2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSeminar la Craiova: Fiscalitatea, în slujba contribuabilului

Seminar la Craiova: Fiscalitatea, în slujba contribuabilului

Date fiind modificările importante ale legislației fiscale intrate în vigoare anul acesta, seminarul de specialitate organizat  de Professional Consulting a atras foarte mulți participanți (FOTO: Professional Consulting)
Date fiind modificările importante ale legislației fiscale intrate în vigoare anul acesta, seminarul de specialitate organizat
de Professional Consulting a atras foarte mulți participanți (FOTO: Professional Consulting)

Multitudinea de noutăți fiscale de anul acesta i-a atras ca un magnet pe cei interesați de aceste aspecte, la evenimentul organizat la Craiova de Professional Consulting, pe 23 și 24 ianuarie, care a avut drept scop cunoașterea modului de aplicare a Codului Fiscal. Noutățile fiscale au fost explicate de lectori din Ministerul Finanțelor Publice, prezenți la Craiova.

Firma de audit și consultanță fiscală Professional Consulting a organizat, pe 23 și 24 ianuarie 2016, seminarul cu tema „Noul Cod Fiscal – Închiderea anului fiscal 2015. Noutățile anului 2016: reglementări contabile, impozit pe profit, TVA, impozit pe venit, impozite și taxe locale, impozit pe veniturile nerezidenților“.
Este a cincisprezecea ediție anuală a acestui seminar organizat de Professional Consulting la Craiova, cu scopul înțelegerii și explicării legislației contabile și fiscale și a calculării cât mai corecte a impozitelor și taxelor, iar agenții economici au fost foarte interesați. Participanții la seminar au beneficiat de experiența lectorilor – specialiști din cadrul Ministerului Finanțelor Publice – Direcția Legislație și Cod Fiscal, care, alături de consultanții fiscali ai firmei organizatoare, au prezentat cele mai importante noutăți legislative.
Radu Buziernescu, manager în cadrul Professional Consulting, a arătat că scopul întâlnirii este de a se încerca punerea impozitului în slujba celui care îl plătește, de a-l face cât mai accesibil și mai bine înțeles de către contribuabili: „Începând cu anul 2016, asistăm la o adevărată remodelare a sistemului fiscal românesc, la o reformă a impozitelor centrale și locale. Noul Cod Fiscal rescris reprezintă alt tip de abordare din partea Ministerului Finanțelor Publice caracterizată, în general, prin scăderea presiunii fiscale și o mai mare claritate în interpretare.
Este clar că abordarea veche, prin creșterea presiunii fiscale, nu a fost cea mai bună alegere pentru dezvoltarea economiei românești“.

Care sunt cele mai importante modificări fiscale în 2016

Radu Buziernescu a spus că noutățile fiscale cele mai importante, cu impact pozitiv asupra mediului de afaceri în acest an, sunt: reducerea TVA de la 24% la 20%, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor de la 3% la 2% și 1% (în funcție de numărul de angajați), reducerea dobânzilor de la 0,03% pe zi la 0,02% pe zi și a penalităților de întârziere de la 0,02% pe zi la 0,01% pe zi, simplificarea corectării erorilor contabile și a determinării cheltuielilor de protocol, limitarea dreptului de apreciere a organului fiscal, iar în cazul incertitudinilor se aplică „in dubio contra fiscum“, simplificarea principiului deductibilității în cazul impozitului pe profit, măsuri favorabile în ceea ce privește deductibilitatea cheltuielilor sociale, sponsorizarea, scutirea profitului reinvestit, rezerva legală, taxarea inversă la TVA, deducerea personală la impozitul pe salarii etc.

Noutăți pentru cei care plătesc impozite pe case, terenuri, mașini

Modificări importante sunt și în ceea ce privește impozitele și taxele locale. A apărut anualitatea, adică cel care a deținut la 31 decembrie a anului anterior o clădire, un teren sau o mașină va datora impozit pe anul curent chiar dacă bunul va fi înstrăinat, iar cel ce va dobândi bunul va datora impozit începând cu data de 1 ianuarie a anului următor. Totodată, impozitul pe clădiri a fost stabilit în raport cu destinația proprietății, respectiv clădire rezidențială sau nerezidențială; impozitul auto se datorează doar în perioada în care mijlocul de transport este înmatriculat; a fost eliminată taxa hotelieră.

Cum poate scădea valoarea imobilului

În domeniul contabilității s-a precizat că, pentru întocmirea situațiilor financiare ale anului 2015, s-a creat posibilitatea de a renunța la tratamentul reevaluării imobilizărilor corporale și adoptarea metodei costului. Această măsură vine în contextul decuplării valorii impozabile a clădirilor pentru calculul taxelor locale de la valorile înscrise în contabilitate, știut fiind că, începând cu 1 ianuarie 2016, evaluările pentru taxe locale vor fi utilizate strict în scop fiscal, fără a mai fi înregistrate în contabilitate.
În materia TVA, a fost evidențiată modificarea definiției privind activele corporale fixe, în sensul că intră în această categorie toate imobilizările corporale, indiferent de durata normală de utilizare. Această modificare prezintă importanță în contextul ajustărilor de TVA. Nu se mai realizează ajustarea TVA în cazul casării bunurilor de capital.
Începând cu 1 ianuarie 2016, persoana impozabilă își va putea ajusta baza de impozitare a TVA aferentă livrărilor/prestărilor efectuate și în cazul în care creanța sa este modificată sau eliminată printr-un plan de reorganizare admis și confirmat printr-o sentință judecătorească la clientul său.
În domeniul impozitului pe profit, s-a relevat modificarea principiului general de deducere a cheltuielilor, în sensul că, pentru determinarea rezultatului fiscal, sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
Aceasta presupune că, începând cu 1 ianuarie 2016, cheltuielile care nu se regăsesc expres menționate ca fiind nedeductibile sau deductibile limitat, și care sunt aferente activității economice, sunt cheltuieli deductibile pentru calculul rezultatului fiscal.
De asemenea, a fost prezentat noul principiu de deducere a cheltuielilor salariale, în sensul că acestea sunt deductibile (cu excepția anumitor cheltuieli: cheltuieli sociale etc.), fiind important să se verifice tratamentul fiscal din punct de vedere al venitului salariatului – persoană fizică (se va verifica dacă venitul respectiv este supus impozitului pe veniturile din salarii și contribuțiilor sociale obligatorii). Această măsură a avut ca scop eliminarea dublei impuneri, fiind cunoscut că până la 1 ianuarie 2016 au existat situații în care o cheltuială salarială era nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, dar și venit impozabil la salariat.

Cum se impozitează veniturile nerezidenților

În cadrul secțiunii privind impozitul pe veniturile nerezidenților, s-a punctat faptul că, pentru anul 2015, declarația informativă privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare nerezident beneficiar de venit, având termen de depunere 29 februarie, nu se depune în format electronic, iar în situația în care nerezidentului nu i-a fost atribuit cod de identificare fiscală, în rubrica respectivă se completează datele de identificare ale nerezidentului.
Începând cu veniturile obținute de nerezidenți în anul 2016, această declarație se va depune în format electronic, ceea ce presupune că obligația de înregistrare în România a nerezidentului (prevăzută de Codul de procedură fiscală) nu mai poate fi evitată.
Totuși, reprezentantul SC Professional Consulting SRL spune că noul Cod Fiscal a adus și o povară în plus pentru persoanele fizice autorizate: „Începând cu acest an, avem reguli de impozitare mai stricte în ceea ce privește PFA/PFI, care vor datora și CAS. Probabil că vom vedea o migrare spre companii comerciale de tipul microîntreprinderilor, decizia fiind luată însă doar după calcularea profitabilității businessului (dacă profitabilitatea este mare este de preferat microîntreprinderea)“.
Professional Consulting

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS