14.4 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjRaport final privind starea de conservare a operelor brâncuşiene

Raport final privind starea de conservare a operelor brâncuşiene

Operele din piatră au fost scanate cu laserul
Operele din piatră au fost scanate cu laserul

Institutul Naţional de Optoelectronică din Bucureşti a întocmit un studiu complex al operelor realizate de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Este vorba de sculpturile Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit. Studiul, ce reprezintă o culegere de date de diferite tipuri, va fi transmis specialiştilor Ministerului Culturii, care să le interpreteze şi să facă recomandări în ceea ce priveşte conservarea sau restaurarea operelor: „Anul trecut, în baza unui parteneriat pe care îl avem cu Institutul Naţional de Optoelectronică, parteneriat recomandat de Ministerul Culturii, am realizat o cercetare a operelor de artă. Sunt singurii din Europa Centrală şi de Est care sunt specializaţi în cercetarea noninvazivă a operelor. Au realizat o radiografie a lor, nişte analize care vor fi interpretate de specialişti. Sunt finalizate toate datele raportului privind operele de piatră şi parte din Coloana Fără Sfârşit. Analizele au fost realizate anul trecut. Cele făcute la Coloană sunt parțiale pentru că nu aveau o dronă. Acum au această dronă şi o vor folosi când vremea o va permite“, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu.

Staţii meteo în Parcul Central

Potrivit viceprimarului din Târgu Jiu, Adrian Tudor, în Parcul Central vor fi instalate două staţii dotate cu mai multe tipuri de senzori, care vor transmite date Institutului Naţional de Optoelectronică. „Au prelevat date şi în această iarnă în Parcul Central. Vom amplasa o staţie meteo şi o staţie cu diferiţi senzori care vor transmite în timp real parametri, noxe şi alte date. Acest contract nu implică cu nimic financiar primăria. Noi asigurăm transportul, masa şi cazarea. Staţiile de date vor veni în perioada următoare. A fost scanare radar, laser la nivel de micron sau prelevare de date legate de temperatură, umiditate şi noxe. Am întrebat dacă portofoliul de date este suficient pentru experţi. Ne-am întâlnit la Institutul Naţional al Patrimoniului cu restauratori, specialişti în metal şi în piatră. S-a spus tot ce s-a făcut la Târgu Jiu de către Institutul de Optoelectronică. Din discuţiile pe care le-am avut, specialiştii au ajuns la concluzia că sunt mai mult decât suficiente. Sunt suficiente informaţii pentru a trage nişte concluzii. Sperăm ca în curând să fie prezenţi reprezentanţii Ministerului Culturii, cu ocazia a 140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi. Vrem să stabilim paşii următori. Va fi nevoie de o comisie pentru interpretarea datelor, așa cum va fi nevoie de specialişti din toate domeniile: restauratori în piatră, metal, chimişti, biologi“, a menţionat vicele din Târgu Jiu.

Încă un rând de măsurători

Specialiştii Institutului Naţional de Optoelectronică vor reveni la Târgu Jiu pentru a face încă un rând de măsurători, care vor putea fi comparate cu primele efectuate în anul 2015. În acest fel se va putea stabili ce fel de modificări suferă pe parcursul unui an piatra sau metalul din care sunt construite operele. „La 12 luni de la prelevarea primelor date la operele din piatră vor trebui refăcute măsurătorile laser. Atunci, un specialist va putea să interpreteze datele şi să spună dacă există un fenomen de eroziune a pietrei. În 2015 s-au făcut primele măsurători, dar trebuie să avem şi al doilea set de măsurători pentru a vedea ce s-a întâmplat în intervalul de timp respectiv şi se va putea spune cu precizie în ce mod este afectată sau nu piatra. Vom vedea ce este nevoie. S-au făcut măsurători privind pigmentul la Coloana Fără Sfârşit. De ce unele module sunt mai închise și altele deschise? Nu trebuie să ne speriem dacă într-o zi piatra e mai închisă sau mai deschisă la culoare. La operele din piatră ar putea fi realizată o biocidare pentru eliminarea microorganismelor. Intervenţii majore nu se vor face până nu se vor pronunţa specialiştii în legătură cu raportul Institutului de Optoelectronică“, a mai spus Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu.
La Coloana Fără Sfârşit s-a afirmat încă de acum trei ani că este nevoie de aplicarea unui strat de lac protector, însă Ministerul Culturii nu a mai alocat fonduri în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS