3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMiliarde de lei datorii la stat, în Oltenia

Miliarde de lei datorii la stat, în Oltenia

Mii de firme și persoane fizice au datorii către Fisc. Unele dintre aceste datorii sunt încadrate la „arierate nerecuperabile“, de care ANAF abia se poate atinge. (FOTO: arhiva GdS)
Mii de firme și persoane fizice au datorii către Fisc. Unele dintre aceste datorii sunt încadrate la „arierate nerecuperabile“, de care ANAF abia se poate atinge.
(FOTO: arhiva GdS)

Mii de persoane fizice și juridice aveau datorii uriașe către bugetul consolidat al statului, la finele lunii septembrie. Am luat drept termen 30.09.2015 pentru că acelor datorii li se aplică OUG 44/2015 privind amnistierea penalităților de întârziere și a unei părți din dobânzile datorate de debitori, dacă se plătesc datoriile principale până la finele lunii martie 2016. Teoretic, un miliard de lei din aceste datorii va fi amnistiat de stat. În același timp, în Oltenia există arierate nerecuperabile de 3,53 miliarde de lei, bani pe care bugetul de stat nu-i poate încasa, momentan, din diverse motive.

Firmele și persoanele care nu plătesc la timp impozitele primesc imediat somații de la Fisc pentru achitarea datoriilor. Totuși, există persoane care au fost păsuite și au acumulat, în timp, multe datorii, dar și dobânzi și penalități.
La sfârșitul lunii septembrie 2015, zeci de mii de persoane fizice și mii de firme din Oltenia datorau către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) sume importante reprezentând impozite și taxe neplătite la termen. Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, la finele lunii septembrie totalul sumelor ce ar fi trebuit plătite de debitorii din Oltenia era de 4,056 miliarde de lei, iar dobânzile și penalitățile aferente acestor debite totalizau 1,701 miliarde de lei pe toate cele cinci județe ale Olteniei. Cele mai mari datorii sunt în Gorj și Mehedinți (peste un miliard de lei fiecare), iar accesoriile cele mai mari sunt percepute tot în aceste județe. În Gorj, din totalul debitelor de 1, 775 miliarde de lei înregistrate acolo, 1,087 miliarde de lei reprezintă dobânzi și penalități.
GdS a solicitat Fiscului debitele la finele lunii septembrie, pentru că aceste sume se supun amnistiei fiscale introduse de OUG 44/2015, care prevede că se anulează la cerere penalitățile și aproape jumătate din dobânzi pentru debitele existente la 30.09.2015, în condițiile în care debitorii vor achita datoria principală până la 31 martie 2016. Teoretic, statul ar putea amnistia peste un miliard de lei din accesorii, adică toate penalitățile și peste jumătate din dobânzi. Dar despre prevederile OUG 44/2015 și despre condițiile ce trebuie îndeplinite de persoanele care cer să le fie amnistiate penalitățile de întârziere și o parte din dobânzi vom discuta într-un alt articol.

129.487 de persoane fizice datorează bani Fiscului

tabel 2

La aceeași dată din 2015, fix 129.487 de persoane fizice din cele cinci județe ale Olteniei aveau datorii neachitate la termen către Fisc, reprezentând impozite, taxe și contribuții. În această categorie intră și PFA-urile, care datorau bani statului și care nu și-au plătit toate dările la scadență. Cele mai multe persoane cu datorii la Fisc sunt în Dolj (38.797), dar este un județ cu populație numeroasă. Și în Mehedinți, care este un județ cu populație mult mai puțină ca Dojul, sunt foarte mulți datornici către ANAF, respectiv 29.270.
În ceea ce privește numărul firmelor care au impozite și taxe restante către stat la 30 septembrie 2015, și aici există surprize. În toată Oltenia sunt 31.346 de firme care aveau datorii către stat la sfârșitul lunii septembrie. Cele mai multe provin din Dolj, unde 11.265 de persoane juridice aveau restanțe la Fisc. Și în Vâlcea existau 6.340 de firme cu debite neachitate în termen către stat.

Datorii de miliarde pe care statul nu le poate recupera momentan

 

tabel 1

De ani buni, există sume foarte mari datorate bugetului consolidat al statului de diverse firme și persoane fizice, pe care Fiscul le-a trecut la o categorie numită „arierate nerecuperabile“. Arieratele sunt datorii mai vechi de 90 de zile către ANAF. Astfel, în timp ce unii contribuabili sunt executați silit chiar și după ce au plătit impozitul sau primesc notificări, somații și titluri executorii imediat ce trece termenul de plată, alte firme și persoane fizice sunt tolerate să aibă datorii, care din diverse motive de legislație devin „arierate nerecuperabile“ și nu pot fi încasate temporar de Fisc.
Pe toate județele Olteniei se adună sume și mai mari de plată, dar de care Fiscul nu se poate „atinge“, în sensul de a executa silit debitorii. Arieratele nerecuperabile pe Oltenia au crescut din 2013, când erau de 3,968 miliarde de lei, la sume ce depășeau un miliard de euro în 2014.
DGRFP Craiova totaliza în 2014 acele arierate nerecuperabile ajunse la 31.10.2014 la suma record de 4,602 miliarde de lei, adică 1,046 miliarde de euro. Cauza principală ar fi fost debitele înregistrate către ANAF de Oltchim Râmnicu Vâlcea și Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) din Mehedinți în 2014, care au intrat în insolvență (ulterior, la RAAN s-a declanșat falimentul), spunea la vremea respectivă Mihai Antonescu, directorul executiv al DGRFP Craiova.
Rata de recuperare din arieratele nerecuperabile a fost infimă. În 2014, situația stătea în felul următor: din cele 4,6 miliarde de lei trecute de ANAF la „arierate nerecuperabile“, s-au încasat 5,34% din sume la Dolj, 4,3% la Gorj, 4,61% în Mehedinți, 14,47% în Olt, și 18,6% în Vâlcea, potrivit datelor furnizate anul trecut de DGRFP Craiova.
Arieratele sunt bani de care s-au folosit diverse persoane fizice și juridice, dar care ar fi trebuit să ajungă la bugetul consolidat al statului. Fiscul explică faptul că se vor încasa și acești bani, dar mult mai greu decât datoriile recuperabile.
La finalul anului 2015 mai existau arierate nerecuperabile în sumă totală de 3,53 miliarde de lei, ce includ și o parte din debitele de la 30.09.2015. Anul trecut, Fiscul regional a stat ceva mai bine la încasarea acestor bani din piață. Pe parcursul anului 2015, s-au încasat 0,556 miliarde de lei din acele arierate nerecuperabile, de la firmele care le datorau. Nouă inspectori fiscali se ocupă acum de recuperarea acestor sume, iar Fiscul speră să aibă rezultate mai bune în 2016. „Este o provocare pentru noi să încasăm arieratele nerecuperabile. De anul acesta, s-a înființat Serviciul executări silite – cazuri speciale, care se ocupă de executarea sentințelor penale la care există prejudicii“, a spus Mihai Antonescu, directorul executiv al DGRFP Craiova.

Care sunt motivele pentru care Fiscul nu poate recupera 3,53 miliarde de lei

Există datornici de care Fiscul nu se poate atinge și pe care nu îi poate excuta silit până nu se termină litigiile din instanță pe care aceștia le au. Arierate nerecuperabile apar în cazul firmelor intrate în insolvență (acestea sunt protejate de lege și nu pot fi executate silit pe perioada procedurii), al firmelor aflate în insolvabilitate (nu mai au bunuri care să le poată fi luate de stat), al persoanelor fizice care au încasat ilegal TVA și la care nu s-au încheiat procesele, dar pentru care există sentințe ale instanțelor de stopare a executării silite, precum și la falimentele renumite. „Peste 80% din suma arieratelor nerecuperabile provin de la societăți aflate în insolvență, la care executarea silită este suspendată. Restul sumelor provin de la societăți aflate în administrare specială, cum ar fi Uzina Mecanică Sadu și Avioane Craiova. Mai există societăți la care s-a suspendat executarea silită, dar sunt în litigii aflate în diverse stadii. Mai provin de la firme în insolvabilitate. La persoane fizice, sumele provin din TVA încasată ilegal pe care statul trebuie să o recupereze după terminarea proceselor etc.“, a precizat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.
După ce se va aplica legislația privind amnistierea unor dobânzi și penalități, va scădea atât volumul datoriilor recuperabile, cât și al celor nerecuperabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS