Zăpada s-a topit și pe multe străzi din Craiova au apărut gropile. Ce s-a peticit anul trecut a fost distrus de zăpadă și de materialele antiderapante folosite în această iarnă. Sunt străzi pe care șoferii sunt nevoiți să facă slalom printre gropi, iar craiovenii se plâng că își distrug mașinile trecând zilnic prin craterele din carosabil pe care nu au cum să le ocolească. În această stare se găsesc străzile intens circulate Toporași, Albăstrele, Vasile Alecsandri din zona centrală, dar și străzile Moldova și Brăila din cartierul Popoveni.
Strada Toporași pleacă din zona Billa până în zona blocurilor ANL din Craiovița Nouă și merge paralel cu bulevardul Nicolae Titulescu. Este intens circulată, dar plină de gropi și șanțuri de la un capăt la altul. Localnicii se plâng că își rup mașinile în craterele din asfalt. În plus, șanțurile rămase în urma lucrărilor făcute pentru introducerea unor utilități sunt la fel de supărătoare atât pentru localnici, cât și pentru toți ceilalți cetățeni care tranzitează zona.
„Strada Toporași este așa cum este toată Craiova. Peste tot sunt gropi. Noi plătim taxe și impozite și ne rupem mașinile. Strada este plină de gropi. Când este apă, nu vezi că este groapă și vii și dai direct în ea“, a spus Mugurel Mateescu, locuitor pe strada Toporași. La fel de „nenorocită“ este și Albăstrele din imediata vecinătate a străzii Toporași. Culmea, aceasta a fost refăcută chiar anul trecut.
„Străzile sunt făcute praf, și strada Toporași, și strada Albăstrele pe care eu circul zilnic. Ne rupem mașinile, mergem pe aici cu viteza melcului. Arată jalnic. Anul trecut pe strada Albăstrele au băgat canalizare, apoi au refăcut pavimentul cu piatră cubică. Firma care a făcut lucrările nu s-a priceput și carosabilul arată mai rău ca înainte. Este cea mai nenorocită stradă. Nu se poate circula, sunt denivelări, sunt bălți atunci când plouă“, se plânge Alexandru Țincă, localnic pe strada Albăstrele.
Strada Vasile Alecsandri este un paradox. Jumătate din această stradă a fost reabilitată în anul 2015, iar cealaltă jumătate a rămas cârpită. Covorul asfaltic este crăpat și măcinat, purtând semnele intervențiilor care s-au făcut de-a lungul timpului pentru lucrările de introducere a utilităților, fie că este vorba de apă, canal, gaze. Aici, carosabilul este crăpat ca o tablă de șah. Bucăți întregi de asfalt se rup, apoi se macină din cauza traficului, lăsând loc gropilor. Bucăți de asfalt și pietre sunt împrăștiate din loc în loc pe stradă, destul de neplăcut pentru craiovenii care circulă pe această stradă.
Potopul nămoalelor pe strada Moldova
Străzile Moldova și Brăila sunt, ce-i drept, străzi dintr-un cartier periferic al orașului. Numai că modul în care acestea arată este greu de imaginat. Mocirlă, bălți, nămol care trece de roata unui autoturism. Localnicii sunt revoltați că sunt uitați de autorități și nevoiți să treacă zilnic prin acest coșmar, care este, de fapt, drumul către casă.
„Strada este impracticabilă. Ne descurcăm foarte greu, trebuie să-ți iei cizme de cauciuc. Nici cu mașinile nu poți să ieși, abia se circulă, le distrugem. Când plouă, aici este dezastru“, spune Ștefania Filipaș, locuitor pe strada Moldova.
Localnicii spun că strada lor apare în documentele primăriei ca asfaltată, deși ea este o stradă de pământ.
„Ciudățenia este că strada noastră apare ca asfaltată. Dacă noi vrem să băgăm utilități, trebuie aprobare să spargă strada, adică asfaltul care nu există. În realitate, este un dezastru. Nu ducem copiii în spate, înotăm prin nămoale. Au venit săptămâna trecută și au scos apa cu o cisternă“, a spus Nicușor Constantinescu
Pe toată lățimea și lungimea ei strada Moldova este o mlaștină, nu-ți dai seama unde este strada, unde este trotuarul, este tot o mocirlă. Localnicii arată cu degetul spre autorități. „Autoritățile nu se uită la noi. Înotăm ca porcii în nămol, primăria spune că nu are bani. Avem nepoți pe care îi ducem în spinare. Am făcut tabele și… am plătit noi singuri să punem piatră pe stradă“, a afirmat Săndel Pătru
Oamenii spun că locuiesc de 13 ani aici și au ajuns să fie izolați pe propria stradă, mai ales de când s-au făcut lucrările la rețeaua de apă. „Aici nu intră Salvarea, nu intră taxiul sau pompierii. Este prăpăd. Când plouă, când ninge, aici nu se intră. Noi suntem buni să ne plătim impozitele“, a spus un localnic de pe strada Brăila.
Străzile vor fi cârpite
Autoritățile locale nu au vești prea bune pentru locuitorii de pe aceste străzi. Nici în acest an nu vor beneficia de modernizări sau reabilitări, dar, cu siguranță, îi ajunge rândul la cârpeli.
„În momentul acesta, străzile Toporași și Vasile Alecsandri nu sunt prinse în programul de investiții locale sau pe fonduri europene pentru modernizare sau reabilitare. Aici vom acționa pe contractul-cadru, adică se va interveni pe reparații și întreținere.
Pe străzile Moldova și Brăila avem un proiect în derulare pe apă, acesta nu s-a finalizat încă, dar în primăvară lucrările se vor încheia și strada va fi readusă la starea inițială, adică pavată cu pietriș“, a declarat Radu Preda, administratorul orașului Craiova.