3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrama unui taximetrist executat de Fisc pe nedrept

Drama unui taximetrist executat de Fisc pe nedrept

Fiscul vrea să ia banii unui craiovean fără să-i fi emis decizie de impunere (FOTO: arhiva GdS)
Fiscul vrea să ia banii unui craiovean fără să-i fi emis decizie de impunere (FOTO: arhiva GdS)

Un craiovean a fost înștiințat după cinci ani că are o datorie la plata CASS, dar dobânzile și penalitățile au ajuns la fel de mari ca debitul principal. Deși a cerut la Fisc încă din iulie să i se aplice Legea amnistiei fiscale, după șapte luni AJFP Dolj i-a răspuns omului că nu se încadrează în prevederile legii. Ieri, Fiscul a motivat că respectivului craiovean nu i-a fost emisă decizie de impunere. În mod ciudat, taximetristul trebuie să plătească un debit pentru care nu i-a fost emisă decizie de impunere, deci pe care nu l-ar datora.

Un taximetrist din Craiova este organizat ca PFA (persoană fizică autorizată). Bărbatul datora contribuția la asigurările de sănătate pentru venituri din activități independente încă din 2008, dar Fiscul l-a înștiințat abia în 2015 că ar datora acea contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS) către stat. În trecut, nici Casa de Asigurări de Sănătate Dolj și nici Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj nu l-au înștiințat pe taximetrist că ar avea vreo datorie către stat. Dar în momentul în care l-au înștiințat cei de la Fisc, în 2015, instituția statului i-a calculat și dobânzi, și majorări de întârziere, pe care omul le contestă cu vehemență. Dobânzile și penalitățile sunt acum în cuantum de 1.240 de lei, aproape la același nivel cu debitul principal, care este de 1.276 de lei, pentru perioada 2008-2015. În această situație s-au aflat mii de oameni care au PFA-uri și care nu fuseseră înștiințați ani de-a rândul că au vreo datorie către CASS.
Craioveanul a contestat în instanță somația și titlul executoriu emise de Fisc pentru debitul respectiv, dar a cerut în același dosar și anularea penalităților de întârziere, care nu i se cuvin PFA-ului în cauză, din moment ce el nu a fost înștiințat timp de cinci ani că ar avea vreun debit de plată. Taximetristul a pierdut la Tribunalul Dolj, Fiscul a făcut apel deși nu se mai justifica, iar pe 16.12.2015, instanța a respins apelul, ca fiind nefondat. Astfel că bărbatul a rămas să plătească atât debitul principal, cât și dobânzile și penalitățile de aceeași valoare cu debitul.

Între timp, a apărut Legea amnistiei fiscale

În iulie 2015, craioveanul a mai avut o speranță că i se poate face dreptate, atunci când a apărut Legea nr. 209/2015 privind anularea unor obligații fiscale. Actul normativ prevede că se anulează din oficiu de către organul fiscal mai multe obligații fiscale principale, precum și accesoriile, stabilite prin decizii de impunere și comunicate contribuabilului pentru încadrarea unor activități ca activități independente, pentru TVA aplicată veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, pentru indemnizația primită pe perioada delegării sau detașării etc.
Potrivit Legii 209, se anulează și contribuțiile la CASS datorate de persoanele care au avut venituri sub salariul minim brut pe țară. Concret, la articolul 4, aliniatul (1) din lege prevede: „Se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și sfârșitul lunii anterioare intrării in vigoare a prezentei legi și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi“.
Conform Declarației 220 privind venitul estimat, PFA-ul craioveanului a avut venituri sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară în fiecare an, ceea ce face ca Legea 209 să i se aplice și lui, spune craioveanul.

Fiscul refuză să îi aplice Legea 209/2015, dar nu îi explică de ce

Bărbatul a cerut în repetate rânduri AJFP Dolj, începând din iulie 2015, să i se anuleze somația și titlul executoriu și să i se spună dacă i se poate aplica Legea 209/2015 și lui. El a transmis trei solicitări către Fisc, ultima transmisă pe 26 ianuarie 2016. La primele două i s-a răspuns, dar la ultima, bărbatul a primit răspuns abia pe 19 februarie, după ce GdS s-a interesat de cazul său la AJFP Dolj. Bărbatului i s-a comunicat că nu beneficiază de Legea amnistierii debitului și penalităților, fără să i se ofere un motiv al acestui refuz. Craioveanul acuză Fiscul că trage de timp în a-i răspunde solicitărilor, pentru ca el să nu se mai încadreze nici în prevederile OUG 44/2015, care prevede ștergerea dobânzilor și a unei părți din penalitățile de întârziere dacă se plătește debitul principal până la 31 martie 2016.
GdS a solicitat AJFP Dolj care este motivul pentru care craioveanului nu i se poate aplica Legea 209. Răspunsul Fiscului este halucinant. „În urma verificării bazei fiscale a rezultat că respectivului contribuabil nu i s-a emis decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012 (regularizare a CASS-ului) deoarece baza lunară de calcul a contribuției sociale a fost mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară“, susține AJFP Dolj în răspunsul transmis GdS. Așadar, reprezentanții ANAF motivează că persoanei în cauză nu i-a fost emisă decizie de impunere pentru CASS-ul pe care îl are de plată către stat, așa cum prevede Legea 209, astfel că lui i se poate aplica doar ordonanța de urgență care stabilește anularea penalităților de întârziere și a unei părți din dobânzi, dar nu și debitul principal.
Craioveanul a primit în 2015 somație de plată și titlu executoriu pentru debitele reprezentând CAS pentru perioada 2008-2015. Dar dacă nu există decizie de impunere pe numele lui, atunci cum i-a fost calculată datoria către CASS? De asemenea, rămâne întrebarea cum de i s-a început executarea silită, dacă nu i s-a emis decizie de impunere?
Craioveanul a mai spus că la fel ca el, mii de oameni sunt puși la plată fără rost. El a mai spus că și-a plătit contribuția la sănătate din 2012 încoace, calculată la venitul său estimat. Debitele pe care Fiscul i le-a impus prin somație provin din 2008.

S-au anulat datorii de peste 82 de milioane de lei în Dolj

Până la sfârșitul lunii ianuarie 2015, Fiscul doljean a șters sume uriașe cu care figurau ca debite și accesorii doljenii nedreptățiți de vechea legislație fiscală. „AJFP Dolj a emis și comunicat doljenilor 205 decizii de anulare a obligațiilor fiscale în baza Legii nr. 209/2015, din care trei decizii au fost emise pe baza cererilor depuse de contribuabili, iar 202 au fost emise din oficiu. Cuantumul obligațiilor fiscale anulate este de 82.289.000 de lei“, se arată în răspunsul transmis de Fisc, la solicitarea GdS. Șase doljeni au depus cereri către Fisc pentru a li se aplica actul normativ privind amnistierea debitelor și a accesoriilor (dobânzi și penalități de întârziere). Încă trei cereri mai sunt în curs de soluționare. Potrivit actului normativ respectiv, anularea se face din oficiu, dar aceia care consideră că ar beneficia de prevederile legii privind amnistierea și a datoriei, și a dobânzilor pot depune cereri la AJFP Dolj în acest sens.
Statul are tot interesul să aplice mai puțin Legea 209, pentru că pe aceasta s-ar anula și debitul, și accesoriile, a precizat craioveanul care ne-a sesizat la redacție.

În Oltenia au fost șterse datorii de 105 milioane de lei

Dacă în Dolj au fost șterse debite totale de peste 82 de milioane de lei, pentru 205 persoane, în toată Oltenia au fost șterse datorii totale de 105 milioane de lei, pentru 4.472 de persoane, potrivit datelor furnizate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova. Se observă, astfel, că în Dolj au fost anulate cele mai multe datorii din întreaga regiune. Din datele transmise de DGRFP Craiova reiese că în Gorj au beneficiat de Legea 209/2015 fix 4.237 de persoane, cărora li s-au anulat datorii către ANAF de 1,9 milioane de lei. În Mehedinți, Legea amnistiei fiscale nu s-a aplicat nici unui contribuabil cu datorii. În Olt au fost nouă persoane cu datorii amnistiate, de 1.710 lei, în timp ce în Vâlcea au beneficiat de ștergerea datoriilor 20 de peroane, cu suma de 21 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS