Pe unul dintre pilonii pasajului suprateran din centrul Craiovei au apărut fisuri. Primăria susține că se știa de joi de acele crăpături, dar au fost verificate abia ieri. Crăpăturile au apărut deoarece un compensator (un telescop pentru trepidații) s-a blocat din cauza gerului. Urmează să fie verificați toți pilonii de susținere. Traficul pe pasaj nu va fi afectat.
Câteva crăpături pot fi văzute la unul dintre picioarele de susținere a pasajului suprateran din Craiova, dat în folosință în urmă cu trei ani și jumătate. Ieri, în jurul prânzului, un cititor ne-a sesizat că o echipă formată din șase-șapte persoane examina, cu ajutorul unei macarale, câteva fisuri vizibile apărute într-un picior de susținere a pasajului, pilon situat în imediata apropiere a sensului giratoriu de la kilometrul 0 al municipiului, în dreptul clădirii CEZ.
Echipa GdS care s-a deplasat la fața locului a observat că fisurile pornite de la mijlocul piciorului de susținere a podului se întind până în partea de sus a acestuia, atât în partea dreaptă a pilonului, cât și în partea stângă.
La mijlocul pilonului se observă că au căzut bucăți din tencuiala care învelea respectivul obiectiv. Crăpăturile se întind pe o lungime de unu-doi metri, doar pe o fațadă a pilonului.
Primăria confirmă că se știa de fisuri de joi. Circulația continuă pe pasaj
Viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a confirmat pentru GdS că se știa de existența fisurilor încă de joia trecută, dar abia ieri a ajuns o echipă de specialiști la fața locului. Un singur pilon ar fi fisurat „superficial“, din cauza unui compensator blocat, însă se vor verifica toate telescoapele existente la toți pilonii de susținere a pasajului suprateran.
Circulația pe pasaj nu va fi întreruptă, ci se va desfășura în condiții normale. „Este o problemă la compensatorul de la pila nr. 7. Din cauza temperaturilor scăzute și pe o perioadă mare de timp s-a blocat acest compensator și asta a dus la apariția unor fisuri superficiale. De joi s-a semnalizat problema aceasta, iar astăzi (ieri – n.r.) au fost prezenți la fața locului reprezentanții constructorului și ai proiectantului și au verificat situația. Urmează ca șuruburile de la toți compensatorii să fie slăbite pentru a se verifica profunzimea. Circulația pe pasaj nu va fi afectată de aceste verificări“, a declarat viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Compensatorii respectivi sunt, de fapt, niște telescoape puse pe stâlpi, care preiau șocurile de la trepidațiile cauzate de trafic. De asemenea, acei compensatori sunt montați pentru a face față și eventualelor cutremure.
Pasajul suprateran a fost dat în folosință în iulie 2012, investiția de aproximativ 10 milioane de euro realizându-se cu fonduri europene. Pasajul a fost construit de asocierea dintre SCT SA București și SC Erpia SA.