Curtea de Apel Craiova a hotărât, ieri, să-l condamne la trei ani de închisoare cu executare pe Paulică Neagoe, primarul localității doljene Ţuglui. Edilul a fost acuzat că a cumpărat, din bugetul comunei, de la firmele romilor din Drăgănești-Olt, diverse bunuri la prețuri „umflate“. Și romii din Drăgănești-Olt au fost condamnați, însă numai unul a primit o pedeapsă cu executare.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova l-au pus sub acuzare pe Paulică Neagoe, primarul comunei doljene Țuglui, la începutul lunii iulie 2013, iar pe 19 iulie au cerut și obținut arestarea preventivă a acestuia. Neagoe a fost acuzat de procurorii craioveni că a cumpărat din bugetul Primăriei Ţuglui diverse bunuri la preţuri supraevaluate, prejudiciul adus bugetului comunei fiind estimat la peste 400.000 de lei.
Din cercetările făcute de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj s-a stabilit că, între anii 2008-2012, Paulică Neagoe, care a câştigat un nou mandat de primar al comunei în 2012, a achiziţionat direct diverse produse şi a acceptat la plată facturi pentru produse şi bunuri a căror valoare a fost supraevaluată. Este vorba de pichete PSI, coşuri de gunoi, tobogane şi balansoare pentru mai multe locuri de joacă, unele construite în câmp, dar şi bănci ori indicatoare rutiere. În urma anchetei s-a stabilit că preţurile bunurilor achiziţionate de primar au depăşit cu mult preţurile pieţei la momentul efectuării achiziţiilor, plătind din bugetul local suma totală de 815.800 de lei. După ce au comparat bunurile cumpărate de Primăria Ţuglui cu preţurile pieţei, anchetatorii au stabilit că acestea ar fi costat numai 390.800 de lei, iar prejudiciul adus bugetului comunei a fost de 425.000 de lei, bani care au intrat în buzunarele unor romi din Drăgăneşti-Olt şi Potcoava, judeţul Olt. Astfel, bunurile au fost cumpărate de Primăria Ţuglui de la COMAT PRESCON SRL şi TOTAL TEHNO COMPANY SRL, ambele din Potcoava, Olt, administrate de Iulian Mihai, de la TOTAL VAS MULER SRL Potcoava, administrată de Radu Zaga, de la PEHART INSTAL SRL din Drăgăneşti-Olt, administrată de Constantin Coman, dar şi de la SC MIHLUC & RADU FAMILY SRL din Băileşti, administrată de Luciana Mihai, fiica lui Iulian Mihai.
Pe 19 iulie 2013, Judecătoria Craiova a dispus arestarea preventivă a primarului Neagoe, dar şi a lui Iulian Mihai, Constantin Coman şi Zaga Radu, iar pe 12 august, același an, procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor cinci inculpaţi. Primarul Neagoe a fost eliberat din arest pe 7 noiembrie 2013, printr-o hotărâre a magistraților Tribunalului Dolj.
Pedeapsă cu executare pentru abuz în serviciu
După aproape doi ani de judecată, la începutul lunii iunie 2015, magistrații Judecătoriei Craiova s-au pronunțat în acest dosar de corupție.
Edilul Paulică Neagoe a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar Iulian Mihai a primit o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, tot cu executare. Din pedepsele celor doi se scade perioada în care au fost arestați preventiv, de pe data de 19 iulie 2013 și până pe 7 noiembrie 2013. În schimb, Zaga Radu și Luciana Mihai au fost condamnați la doi ani și opt luni de închisoare, însă cu suspendare, iar Constantin Coman a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei. Instanța a admis acțiunea civilă a Primăriei Țuglui și i-a obligat pe inculpații Paulică Neagoe, Iulian Mihai și Zaga Radu să achite comunei suma totală de 134.709 lei, restul prejudiciului fiind achitat în timpul judecății.
Sentința Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de cei cinci inculpați, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință în acest dosar. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins ca nefondate apelurile inculpaților, care au rămas cu pedepsele stabilite de Judecătoria Craiova în iunie 2015. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, astfel că Paulică Neagoe urmează să fie dus în penitenciar pentru a-și executa pedepasa.
Dosar penal și la Calafat
Numele lui Constantin Coman apare și pe coperta dosarului în care Mircea Guță, primarul din Calafat, este acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. Anchetatorii susțin că Mircea Guță, „în calitate de primar al Municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în perioada 2008-2011, a determinat şi favorizat cumpărarea mai multor bunuri şi produse, de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL, administrate de aceeaşi persoană, respectiv inculpatul Coman Constantin, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează achiziţiile publice şi la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei, cauzând prin aceasta unităţii administrativ-teritoriale un prejudiciu total de 1.632.398,75 lei (echivalentul a 403.041,93 euro)“. Comparând facturile achitate de Primăria Calafat cu valorile publicate în SEAP pentru bunuri similare, s-a stabilit că valoarea de achiziţie a fost mai mare cu 55%. În urma acestor afaceri, edilul Mircea Guță ar fi primit drept mită de la Coman un autoturism Chrysler. Acest dosar este pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 12 februarie.