, după respingerea de către instanţa de judecată a obiecţiunilor formulate de instituţia noastră la acest ultim raport de contraexpertiză contabilă judiciară, autoritatea publică locală a încercat medierea prezentului litigiu amiabil în sensul încheierii unei tranzacţii judecătoreşti între cele două părţi litigante (…) suma propusă de autoritatea locală (…) fiind de 360.783,19 lei, sumă la care se va aplica TVA. Această sumă finală, reprezentând drepturi de autor datorate de instituţia noastră pentru perioada anilor 2006-2009, a rezultat în urma reducerii sumei de 535.429,30 lei stabilită prin raportul de contraexpertiza contabilă judiciară (…) și a fost acceptată în final şi de conducerea UCMR-ADA, sub condiţia transmiterii tuturor play-listelor din perioada de referinţă pentru spectacolele organizate“, se arată în raportul primăriei care însoțește proiectul supus de urgență aprobării Consiliului Local Craiova.

Al Bano și Smokie, câte 50.000 de euro

Potrivit cererii de chemare în judecată depusă de UCMR împotriva municipiului Craiova prin primar Antonie Solomon, Uniunea a solicitat mai multe lucruri. Printre ele se regăsește plata de către primărie a remunerației pentru drepturile de autor aferentă evenimentului „Zilele Craiovei“ din 2008, transmiterea raportului care să conțină „operele muzicale comunicate public“, „durata“ lor și „autorii“, precum și triplul remunerațiilor datorate operele muzicale din cadrul spectacolelor organizate de primărie începând din martie 2006 până în prezent pentru care nu a existat autorizație de la UCMR. Pentru a stabili aceste sume, instanța a dispus realizarea mai multor expertize care au luat în calcul toate cheltuielile efectuate de primărie cu organizarea spectacolelor, inclusiv onorariile artiștilor. Potrivit documentelor din dosar, primăria a plătit doar 17.850 de lei, în noiembrie 2008, dintr-un total de peste 100.000 de lei.
Expertul desemnat de instanță a făcut o analiză detaliată a costurilor și onorariilor artiștilor prezenți la evenimentele organizate de primărie. De exemplu, pentru Zilele Craiovei 2008, documentele contabile consultate de expert arată plăți reprezentând avans chenzinal pentru prestații de muzică populară în sumă de 71.845 de lei, un avans chenzinal pentru Gabriel Cotabiță de 11.400 de lei, 8.000 de lei pentru lansarea albumului de muzică al Alinei Păun. Urmează o serie de plăți pentru prestație artistică: 11.400 de lei – Marcel Pavel, 11.400 de lei – Lavinia Pârva, 2.500 de lei – Camelia Mayer, 7.600 de lei – Ștefan Stănescu. Pentru Zilele Craiovei 2006, expertul a descoperit următoarele plăți către artiști: Holograf – 25.978 de lei, Iris – 12.000 de lei, Proconsul – 11.000 de lei, Cargo – 11.740 de lei, Morandi – 12.600 de lei, artiști de muzică populară – 69.821 de lei, iar Al Bano Carissi Band – 208.965 de lei, aici fiind incluse costurile cu transportul și cazarea.
Alte 465.000 de lei au fost cheltuite pentru organizarea Revelionului 2010, la care a concertat trupa Smokie. Din această sumă, onorariul trupei a fost de 255.000 de lei. La acestea se adaugă alte concerte, cu onorarii mai mici, dar care au reprezentat bază de impozitare la care trebuia plătită contribuția pentru drepturile de autor către UCMR.
Uniunea a comunicat primăriei că are nevoie de lista detaliată cu evenimentele din 2006 până în prezent pentru a putea lua în considerare solicitarea de înțelegere amiabilă. Dar foarte bine poate să nu țină cont de ea și să aștepte decizia instanței. Adică, pericolul plății milionului de euro există. Într-un răspuns trimis GdS, primarul Olguța Vasilescu a precizat că UCMR și-a dat acordul, în principiu. „Azi (vineri – n.r.) am trimis actele. Urmează să primim răspuns luni. În principiu, avem acordul lor. Acești bani puteau fi plătiți în perioada 2006-2009, atunci când s-a făcut greșeala. Noi negociem cu ei și suntem în proces de doi ani. Așa cum am plătit toate datoriile făcute prostește, trebuie să o plătim și pe asta“, a explicat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS