-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAre centrală, dar plătește căldura la Termo

Are centrală, dar plătește căldura la Termo

Nu beneficiază de căl­dură de la Termo, dar asociația îl pune să plătească facturi pentru consumul de energie termică. Este situația în care se găsește un craiovean din cartierul Brazda lui Novac, pe care asociația îl consideră debranșat ilegal fiindcă nu are avizul furnizorului de căldură.

Un craiovean a plătit facturi de 103 lei, 231 de lei și 228,37 lei către furnizorul de căldură al orașului, chiar dacă are montată centrală de apartament. Reprezentanții asociației de proprietari l-au pus pe Marin Pîrîia, locatar în blocul 38A din cartierul craiovean Brazda lui Novac, să plătească energie termică pe care nu a consumat-o pe motiv că este debranșat ilegal de la sistemul centralizat de încălzire al orașului. Cum omul nu a știut cum să procedeze pentru a urma toți pașii pentru debranșare, iar reprezentanții Asociației de proprietari 25 Brazda lui Novac nu au făcut nici un demers pe lângă operatorul local, acesta a ajuns să plătească două surse de încălzire, centrala de apartament și sistemul de termoficare. „În 2015, m-am debranșat și mi-am pus centrală. Am cerut acordul vecinilor, am legalizat chiar la notar această listă, am luat toate aprobările, am izolat conductele ca să plătesc mai puțin pentru conductele care trec prin apartamentul meu. Numai că de la Termo nu mi-au aprobat, pe ce motiv nu știu! Chiar dacă ar fi zonă unitară, cum se face că în blocul vecin, 39, s-au dat aprobări pentru debranșare în același timp în care am solicitat și eu, iar în blocul meu, 38, deși au fost trei cereri, Termo nu ne-a aprobat? Eu am anunțat și asociația. Au venit, au constatat că sunt debranșat și eu tot plătesc pentru ceva ce nu folosesc. Nu înțeleg de ce la unii li se dă aprobare și la alții nu!“, se întreabă Marin Pîrîia, proprietar în blocul 38A din Brazda lui Novac.
Craioveanul consideră că acesta este un abuz și și-a prezentat cazul chiar și primarului, la întâlnirea „Fii vocea cartierului tău“ din luna decembrie 2015. Acesta din urmă i-a răspuns: „Vă lăsăm să vă debranșați cu condiția să reechilibrați sistemul. Noi nu avem o problemă cu centralele, cu debranșarea, dar aveți această obligație“, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova.
„Mi se pare absurd să pun acest proprietar să plătească ce nu consumă, dar există niște pași pe care trebuie să-i respecte. În al doilea rând, dacă eu nu-l trec la plată, vecinii se duc și mă reclamă. Să meargă să mă dea în judecată și să vedem ce decide instanța. Atunci am și eu un document cu care să mă justific. Dumnealui are acordul vecinilor, am discutat în Adunarea Generală cum să procedăm în situația celor care se debranșează, dumnealui și-a strâns documentele, dar nu are avizul de la furnizorul de căldură. Ca să nu mai vorbesc de reechilibrarea hidraulică! Au mai fost cazuri de persoane care nu obțineau aprobare de la Termo, s-au debranșat și până la urmă au obținut acest acord“, a spus Dănuț Petre, președintele Asociației de proprietari nr. 25 Brazda lui Novac.

Proprietarul se lovește de refuzul furnizorului

Dacă ar fi să judecăm după normele legale care reglementează o astfel de situație, acestea se bat cap în cap. În primul rând, Legea 325/2006, la articolul 30, spune că pentru debranșare trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții: „a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală; b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea Adunării Generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire; c) anunţarea, în scris, a operatorului, care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte“.
În schimb, Ordinul 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică spune că debranşările prevăzute se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse, adică cele enumerate mai sus.
Și, în plus, se arată în articolul 246 că: „Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc – condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative: să se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act adiţional, la solicitarea reprezentantului legal al asociaţiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului.
Să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuință sau cu altă destinaţie cu care cel care doreşte debranșarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debranșarea şi cunosc influențele debranșării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate.
Să existe documentaţia tehnică prevăzută la art. 254 lit. g”, Ordinul 91/2007, unde se spune să nu modifice instalaţiile de încălzire centrală aferente unui imobil condominial decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor“.

Soluții

Ce rezolvare s-ar putea găsi pentru craiovenii aflați în situația proprietarului din blocul 38A din cartierul Brazda lui Novac? Viceprimarul municipiului Craiova, Dan Dașoveanu, este de părere că: „Se pot găsi soluții pentru acești cetățeni. Dacă vrea asociația, împărțirea consumului se poate face și fără să-l pună la plată pe acest proprietar. Dar trebuie să vedem concret această situație. Juridic vorbind, practica instanțelor nu este unitară.
„Vă pot da un exemplu, am mers în instanță cu un astfel de caz. La Judecătorie ni s-a dat câștig de cauză, adică instanța a considerat că proprietarul, chiar dacă nu avea acordul furnizorului, nu s-a debranșat ilegal. Dar la Tribunal decizia a fost defavorabilă. Inițial, cadrul legal vorbea doar de anunțarea furnizorului în termen de 30 de zile. Ulterior, s-a dat o hotărâre de consiliu în care se spune că este necesar acordul operatorului și se face vorbire de acea echilibrare. Proprietarul are posibilitatea să meargă în instanță“, este de părere Ion Pătrulescu, președintele UAP Craiova.
La rândul său, Victor Stamin, președintele Asociației de proprietari 5 – 1 Mai susține că: „Proprietarul trebuie să facă reinventarierea corpurilor de încălzire pentru stabilirea SET (suprafața echivalentă termic) și în acest fel demonstrează că el nu mai primește căldură din sistemul centralizat de încălzire al orașului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS