Aparținătorii pacien-ților internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova au sezizat GdS cu privire la intervalul orar între care se pot face vizite. Oamenii care au pe cineva în spital consideră că programul de vizită este „puțin cam dat peste cap“. Asta pentru că, în timpul săptămânii, pacienții pot să fie vizitați, fie dimineața de la 9.00 la 10.00, fie după-amiază de la 15.00 la 17.00. Cei care vor să meargă la rudele internate în spital spun că ar trebui ca în timpul săptămânii, intervalul orar în care pacienții să poată fi vizitați ar trebui să fie mai mare. „Am observat recent că în Spitalul Județean Craiova este un program de vizită puțin cam dat peste cap. Știind ca majoritatea oamenilor sunt la serviciu până la ora 16.00, 17.00, cum este posibil să poată intra în spital cu acest program de vizită?“, se întreabă unul dintre cititorii GdS.
În Ordinul nr. 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se spune că „programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri, în intervalul orar 15.00 – 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, programul de vizită se realizează între orele 10.00 – 20.00“.
Managerul SJU Craiova, dr. Bogdan Fănuță, spune că, până în urmă cu două luni și jumătate, aparținătorii puteau intra până la ora 20.00 în spital, dar că afluxul era mare și a fost nevoie de impunerea unor restricții. „Ordinul din 2012 precizează orele între care orice unitate medicală poate să-și fixeze programul de vizită. Noi în acel interval trecut în ordin putem să alegem anumite ore în care aparținătorii să aibă acces. Până în urmă cu două luni și jumătate și la noi se putea intra până la ora 20.00, dar am redus programul pentru că zilnic intrau foarte mulți. Am făcut acest program astfel încât să limităm într-un fel accesul către secții și blocurile operatorii“, a explicat managerul SJU.
„Tot ce încercăm este să facem ordine“
Pentru ca în Spitalul Județean de Urgență să nu mai poată intra oricine, în fiecare clinică au fost montate uși cu cartelă. Numărul vizitatorilor pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane şi pot fi vizitaţi maximum doi pacienţi în acelaşi timp, după cum spune legea. „Am montat la intrarea în fiecare secție uși cu cartelă, astfel încât să nu mai poată intra acolo oricine și oricând. Acum avem licitație să aducem și halate, măști, papuci de unică folosință pentru cei care vin în spital. Cu un astfel de echipament se intră și în spitalele din București sau din țară. La Terapie Intensivă se strâng cei mai mulți aparținători, stau în fața ușilor și nu este normal să fie mereu acolo. La etajele 5, 6 ,7 și 8 sunt blocuri operatorii și toată lumea vrea să stea în fața sălilor de operații. Nu înțeleg că nu este voie acolo și că trebuie să aștepte în altă parte. Am făcut acest program astfel încât să limităm într-un fel accesul către secții și blocurile operatorii. În secțiile de chirurgie este vorba de curățenie, se spală și din cinci în cinci minute vine cineva. Lucrăm la un regulament intern prin care și asistenții să răspundă pentru accesul unor persoane chiar dacă este treaba paznicilor. Până acum nu puteam să facem programul acesta pentru că ni se spunea că nu sunt medicamente și aparținătorii ziceau că vin să le aducă. Acum problemele s-au rezolvat în cea mai mare parte. Într-adevăr, mai apar din când în când, dar nu cum era înainte. Încercăm să păstrăm curățenia și să nu mai lăsăm pe toată lumea să intre, mai ales în secțiile recent renovate precum Ortopedie, Obstetrică-Ginecologie, Urologie“, a explicat managerul SJU.
Totodată, doctorul Fănuță a menționat că, probabil, vara programul se va mai modifica. „Înțelegem că pentru unii oameni care termină mai târziu serviciul este mai greu să intre. Încercăm ca, pe timp de vară, să găsim altă variantă. Problema este că la ora 18.00 se face tratament și trebuie să ne orientăm și în funcție de acest lucru. Pe timp de iarnă am optat pentru acest program, dar se poate schimba. Tot ce încercăm este să facem ordine“, a încheiat dr. Fănuță.