29 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentru comunitar pentru copii şi tineri, la Craiova

Centru comunitar pentru copii şi tineri, la Craiova

Începând de ieri, 3 februarie, Societatea de Cruce Roşie din România a inaugurat la Craiova un Centru comunitar de zi pentru copii şi tineri defavorizaţi. Acțiunea face parte din proiectul „Incluziunea socială a copiilor și tinerilor din România cu sprijinul și implicarea comunității – Centre comunitare de zi pentru copii și tineri din comunități dezavantajate în trei zone din România“, finanțat de Fundația Velux prin Crucea Roșie Daneză. Următoarele două centre se vor deschide în orașul Lupeni şi la Botoșani. 500 de copii și tineri vulnerabili din Dolj, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, precum și familiile acestora vor beneficia de activități care au ca scop prevenirea abandonului școlar, dobândirea de noi abilități de viață, precum și îmbunătățirea competențelor personale și sociale.
„Deschiderea celor trei centre în oraşe diferite din ţară nu este întâmplătoare, s-au studiat tot felul de statistici. Zilnic, la centrul deschis în Craiova, 150 de elevi vor beneficia de o masă caldă și vor fi ajutați la teme de voluntarii filialei: elevi, studenți și cadre didactice. În România, lipsurile materiale reprezintă cel mai invocat motiv al abandonului școlar. Imposibilitatea de a plăti rechizitele copiilor, hainele și încălțămintea, lipsa hranei sunt factori care îi determină pe părinți să renunțe la școlarizarea copiilor lor. Prin acest proiect încercăm să acoperim aceste lipsuri materiale și să acordăm o șansă reală la educație copiilor proveniți din familii nevoiașe care nu au absenţe la şcoală, au rezultate bune la învăţătură“, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

„Vrem ca acest centru să fie preluat de comunitate, dar şi de autorităţile locale“

Potrivit reprezentanţilor Societăţii de Cruce Roşie, toţi copiii şi tinerii prinşi în proiect pot urma cursuri de asistenţă socială la domiciliu pentru vârstnici, cursuri de baby-sitter, cursuri de prim ajutor, cursuri la care pot lua parte şi părinţii beneficiarilor. Toate cele trei centre comunitare de zi din ţară sunt susținute cu fonduri ale Fundației Velux până la sfârșitul lunii septembrie 2017.
„Ne dorim să trezim interesul comunităţii şi autorităţilor locale, vrem să demarăm o campanie pentru a face rost de fonduri ca să funcţioneze centrul şi după ce se termină finanţarea de la fundaţia Velux. Am vrut să testăm capacitatea de implementare a unui astfel de proiect într-un oraş mare cum e Craiova, alături de alte două oraşe mici din ţară. Copiii au fost selectaţi în cadrul unui consiliu consultativ pe care l-am creat pentru acest proiect, ne-am gândit astfel să grupăm mai multe instituţii relevante din oraş, care ne-au recomandat şcolile din care să ne selectăm copiii, iar apoi Crucea Roşie a discutat cu părinţii. Vrem ca acest centru să fie preluat de comunitate, dar şi de autorităţile locale după ce se termină finanţarea oferită de Fundaţia Velux. Pentru continuarea acestuia, la nivelul fiecărui centru comunitar a fost înființat un Consiliu consultativ format din reprezentanți ai autorităților locale, investitori locali, părinți și cadre didactice, care au misiunea de a găsi resursele necesare continuării activităților socio-educative“, a spus Carsten Mahnfeld, reprezentant al Crucii Roșii Daneze.
În plus, 60 de copii vor merge o dată pe an în tabere de vară gratuite. Tinerii cu vârste între 14 și 19 ani și părinții pot participa o dată pe săptămână la sesiuni de consiliere individuală și de grup, cursuri de calificare, cursuri de operare PC, sesiuni de incluziune pe piața muncii, cursuri de prim ajutor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS