2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStatistică şocantă: Jumătate din locuințele din Dolj au WC-ul în curte

Statistică şocantă: Jumătate din locuințele din Dolj au WC-ul în curte

Carmen Ispas, directoarea Direcției Județene de Statistică Dolj (FOTO: Ramona Olaru)
Carmen Ispas, directoarea Direcției Județene de Statistică Dolj
(FOTO: Ramona Olaru)

Oltenia este ultima regiune din toate statele din Uniunea Europeană care are cel mai mic număr de locuințe cu WC în interior. Și în Dolj situația este la fel de gravă din punct de vedere al dotărilor. Jumătate din locuințele din județ au toaleta în curte. În plus, aproape 3.000 de case nu au energie electrică.

Românii au un simț dezvoltat al proprietății, dar, chiar dacă le place să fie proprietari de locuințe, concetățenii noștri nu au casele dotate cu cele necesare unui minim confort și unei igiene corespunzătoare. Așa se face că am ajuns codașii Europei în ceea ce privește numărul de locuințe dotate cu băi și toalete cu apă curentă.
Institutul European de Statistică (Eurostat) a arătat în raportul publicat în ianuarie 2016 că regiunea sud-vest Oltenia se află pe ultimul loc în rândul regiunilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește dotarea locuințelor cu WC (în interiorul casei) și cu apă curentă. 38,1% din locuințele din România au WC în curte (media europeană fiind 2,7%). Suntem până și în urma bulgarilor la acest capitol. În Bulgaria, doar 26,4% din locuințe au toaleta în curte.
Potrivit raportului Eurostat, zona sud-vest Oltenia este regiunea de acest nivel din Uniunea Europeană „cu cea mai mare pondere a locuințelor cu toaletă în curte (55,4%)“, conform datelor de la nivelul anului 2011.
De asemenea, Eurostat susține că România este țara cu cei mai mulți proprietari din UE, respectiv 94,7% din case sunt proprietate personală, iar 3,2% din locuințe sunt închiriate. 40% din locuințe sunt ocupate de trei-cinci persoane, susține raportul Eurostat.
Chiar dacă au simțul proprietății dezvoltat, totuși românii trăiesc în cele mai mici locuințe din Uniunea Europeană. Dimensiunea medie a unei locuințe din România este de 40 de metri pătrați, pe când în marile metropole ale Europei este de 90 de metri pătrați, iar media pe totalul Uniunii Europene este de 100 de metri pătrați pe o locuință, potrivit Eurostat.

Oltenia, codașă și pe țară la dotarea locuințelor

În cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la Alege TV, directoarea Direcției Județene de Statistică (DJS), Carmen Ispas, a arătat cum stau lucrurile în Dolj din punct de vedere al dotării locuințelor.
„În urma rezultatelor obținute la recensământul din 2011, în Dolj există 281.785 de locuințe, Doljul reprezentând aproape 30% din totalul locuințelor din regiune și 3,2% din totalul locuințelor din țară. Locuințele dotate cu instalație de apă curentă din județul Dolj sunt în număr de 187.818“, a spus Carmen Ispas.
Dar Oltenia se situează pe ultimul loc pe țară în ceea ce privește dotările elementare ale locuințelor. Directoarea DJS Dolj a arătat că regiunea sud-vest Oltenia este „în subsolul clasamentului în totalul regiunilor, adică este pe ultimul loc pe țară, din păcate“, având cele mai multe toalete în curte. „Poate că la acest fenomen concură și faptul că avem foarte multe locuințe în mediul rural, pentru că această lipsă de dotări și de dependințe vine în proporție foarte mare din mediul rural“, a mai explicat directoarea Statisticii doljene.

Mii de gospodării neracordate la energie electrică

În 2011, existau în Dolj 279.127 de locuințe racordate la energie electrică, reprezentând 99,3% din totalul locuințelor doljene. Diferența dintre numărul de locuințe existente și numărul celor racordate este de aproape 3.000 de case care nu aveau curent electric. Sau cel puțin nu erau branșate la electricitate în anul 2011, la data recensământului populației și locuințelor. Majoritatea celor neracordate la „curent“ sunt din mediul rural. Din 2011 și până în prezent, situația ar fi putut suferi modificări, dar o situație statistică actualizată se poate afla abia la următorul recensământ.
La aceeași dată, potrivit datelor de la DJS Dolj, 141.559 de locuințe din județ aveau baie cu cadă și duș (respectiv 50,3% din total), iar 131.273 de locuințe au WC cu apă. În celelalte județe ale Olteniei, situația este și mai dificilă decât la Dolj, acolo existând un procent și mai mare de locuințe care nu au toaleta în casă, potrivit Statisticii.

Și numărul populației scade de la an la an

În Dolj, în 2010, existau 720.073 de locuitori. La finele lui 2015 mai trăiau în județ 701.461 de persoane, în scădere cu 18.612 persoane. „Populația Doljului a început să scadă în ultimii 20 de ani, de la an la an. Cea mai mare influență o are migrația, respectiv plecările foarte mari în străinătate, cât și în alte județe. La acestea se adaugă numărul de născuți, care este în scădere, și numărul de decedați, care este în creștere de la an la an. Ca număr al născuților, județul Dolj era pe locul zece, iar ca număr al decedaților era pe locul trei“, a precizat Carmen Ispas, la Alege TV.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită integral pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe cel al televiziunii, www.alege.tv.

Dotările locuințelor din Dolj*

Din 281.785 de locuințe convenționale existente în Dolj:
– 187.818 locuințe (81,3%) au apă curentă;
– 279.127 locuințe sunt racordate la energie electrică (99,3%).
Rezultă că 2.658 de locuințe din Dolj nu sunt racordate la energie electrică.
– 254.950 de locuințe au bucătărie (90,6%);
– 141.559 de locuințe au baie cu cadă și duș (50,3%) în interior;
– 131.273 de locuințe (sub 50%) au WC cu apă.
*Date furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj, prelucrate de la recensământul din 2011.

Statistica Eurostat despre dotările locuințelor din România*

– 94,7% din casele din România sunt proprietate personală;
– 40% din locuințe sunt ocupate de trei-cinci persoane;
– 3,2% din locuințe sunt închiriate;
– 38,1% din locuințe au WC în curte (media europeană 2,7%, iar în Bulgaria – 26,4%);
– Regiunea sud-vest Oltenia este și regiunea din UE cu cea mai mare pondere a caselor cu toaleta în curte (55,4%), conform datelor de la nivelul anului 2011;
– Românii trăiesc în cele mai mici locuințe din UE (media e de 40 mp în România, față de 90 mp, cât are, în medie, o locuință din UE).
*Date din raportul statistic Eurostat dat publicității în ianuarie 2016

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS