3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCei cu grupa I și a II-a de muncă, prin „jungla“ birocrației

Cei cu grupa I și a II-a de muncă, prin „jungla“ birocrației

Directorul executiv al CJP Dolj, Daniela Licu, a vorbit, în studioul Alege TV,  despre documentele necesare celor care au lucrat cu grupe de muncă pentru a beneficia  de avantajele legii la pensionare (Foto: Bogdan Grosu)
Directorul executiv al CJP Dolj, Daniela Licu, a vorbit, în studioul Alege TV,
despre documentele necesare celor care au lucrat cu grupe de muncă pentru a beneficia
de avantajele legii la pensionare (Foto: Bogdan Grosu)

Foarte multe persoane care au lucrat cu grupa I și a II-a de muncă înainte de aprilie 2001 riscă să rămână fără avantajele oferite de legislație, din vina angajatorilor care, la vremea respectivă, nu au completat documentele așa cum cerea legea. Din această cauză, acum nu li se ia în calcul oamenilor acea perioadă lucrată în condiții dificile. Iată cum trebuie să procedați, dacă vă aflați într-o astfel de situație.

Într-o „junglă“ a biro­crației, în care se cer documente pentru absolut orice, unii oameni care au muncit în condiții dificile au de suferit când vor să iasă la pensie. Multe persoane care au lucrat în condiții deosebite atunci când existau grupele de muncă I și a II-a, întâmpină dificultăți când ajung în prag de pensionare în a dovedi instituțiilor abilitate că chiar au lucrat în acele condiții. De multe ori, un simplu înscris al grupei respective în cartea de muncă nu poate fi luat în considerare de Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj. Lucrurile sunt mult mai complexe decât la prima vedere, fără să fie vina oamenilor care au lucrat în acele condiții.
Înainte de aprilie 2001, când existau în legislație grupele de muncă I și a II-a, angajaților încadrați cu acele grupe trebuia să li se treacă pe carnetele de muncă perioada lucrată în acele condiții, cu articolul din lege care exista la vremea respectivă, dar și cu procentul de timp alocat grupelor. Înscrisurile în vechile cărți de muncă ar fi trebuit făcute înainte de aprilie 2001, când s-a schimbat radical legislația în domeniul muncii și al pensiilor.
Totodată, angajatorii care au avut personal încadrat în grupele I și a II-a de muncă trebuia să fi întocmit tabele nominale cu toate acele persoane care fuseseră angajate în condiții de muncă de nivelul grupelor. Lipsa disciplinei angajatorilor de la acea vreme le aduce acum neplăceri celor care vor să se pensioneze și să beneficieze de avantajele legislației actuale, și anume: reducerea vârstei standard de pensionare proporțional cu perioada lucrată cu grupa I sau cu grupa a II-a și beneficii la cuantumul pensiei.

Cum se pot pensiona cei care au lucrat cu grupe

Totuși, angajatorii trebuie să elibereze adeverințe actualilor sau foștilor angajați care au lucrat cu grupe de muncă, iar modelul de adeverință trebuie respectat de firmele care completează documentul. În caz contrar, CJP Dolj nu le ia în calcul documentele doveditoare.
„Lucrurile sunt puțin mai complicate pentru perioada lucrată anterior lunii aprilie 2001, din cauză că, în acea perioadă, angajatorii nu erau foarte bine informați, nu au stăpânit foarte bine acest lucru și nu au făcut ceea ce trebuia să facă prin legislație conform Ordinului nr. 50. Din păcate, acum oamenii sunt nemulțumiți, pentru că angajatorii le eliberează acele adeverințe care trebuie să respecte un anumit tipar, cum ar fi nominalizarea în grupe de muncă, adică tabele nominale cu angajații de atunci care au lucrat cu grupe: Popescu, Ionescu, Georgescu. Din păcate, aceste tabele nu au fost făcute de conducerea unităților împreună cu sindicatele“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la Alege TV.
După aprilie 2001, lucrurile s-au simplificat, iar condițiile dificile de muncă s-au transformat în condiții speciale și deosebite de muncă. Acum este mult mai simplu de dovedit că persoana respectivă chiar a lucrat în condiții deosebite, pentru că se depun de către angajatori declarații nominale pentru fiecare angajat, de unde reiese clar în ce condiții de muncă lucrează aceștia.

Soluția, în instanță

Persoanele care au lucrat cu grupe de muncă și nu au corecte înscrisurile în cărțile de muncă sau nu au adeverințe de la angajator completate conform legii se pot adresa instanței, unde pot să îi aducă drept martori pe colegii cu care ei au lucrat în condiții de grupa I și a II-a.
„În instanță sunt foarte multe persoane care câștigă. Nu putem spune că în instanță câștigă toată lumea, deci nu putem generaliza acest lucru. Iar pentru noi – Casa de Pensii – o hotărâre în instanță nu poate fi generalizată, adică dacă a câștigat o persoană procesul, acea hotărâre să se aplice și colegilor săi care au avut aceeași meserie“, a spus Daniela Licu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, accentuând că fiecare persoană trebuie să aibă propria hotărâre în instanță, precum și faptul că există hotărâri care obligă angajatorii să elibereze acele adeverințe necesare foștilor angajați, conform legii.
Potrivit Legii nr. 155/2015, care a modificat Legea nr. 263/2010 numită Legea pensiilor, s-a stabilit că pentru o perioadă mai mare de șase ani lucrați cu grupa I se reduce vârsta de pensionare cu jumătate din acea perioadă, dar nu mai mult de 13 ani, cu condiția să fi lucrat în total un anumit număr de ani (stagiu complet de cotizare, care diferă de la o persoană la alta). Pentru șase ani lucrați cu grupa I de muncă, vârsta standard de pensionare se reduce cu trei ani și tot așa, dar cu respectarea condițiilor impuse de lege pentru a ieși la pensie. „Sunt condiții cumulative care trebuie îndeplinite. Într-adevăr, se reduce vârsta standard de pensionare pentru cei care au lucrat cu grupa I și a II-a, dar pentru a putea beneficia de pensie trebuie să ai stagiul maxim de cotizare. Adică nu se poate ca la vârsta de 50 de ani și dacă a lucrat 20 de ani cu grupă de muncă să iasă la pensie. Poate ieși la 55 de ani, deci i se reduce vârsta standard cu zece ani, dar numai dacă are stagiu maxim de cotizare realizat“, a spus directoarea CJP Dolj, la Alege TV.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe cel al televiziunii, www.alege.tv.

Faceți rost de documente din timp!

Directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, sfătuiește persoanele care lucrează, indiferent de vârsta acestora, să solicite și să păstreze orice document de la firmele la care lucrează. În special, angajații care vor să plece de la respectiva firmă înainte de a părăsi unitatea ar trebui să ceară adeverință pe modelul necesar pentru pensionare, pentru că nu se știe ce se va întâmpla în viitor cu acea firmă. În cazul în care firmele nu mai există și au fost radiate, atunci persoanele care au lucrat cu acele grupe de muncă pot obține adeverințele de la firmele sau lichidatorii care au preluat arhiva, firme despre care puteți afla întrebând la Arhivele Naționale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS