-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljContinuă lucrările în Parcul „Romanescu“

Continuă lucrările în Parcul „Romanescu“

În Parcul „Romanescu“ continuă lucrările de decolmatare a lacului. Apa este scoasă cu pompele și lăsată să se reverse pe canalele adiacente. Luciul de apă s-a retras pe mai mult de jumătate din suprafața lacului, trecând de zona insuliței, până spre pilonii debarcaderului. În plus, două utilaje lucrau, ieri, din plin la scoaterea mâlului de pe fundul lacului. Mâlul este cărat de unul dintre utilaje cu o cupă de excavator, în timp ce cel de-al doilea utilaj trage mâlul amestecat cu apă printr-un furtun, după care îl depozitează într-un fel de bazine improvizate la câțiva metri de malul lacului.
Cu fiecare zi, malurile lacului ies tot mai mult la iveală, lăsând să se vadă pereții din beton și plăci de beton care susțin malul de pământ. Dinspre izvoare, din zona Valea Fetii, este lăsată să ajungă în albia râului foarte puțină apă. Reprezentanții administrației locale au arătat printr-un comunicat în ce fel decurg lucrările de decolmatare a lacului: „Începând cu data de 21.02.2016, Primăria Municipiului Craiova, prin Direcţia Servicii Publice, a demarat realizarea lucrărilor de decolmatare având ca obiectiv «Lacul Fetii III – Parc Romanescu». Pentru decolmatarea lacului, se vor executa următoarele categorii de lucrări: degajarea terenului (lacului) de depunerile accentuate şi creşterea abundentă a vegetaţiei acvatice pe taluzuri şi radier folosind utilaje specifice de tip amfibiu (dragă absorbantă, excavator, cositoare). Materialul rezultat din dragare va fi depus în benturi pe malul lacului, după decantare urmând a fi încărcat în autovehicule şi transportat. După terminarea lucrărilor, zona ocupată va fi adusă la starea iniţială (curăţată)“, se arată în comunicat.

Nu se mai betonează

În ceea ce privește betonarea albiei râului, deși în urmă cu câțiva ani, mai precis în 2014, reprezentanții administrației locale spuneau că vor betona fundul lacului, acum infirmă acest lucru. La momentul respectiv, în publicația locală Lupa, în articolul „Parcul «Nicolae Romanescu» va fi amenajat la cele mai înalte standarde“, se consemnau următoarele: „Parcul «Nicolae Romanescu» se va amenaja din investiții de aproape 15 milioane de euro. Se va betona fundul lacului pentru ca apa să fie cristalină, vor fi refăcute clădirile, podurile, se vor face mai multe foișoare, se vor pune sisteme de iluminat ca la 1800, așa cum au început să apară în zona Centrului Vechi, se vor pune bănci din fontă și camere de luat vederi pentru a supraveghea și monitoriza tot ce se întâmplă“.
Totodată, cotidianul nostru, Gazeta de Sud, arăta în articolul „Mitliv reabilitează Parcul «Nicolae Romanescu»“: „Lacul urmează să fie golit și vopsit pe fund, podurile și podețele vor fi reabilitate, inclusiv cel suspendat, va fi înlocuită îngrădirea parcului și vor fi reabilitate și cabinele portarilor, și chioșcurile din parc“.
Iată ce spune primăria acum, într-un comunicat de presă: „Facem precizarea că partea inferioară a albiei lacului din Parcul „Romanescu“ nu va fi betonată. Pentru o bună informare a cetăţenilor, vă rugăm să prezentaţi informaţiile corecte despre lucrările proiectului „Amenajare de parcuri şi grădini în Municipiul Craiova – Parcul «Romanescu»“.
În cadrul proiectului „Amenajare de parcuri şi grădini în Municipiul Craiova – Parcul «Romanescu»“, pentru zona adiacentă lacului central sunt prevăzute următoarele lucrări: reabilitarea şi modernizarea podeţelor, pasarelelor şi podurilor; reabilitare și recondiţionare cascade şi căderi de apă existente“, se spune în comunicat. Totodată, se va face igienizarea (decolmatare) pârâului în aval de lacul mare, dar și reamenajarea aleilor pietonale și montarea unui sistem de irigare automată. Se procedează la restaurare prin curăţare şi sablare asamblare anrocamente din jurul lacului, cascadelor şi podeţelor. Pentru sistemul de irigare se va executa o captare de apă din lac printr-o conductă de aducţiune, cu diametrul de 350 mm, la o staţie de pompare amplasată la circa 20 m distanţă de malul lacului în zona restaurantului Ciobănaşul. Staţia de pompare constă într-un bazin tampon de 15 mc, care va prelua apa din lac, şi o cameră de pompare unde vor fi amplasate grupul de pompare şi sistemul automatizat de irigaţie.
Tot ansamblul va fi încadrat în peisaj, mare parte din lucrare fiind subterană, au mai spus reprezentanții primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS