Drumul dintre municipiul Târgu Jiu şi Hobiţa, comuna Peştişani, localitatea natală a sculptorului Constantin Brâncuşi, va fi modernizat de autorităţile judeţene. Este vorba de un amplu proiect cultural care vizează amenajarea traseului şi care a fost realizat de arhitectul Mihai Maikovschi. Proiectul a fost prezentat joi în cadrul programului organizat de autoritățile locale și județene dedicat împlinirii vineri a 140 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși, născut la Hobiţa. Proiectul cultural „Drumul lui Brâncuși“ este conceput la iniţiativa directorului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ion Cepoi, care doreşte dezvoltarea turistică a zonei respective. „Este propunerea mea, valorificată arhitectural de Mihai Maikovschi, proiect însușit de Consiliul Județean Gorj, care va încerca să transforme itinerariul Hobița – Târgu Jiu într-un traseu turistic și cultural de anvergură europeană, reprezentând, pe lângă multe altele, nu doar aşa cum s-a înțeles într-un anumit moment, o reabilitare a drumului, a căii rutiere. Pe lângă această reabilitare a căii rutiere, zona aceasta ar trebui să devină pur și simplu o magistrală a turismului cultural gorjenesc. În această accepțiune, începând de luna aceasta vor porni demersurile pentru realizarea acestui proiect. Va fi un proiect de mai lungă durată. Se preconizează, printre altele, preluarea școlii vechi din Hobița, o clădire dezafectată care să fie reamenajată și transformată într-un muzeu de artă contemporană, apoi preluarea clădirii nefinalizate a Casei de Cultură din Peștișani, să îi fie schimbată destinația și să se transforme într-un centru expozițional și de conferințe „Constantin Brâncuși“ (…) Va fi și o bibliotecă Brâncuși, vor fi săli de conferințe, de expoziție. Respectivul proiect prevede ca pe traseul indicat, în zonele unde nu există localități, să fie plantați arbori ornamentali care să sugereze ideea de cale, de loc de meditație, de loc de pelerinaj, din loc în loc să fie elemente de artă tradițională gorjenească, fântâni tradiționale, cumpănă, vestitele porți gorjenești“, a spus Cepoi.
„Ziua Brâncuşi“, marcată la guvern
Guvernul a marcat „Ziua Brâncuși“ printr-o expoziție de fotografie organizată în zilele de 18 și 19 februarie, la Palatul Victoria. „În acest an, marcăm pentru prima dată „Ziua Brâncuși“, o reparație morală față de marele nostru sculptor, român prin apartenență, universal prin creație. Am avut recent ocazia să revăd operele sale care se găsesc la Atelierul Brâncuși din Paris și am trăit o mare bucurie și mândrie. Avem însă la îndemână creațiile de la Târgu Jiu, care trebuie văzute de fiecare dintre noi și îi îndemn, mai ales pe tineri, să descopere astfel valorile românești autentice“, a declarat premierul Dacian Cioloș. Cele 20 de fotografii expuse la sediul guvernului ilustrează opere ale marelui sculptor român și au fost puse la dispoziție de Centrul de cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu.
Manifestări şi la Târgu Jiu
Astăzi sunt programate o serie de activităţi dedicate sărbătoririi sculptorului Constantin Brâncuşi. Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuşi“, organizează vineri Colocviile „Brâncuși“. Evenimentul se înscrie în programul dedicat sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor român și se va desfășura la sediul Universității din Campusul Studențesc Debarcader. „Colocviile „Brâncuși“ vor reuni personalități ale vieții academice și culturale din țară și din străinătate, invitate să susțină comunicări. „Printre acestea se regăsesc: prof. univ. dr. Andrei Marga (UCB), cercetător științific Sorana-Georgescu Gorjan, prof. univ. dr. Paul Rezeanu, Stephan Benedict (deținătorul a numeroase documente legate de Constantin Antonovici, ucenic al lui Constantin Brâncuși), acad. Mircia Dumitrescu, cercetător științific Matei Stîrcea Crăciun (Institutul „Fr. Rainer“ al Academiei Române), Roxana Rădvan (șef departament, Institutul Național de Optoelectronică), Radu Boroianu (președintele ICR). Programul evenimentului constă în Simpozion ştiinţific, cu participare naţională şi internaţională; Prezentarea raportului privind prima fază a cercetărilor efectuate în cadrul programului de monitorizare a Ansamblului brâncuşian de către Institutul Naţional de Cercetări în Optoelectronică Bucureşti; Lansarea revistei „Brâncuşi“, serie nouă; Lansarea nr. 33 al revistei Confesiuni, revistă de cultură a Centrului Brâncuși“, potrivit unui comunicat de presă al Universităţii din Târgu Jiu. Manifestările dedicate Anului Brâncuşi, declarat astfel printr-o Hotărâre a Consiliului Judeţean Gorj, vor continua până în luna octombrie.