4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCalvarul şantierelor nefinalizate din Craiova

Calvarul şantierelor nefinalizate din Craiova

Multe dintre lucrările la principalele proiecte de infrastructură din Craiova au depășit cu mult termenele de execuție asumate prin contractele semnate de primărie cu firmele de construcții. Un calcul estimativ făcut de GdS arată că întârzierea totală este de aproximativ 700 de zile. Municipalitatea și, implicit, craiovenii au de suferit din această cauză, mai ales în privința lucrărilor finanțate din fonduri europene nefinalizate până la 31 decembrie 2015. Ca să nu returneze toți banii primiți până acum, primăria trebuie să suporte din bugetul local finalizarea lor, dar poate recupera din pierderi percepând penalități de întârziere de la firme.  

Primăria Craiova a ratat finalizarea ma­jorității proiectelor cu finanțare europeană până la 31 decembrie 2015, astfel încât acum se vede nevoită să scoată o sumă uriașă din bugetul local pentru terminarea lor: 14 milioane de euro. Altfel, ar trebui să returneze Comisiei Europene toate milioanele de euro investite în lucrările efectuate până acum. Primăria a găsit mereu justificări pentru întârzierea lucrărilor. Atunci când nu au fost de vină firmele, și-a vârât coada vremea rea sau proiectele au fost prost întocmite. Când au fost de vină firmele, au avut circumstanțe atenuante: conductele și obstacolele din subteran. Unele dintre aceste motive sunt justificate, dar clauzele contractuale nu țin cont de astfel de lucruri. Contractele au termene clare. Depășirea lor dă dreptul primăriei să perceapă penalități de întârziere și, astfel, să reducă din sumele pe care le are de plătit în următoarea perioadă. GdS a făcut o sinteză a șantierelor nefinalizate și a calculat zilele de întârziere așa cum rezultă din cerințele primăriei publicate în documentele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Trebuie spus din capul locului că termenele de finalizare a lucrărilor sunt exprimate în două moduri, în funcție de cum a conceput primăria documentația de atribuire a contractelor. În unele cazuri, termenul este clar definit, iar el curge de la data atribuirii contractului. Aici nu încap dubii. În alte cazuri, primăria și-a lăsat o marjă de lucru, adică a introdus și posibilitatea ca termenul de execuție să curgă nu din momentul atribuirii contractului, ci din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Mai simplu spus, acest ordin poate fi dat și la o jumătate de an de la data atribuirii contractului. În plus, termenul final de execuție a unei lucrări poate fi prelungit tot de către primărie, prin dispoziție de suspendare a lucrărilor, de exemplu, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Cele mai întârziate contracte sunt cele pentru construirea stadionului de atletism, reabilitarea străzilor Râului și Bariera Vâlcii și parcul acvatic Water Park.

Caracal, Râului, Bariera Vâlcii

Contractul de reabilitare a celor trei artere principale din Craiova a fost atribuit pe data de 6 martie 2014, la nouă luni distanță de data publicării anunțului de participare la licitație: 11 aprilie 2013. Din descrierea proiectului, asocierea de firme care a câștigat contractul de 40 de milioane de lei fără TVA, TEL DRUM – T DANCOR ROMCONSTRUCT – IMOB LUX CONSTRUCT – GARDEN CENTER GRUP, avea următoarea sarcină: reabilitarea și modernizarea străzii Caracal, amplasament cuprins între strada Alexandru Macedonschi și bulevardul Decebal; – reabilitarea și modernizarea străzii Bariera Vâlcii, tronsonul cuprins între strada Toamnei și centura de ocolire a orașului; – reabilitarea și modernizarea străzii Râului, amplasată între strada Brestei și bulevardul Nicolae Romanescu. Durata contractului este de 18 luni începând cu data atribuirii lui. Calculând strict calendaristic, în acest caz contractul trebuia finalizat pe 30 aprilie 2015, adică are o întârziere de peste 280 de zile. Lucrările au fost întârziate de „descoperirile“ din subteran, unde muncitorii au dat peste conducte neștiute de nimeni, și de refacerea unei porțiuni de conducte de apă și canalizare pentru care primăria a fost nevoită să organizeze licitație. Chiar și în această situație, lucrările sunt departe de a fi finalizate. Pentru această lucrare, dacă ar aplica o dobândă de penalizare de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, conform Codului Fiscal, primăria ar economisi în prezent circa 2,8 milioane de lei.

Water Park

Denumit „Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Municipiul Craiova“, Water Park-ul are și el întârzieri importante. Anunțul de participare la licitație a fost publicat de pe vremea fostului primar, Antonie Solomon, pe 11 februarie 2012. După un an fără câteva zile, a fost atribuit și contractul de execuție, pe 6 februarie 2013. DELTA ANTREPRIZA DE CONSTRUCȚII ȘI MONTAJ 93 este firma care a câștigat contractul în valoare de 65 de milioane de lei fără TVA. Documentul are o durată de 32 de luni de la data atribuirii lui, deci lucrarea trebuia finalizată pe 6 octombrie 2015. Întârzierea în acest caz este de peste 130 de zile, iar penalizarea pe care primăria o poate percepe în acest moment este de peste două milioane de lei.

Stadionul de atletism

Altă lucrare foarte întârziată este stadionul de atletism care se construiește lângă noul „Oblemenco“. Contractul în valoare de șase milioane de lei fără TVA a fost semnat pe 14 august 2014 și a fost câștigat de asocierea de firme AB TEHNICA și SC K-BOX CONSTRUCTION DESIGN prin lider de asociere AB TEHNICA. Spre deosebire de celelalte contracte, durata sa este de șase luni de la data atribuirii sau de la emiterea ordinelor de începere a lucrărilor. Potrivit primului criteriu, lucrările ar fi trebuit finalizate pe 14 februarie 2015, deci întârzierea ar fi de aproape 370 de zile. Primăria a emis, de-a lungul timpului, mai multe dispoziții prin care șantierul a fost suspendat pe perioada iernii. Nu numai vremea rea a dus la întârzierea foarte mare, potrivit primarului Olguța Vasilescu, ci și problemele tehnice apărute ca urmare a lucrărilor la stadionul vecin. Primarul spunea că apa din pământ de la lucrările la stadionul mare era deversată către celălalt șantier. Este o explicație. Cert este că în ritmul în care se lucrează la stadionul de atletism nu ar fi exclus ca el să fie finalizat după noul „Oblemenco“.

Parcul „Romanescu“

Parcul „Romanescu“, lucrare de 47,3 milioane de lei plus TVA, o parte din fonduri europene, are un termen de execuție de patru luni de la data atribuirii contractului. Anunțul de participare la licitație a fost publicat pe 7 aprilie 2015, iar contractul de execuție a fost semnat pe 9 octombrie 2015 cu asocierea de firme MITLIV EXIM – CIVITAS SYSTEMS – R&A PARTNERS. Potrivit acestor indicatori, lucrările ar fi trebuit finalizate pe 9 februarie 2016

Calea București

Pentru lucrările de asfaltare a străzii Calea București, primăria va contribui și ea cu o sumă din bugetul local mai mare decât prognozase, dar firma mai are timp la dispoziție pentru a finaliza lucrările fără teama că ar putea fi penalizată pentru întârziere. Lansată la licitație pe 8 aprilie 2014, lucrarea a fost atribuită pe 17 martie 2015 contractorului general, firma MARTIN ROSE ROMANIA. Conform anunțului de atribuire, contractul în valoare de 23,4 milioane de lei fără TVA are o durată de 12 luni de la data atribuirii lui, ceea ce înseamnă că firma mai are la dispoziție mai puțin de o lună pentru a remedia problemele constatate de oficialii primăriei.

Parcarea subterană

Tot în termen este și parcarea subterană de pe Calea București, lucrarea atribuită în 6 martie asocierii de firme MITLIV EXIM – POLYSTART – HABAU CONSTRUCȚII. Contractul în valoare de aproape 49 de milioane de lei fără TVA are o durată de 24 de luni de la data atribuirii lui, ceea ce înseamnă că lucrarea ar trebui predată în următoarele două săptămâni.

Reabilitare termică

Întârzieri mari sunt însă la proiectele de reabilitare termică pe fonduri europene a mai multor blocuri din oraș. Reabilitarea a presupus organizarea mai multor licitații, dintre care cea mai mare valoare a avut-o contractul semnat pe 17 iunie 2015 cu firma Remex, cu o durată de șase luni. O parte dintre blocuri au fost reabilitate, dar proiectul ar fi trebuit finalizat, conform indicatorilor, pe 17 decembrie, deci întârzierea este de peste două luni. În acest caz, penalitățile de întârziere s-ar putea ridica la circa 500.000 de lei.

Decizia de a penaliza firmele care au câștigat contractele de execuție depinde de Primăria Craiova. Într-un răspuns trimis GdS, primarul Olguța Vasilescu a precizat că primăria „va aplica prevederile contractuale pentru absolut toate firmele care au lucrat în Craiova, indiferent că este vorba de fonduri europene sau nu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS