Simularea evaluării naționale la limba și literatura română, derulată ieri cu subiecte unice la nivel național, s-a încheiat cu eliminarea unui elev din sala de examen, pentru că a încercat să copieze. Conform reprezentanților comisiei județene de examen, elevul a avut sursele de inspirație ascunse în haine.
Simularea probei scrise la limba și literatura română pentru evaluarea națională s-a derulat în condiții de examen. Elevii au fost monitorizați cu camere video și nu au avut voie să aibă surse de inpirație. Unul dintre candidați a încercat să încalce regulile examenului și a fost eliminat din sală. „Un elev de la Școala Gimnazială «Mihai Viteazul» din Craiova a fost eliminat pentru că a încercat să folosească surse de inspirație pe care le avea în haine. Prin această eliminare din sală, elevul a pierdut șansa de a-și testa cunoștințele dobândite la limba și literatura română. Asupra lui nu vor fi aplicate alte sancțiuni“, a precizat inspectorul școlar Maria Ciobanu, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Pentru simularea acestui examen au fost înscriși peste 5.000 de elevi, iar prezența în săli a fost de 88%. „Conform metodologiei, simulările pentru clasa a VIII-a au debutat cu proba de limba și literatura română. Au fost înscriși 5.535 de elevi, din care s-au prezentat aproximativ 4.800, adică 88%, o prezență bună, care sper că se va menține și la simularea probei de matematică“, a precizat inspectorul școlar Maria Ciobanu.
Subiectele, texte la prima vedere
În ceea ce privește subiectele simulării la limba și literatura română, acestea au constat în texte la prima vedere și compuneri. Astfel, la primul subiect, candidații au avut poezia „Vârful dealului“ de Ion Pillat, pe marginea căreia au fost formulate cerințe de vocabular. O altă cerință a fost ca elevii să redacteze o compunere de 150-250 de cuvinte în care să motiveze apartenența poeziei menționate la specia pastelului. Subiectul al doilea a constat într-un fragment semnat de Dănuț Călin în revista Terra Magazin, cu titlul „Grupa Munților Banatului – Piticii Carpaților“, care trebuia analizat din punct de vedere gramatical, iar ultimul subiect le-a cerut să redacteze o compunere în care să relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii.
Candidații care au fost prezenți în sală au precizat că subiectele nu i-au pus în dificultate. „La prima parte, pe marginea poeziei lui Ion Pillat am avut de găsit sinonime la anumite cuvinte din text, să explicăm rolul virgulei, să transcriem un epitet și o metaforă, apoi să prezentăm semnificația unor versuri. Nu a fost greu. Am mai susținut o simulare pe semestrul I, care ne-a ajutat să ne pregătim mai bine pentru acest moment“, a precizat Ionuț Stegăroiu, elev la Școala Gimnazială „Elena Farago“ din Craiova. O parte din candidați se așteaptă la rezultate bune în urma acestei evaluări.
„Nu au fost cerințe care să ne pună în dificultate. Și am mai susținut o asemenea evaluare în urmă cu două-trei luni, la care am obținut nota 9. Și acum mă aștept la un rezultat bun“, a spus Bianca Gămăn. De altfel, la ieșirea din săli au fost elevi care au susținut că simularea s-a derulat în condiții de examen.
„Nu se putea copia, au fost camere video în săli, exact ca la examen, ca să ne obișnuim cu ceea ce va fi în vară“, a precizat Oana Bâlteanu, elevă la Școala Gimnazială „Elena Farago“ din Craiova.
Cadrele didactice de specialitate au apreciat că subiectele au respectat programa școlară de la clasă. „Subiectele au fost accesibile. S-a respectat programa școlară până în momentul de față, sperăm că toți elevii au rezolvat subiectele destul de bine. Cerința mai dificilă a fost, poate, la prima parte, unde au avut de identificat sinonime contextuale, și, de asemenea, e posibil pe la gramatică să greșească ceva. Pastelul a fost studiat la clasa a V-a și a VI-a. Cei care au învățat vor avea rezultate pe măsura“, a declarat Grațiana Bleojdu, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială „Elena Farago“ din Craiova.
Elevii de clasa a VIII-a continuă și azi seria simulărilor pentru evaluarea națională, cu proba scrisă la matematică. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, rezultatele finale vor fi comunicate pe 4 martie.