Garda de Mediu a solicitat Complexului Energetic Oltenia să oprească activitatea grupului energetic numărul 7 din cadrul Sucursalei Electrocentrale (SE) de la Turceni. Motivul vizează neîndeplinirea condițiile de funcționare impuse de normele europene. În urma unui control efectuat de Garda Națională de Mediu ca urmare a sesizării făcute de către organizațiile nonguvernamentale Greenpeace și Bankwatch, Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească activitatea blocului energetic numărul 7 al Termocentralei de la Turceni. Luna trecută, organizațiile de mediu Greenpeace și Bankwatch au constatat funcționarea grupului energetic 7 al Termocentralei Turceni, în ciuda faptului că acesta își epuizase perioada de funcționare la sfârşitul anului 2015. Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015.
A depăşit orele de funcţionare
Conform acestei derogări, timp de cinci-șase ani grupul 7 a poluat până la de zece ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni, iar cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014. Activiştii de mediu au protestat în urmă cu două săptămâni la porţile termocentralei de la Turceni şi au depus o sesizare la Garda de Mediu Gorj. A fost declanşat un control, însă verificările au fost preluate de Garda Naţională de Mediu care acum solicită oprirea grupului energetic numărul 7. Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au făcut public faptul că au legat grupul energetic numărul 7 la instalaţiile de desulfurare de la grupul energetic numărul 6 şi că au făcut demersuri pentru emiterea unei noi autorizaţii de mediu.
De asemenea, grupul energetic numărul 7 ar fi fost pus în funcţiune la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, din cauza cererii mari de energie electrică din Sistemul Energetic Naţional, pe fondul iernii geroase.