4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubsolurile unor blocuri din Rovine, inundate de 15 ani

Subsolurile unor blocuri din Rovine, inundate de 15 ani

Câteva zeci de proprietari din cvartalul de blocuri H22, H23 și H24 din cartierul craiovean Rovine susțin că de aproape 15 ani subsolurile blocurilor în care locuiesc sunt sistematic inundate. De vină ar fi proasta proiectare a canalizării stradale, care este cu mult deasupra canalizării blocului. Din acest motiv, atunci când plouă sau când canalizarea trebuie să preia un debit foarte mare de apă, toate mizeriile ajung în beciurile blocurilor de pe strada Gheorghe Breazu și Traian Lalescu.

Locatarii spun că de ani buni fac solicitări către operatorul local, în speță Compania de Apă Oltenia, ca să rezolve problema canalizării stradale, dar singura soluție este una de moment: se desfundă canalizarea stradală sau se eliberează subsolurile de apă și dejecții cu o vidanjă.
„Sunt proprietar în blocul H23 din anul 1984. În timp, am văzut că subsolul este frecvent inundat de apa din canalul exterior, care deversează în subsol, aducând mizeria din stradă, asta se întâmplă când plouă. Dar uneori se înfundă și canalizarea, și toate mizeriile ajung tot în subsol. Este un miros greu, care se simte și pe casa scării, și în locuințele noastre. Și este și un focar de infecție. În subsol s-a strâns, de-a lungul vremii, un strat consistent de mizerie. Am curățat, am spălat subsolul, dar degeaba. Canalizarea stradală nu este făcută corect, nu are panta de scurgere de 2% și la evacuarea în strada principală este subdimensionată. Pe strada George Breazu, conducta este de 500-600 mm, iar pe strada Traian Lalescu, la evacuare, este de 300 mm. Același lucru îl pățesc și blocurile H22, H24 și H 35. La Companie și la administrația locală am făcut sute de sesizări, dar nu s-a rezolvat nimic. Nu mai putem trăi în atmosfera asta infectă“, susține Marin Florescu, proprietar în blocul H23.
Operatorul local de apă și canal le dă dreptate proprietarilor, dar numai în parte. Într-un răspuns adresat acestora, ca urmare a nenumăratelor sesizări, se arată: „În urma verificărilor efectuate s-a constatat că fenomenul descris de dumneavoastră se manifestă doar la ploi torențiale, atunci când rețeaua publică de canalizare intră în presiune din cauza debitului foarte mare de apă în timp scurt“, se arată într-o adresă a CAO, nr. 8220/03.11.2015.

Canalizare cu hibe de proiectare

Locatarii spun că nu li se pare normal ca apele murdare din canalizarea stradală să se reverse în blocurile lor, fie că rețeaua este supraîncărcată, fie că se înfundă.
„De câte ori plouă sau se topește zăpada, intră apa în subsolul blocului H23. De 14 ani se întâmplă asta. Se putea găsi o rezolvare, că miroase urât, nici nu poți să mergi pe casa scării de miros“, a spus Iustina Brujan, locatar în blocul H23. Reprezentanții asociației de proprietari susțin demersurile celor din blocurile afectate. Ei afirmă că singura soluție ar fi înlocuirea rețelelor de canalizare, care au fost prost proiectate, și că acest lucru s-ar fi putut face până la acest moment dacă operatorul s-ar fi aplecat și asupra problemei lor. „De aproximativ 15 ani, la cele patru blocuri avem probleme foarte mari, fiindcă avem canalizarea orașului mai sus decât canalizarea blocului și, când plouă sau se înfundă, refulează apa murdară în subsolul blocurilor. Am făcut demersuri către Compania de Apă și sperăm să ne înțeleagă și să se rezolve această problemă cât mai repede. Ei vin, desfundă, dar ulterior situația se repetă, cel mai bine ar fi să se ridice tronsonul de canalizare, ca să nu mai refuleze în subsolul blocului“, a spus Alice Stancu, administrator la Asociația de Proprietari 6 Rovine.

Proprietarii confundă canalizarea cu coșul de gunoi

Veniți la fața locului, muncitorii CAO au făcut același lucru pe care îl fac de ani buni, desfundarea canalizării stradale.
Aceștia spun că o mare parte din vină o au proprietarii, care confundă canalizarea cu coșul de gunoi, aruncând în ea tot felul de obiecte.
„Canalizarea este înfundată. Se vede clar ce scoatem din ea: cârpe, șervețele umede, obiecte care nu au ce să caute în canalizare. Este normal că se înfundă, fiindcă proprietarii nu înțeleg cum este corect să se folosească această canalizare. Cred că aceasta este marea problemă a blocurilor, în această privință“, a spus reprezentantul CAO aflat la fața locului, inginerul Sorin Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS