-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljStatuile Craiovei, fudulie de sute de mii de euro

Statuile Craiovei, fudulie de sute de mii de euro

O singură statuie amplasată în Centrul Istoric costă cât două autoturisme BMW sau un apartament cu patru camere. Dar aici au fost amplasate cinci statui, ce-i drept, plătite din bani europeni.

Cine nu a admirat-o pe „Coana Zița“ în timpul peregrinărilor prin Centrul Istoric al Băniei sau nu și-a făcut măcar o dată fotografie cu „Flașnetarul“ sau nu a încercat să-l dea jos de pe stâlpul de iluminat pe „Neica Ion“, cel rătăcit prin Piața „Buzești“? Divertisment, divertisment pentru craioveanul de rând, care nu știe că atunci când stă lângă o astfel de statuie este ca și cum ar sta nu lângă unul, ci lângă două autoturisme BMW. Aceasta dacă ar fi să judecăm după costul celor cinci statui care au fost amplasate în Centrul Istoric, a căror valoare se ridică la suma de 790.000 lei fără TVA. Administrația locală craioveană a ținut cu tot dinadinsul ca înfrumusețarea centrului să fie „valoroasă“ și pentru fiecare statuie s-a plătit peste 150.000 de lei. Chiar la intersecția străzilor Lipscani și Frații Buzești, pe un stâlp de iluminat stradal stă cocoțat „Neica Ion“. Statuia turnată în bronz a scos din bugetul comunitar 168.500 de lei fără TVA. Cu o astfel de sumă, un craiovean de rând și-ar fi putut achiziționa un apartament cu patru camere sau două garsoniere într-un bloc nou și modern.
Nici „Copilul vânzător de ziare“, amplasat în imediata vecinătate a lui „Neica Ion“, în fața BancPost, nu are un preț mai mic. Suma de 169.500 de lei provine, ce-i drept, tot din fonduri europene.
Atmosfera de epocă, pe care autoritățile au intenționat să o dea acestei părți din Centrul Istoric al orașului, are un cost destul de piperat dacă continuăm „inventarierea“ acestor statui. „Coana Zița“, a treia statuie așezată tot în zona intersecției celor două străzi, ridică prețul.
Valoarea grupului statuar reprezentată de două jilțuri și un personaj feminin în costum de epocă a costat 170.000 de lei fără TVA. Altă statuie denumită „Personaj feminin“ are un preț „modest“ comparativ cu cele enumerate mai înainte, dar deloc de trecut cu vederea: 169.500 de lei. Cel mai scăzut preț din grupul celor cinci statui îl are „Flașnetarul“, pentru care s-a plătit suma de 109.725 de lei fără TVA.

Zeci de mii de euro pentru statuile din fibră de sticlă

Dacă pentru statuile din bronz amplasate în Centrul Istoric al Craiovei cheltuielile sunt susținute din fonduri comunitare, pentru statuile din fibră de sticlă, zece la număr, banii vin de la bugetul local. Alt proiect prin care municipalitatea a vrut să epateze, „Craiova cotidiană prin statui“, a ușurat bugetul local de sume destul de mari comparativ cu utilitatea cotidiană. Costurile se ridică la sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 de euro pentru fiecare statuie, după cum declara, în 2014, Vlad Drăgulescu, președintele de la acel moment al Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021. Cele zece statui au început să apară din anul 2014 în mai multe zone centrale ale orașului.
Lucrările din rășină reprezintă momente din viaţa cotidiană a Craiovei – un bărbat citind un ziar, un bătrân alergând după un căţel, un student căruia i-au scăpat cărţile pe scări, o tânără care se fereşte cu umbrela de o maşină, o bătrânică adormită pe o bancă, un bărbat care hrăneşte porumbei, un om care priveşte tabela de sosiri a avioanelor, un bărbat care face cu mâna celor care pleacă din gară, un om care joacă şah și un tânăr pe skateboard. Între timp, câteva statui au dispărut din locurile unde fuseseră amplasate, unele nu se știe unde, iar altele au fost duse să fie turnate în bronz, fiindcă în a doua parte a proiectului, Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 a scos spre „adopție“ lucrările de artă urbană, invitând oamenii de afaceri și chiar cetățenii să contribuie personal la înfrumuseţarea oraşului, adoptând statuia preferată, prin acoperirea costurilor de turnare în bronz şi dăruind-o, apoi, Craiovei.
În prezent, statuile care întruchipau un tânăr pe skateboard şi un bătrân care aleargă după un cățel nu se mai găsesc în Piața Prefecturii, acolo unde au fost amplasate inițial. Nici bărbatul care citește ziarul nu mai stă vizavi de sediul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS