Începând din această lună, SC Termo Craiova SRL trebuie să plătească suma de 4.148.948 de lei (aproximativ un milion de euro), rata lunară către cei 18 creditori. Faptul că instanța Curții de Apel Craiova a admis planul de reorganizare duce implicit la punerea în aplicare a prevederilor acestuia, adică înainte de toate stingerea datoriilor așa cum au fost eșalonate în plan, pe o perioadă de trei ani.
SC Termo Craiova SRL trebuie, din această săptămână, să înceapă să-și plătească datoriile către cei 18 creditori. Suma pe care furnizorul de căldură al orașului o are de plătit se ridică la 49.787.377 de lei și reprezintă tranșa pentru primul an, din cei trei ani, cât dureză reorganizarea. Respectiva sumă propusă la plată în planul de reorganizare va fi împărțită în rate lunare. Numai către Complexul Energetic Oltenia (CEO), tranșa în primul an este de 32.717.633 lei, sumă care va fi împărțită în 12 rate lunare. Debitul total către CEO se ridică la valoarea de 119.024.808 lei, sumă care va fi plătită pe parcursul a trei ani. Alt mare creditor al lui Termo este Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, către aceasta operatorul local are de plătit, în primul an, o tranșă de 12.500.438 de lei, iar Primăriei Craiova, furnizorul de căldură al orașului trebuie să-i plătească, în primul an, o parte din debit, adică 2.401.536 de lei. Bineînțeles, și această sumă va fi împărțită în 12 rate. Aceștia sunt doar primii trei creditori din cei 18, dacă ar fi să-i clasificăm după valoarea datoriei.
Acest lucru este posibil, deoarece, miercuri, 17 februarie, instanța Curții de Apel Craiova a admis planul de reorganizare, după ce inițial Tribunalul Dolj l-a respins, aruncând Termo în faliment.
În privința Complexului Energetic, furnizorul de căldură al orașului Craiova trebuie să plătească atât rata lunară a datoriei trecută în planul de reorganizare, cât și valoarea facturilor curente, adică să achite energia termică primită de la CEO.
„De ieri (miercuri, 17 februarie -n.r.), planul de reorganizare a intrat în vigoare și trebuie să începem să plătim datoriile vechi așa cum au fost eșalonate în planul de reorganizare. Acești bani trebuie să-i virăm creditorilor, fiindcă, în caz contrar, ne paște falimentul. Suntem nevoiți să lucrăm pe plan și trimestrial să ne întâlnim cu Comitetul creditorilor ca să prezentăm modul în care a fost executat planul. Craiovenii trebuie să achite debitele, fiindcă au redus foarte mult din plăți. Aceștia trebuie să plătească factura curentă și, mai ales, restanțele, adică vor avea tot mai mult de plată. Încasările au scăzut după decizia instanței, când s-a decis falimentul. Debitorii au înțeles că nu vor mai achita datoriile, că vor trece la noua societate și nu mai plătesc. Au înțeles greșit. Față de factura curentă emisă de CEO, încasările sunt undeva 50% – 60%, iar din urmă nici nu se mai pune problema. Vom face presiune pe încasarea creanțelor. Lucrurile acum s-au așezat, suntem în stare de insolvență și trebuie să ne plătim datoriile“, a precizat Maria Somnea, administrator judiciar SC Termo Craiova SRL.
Termis așteaptă falimentul Termo
Alt aspect al admiterii planului de reorganizare al SC Termo Craiova SRL de către instanța de apel este că în Craiova, la acest moment, sunt două societăți cu același obiect de activitate: furnizare căldură către craioveni. Una dintre aceste societăți este în stare de insolvență, SC Termo Craiova SRL, care le livrează craiovenilor căldură și apă caldă și alta, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termis, este în „stand by“. Acționariatul este la noua societate de 98% Primăria Craiova și câte 1% Primăriile Ișalnița și Vârvoru. ADI Termis a fost înființată în luna octombie a anului trecut. „Noua firmă rămâne în stand by. Are toate avizele luate și nu este nici o problemă dacă o păstrăm de rezervă. Dacă se întâmplă ceva cu Termo trecem imediat pe noua societate“, a declarat pentru GdS, Dan Dașoveanu, viceprimarul Craiovei.