Elevii craioveni care au obținut premii la olimpiadele internaționale au fost premiați, sâmbătă, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, găzduit de Teatrul Național „Marin Sorescu“. Derulată sub genericul „Întâlnire cu elevii de nota zece“, premierea olimpicilor este un eveniment care își face loc de câțiva ani buni în cadrul Târgului Gadeamus. Anul acesta, performanțele de acest gen au fost obținute de elevii unei singure unități de învățământ: Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova.
Fie că sunt la gimnaziu sau la liceu, elevii Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova reușesc în fiecare an să facă performanță la competițiile școlare pe diverse discipline.
Maria Teodora Șerbana este elevă în clasa a XI-a și este pasionată de biologie. Cea mai recentă performanță a sa este medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene, obținută anul trecut. Anul acesta lucrează pentru noi obiective, spre care este îndrumată de profesorul de la clasă: „Biologia este cea mai mare pasiune a mea. Am obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene. Anul acesta încerc să mă calific la Olimpiada Internațională de Biologie și mă pregătesc pentru acest lucru cu doamna profesor Genelia Petrescu la clasă, dar lucrez foarte mult și acasă. Pentru mine este o onoare să reprezint țara în competiții peste hotare. Când reușesc să obțin un premiu este o mare bucurie, e o senzație pe care nu o pot descrie în cuvinte“, a spus adolescenta.
Informatica cu performanțe de la gimnaziu
Nu numai la biologie se face performanță la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. La informatică, elevii obțin premii încă de la gimnaziu. Maria Alexandra Udriștoiu, elevă în clasa a VIII-a, demonstrează acest lucru cu performanțele obținute. „Am luat bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică. Sunt foarte fericită că munca noastră este recunoscută prin aceste premii oferite la Gaudeamus. Ne motivează să mergem mai departe. Anul acesta îmi doresc să mai obțin o medalie la Balcaniada de Informatică, iar la liceu sper să cresc aceste performanțe, tot la informatică. Este disciplina care mă pasionează și o mare parte a cunoștințelor le datorez profesorului meu de la clasă, domnul Marius Nicoli“, a spus eleva.
Pasionat de informatică este și Emanuel Dicu, medaliat cu argint la Turneul Internațional de Informatică Schumen. „Am obținut aceste rezultate muncind. Am lucrat foarte multe probleme de informatică, cu diverse grade de dificultate, de la cele mai simple la cele mai complexe. Anul acesta îmi doresc să reușesc să mă calific la Balcaniada de Informatică“.
Pasionați de chimie
Și la chimie sunt rezultate deosebite. Elevul George Radu Romanescu, cunoscut încă din clasele primare pentru premiile obținute la olimpiadele de astronomie, a luat medalia de bronz la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene. „Pentru mine este o mare realizare când mă calific la o olimpiadă internațională. Am început din clasa a III-a cu astronomia, în clasa a V-a am cochetat cu informatica, iar din clasa a VII-a am început cu fizica și chimia. Mi-am dat seama că sunt pasionat de chimie și îmi doresc să continui să fac performanțe la această disciplină“, a spus olimpicul. Radu este acum în clasa a X-a și coleg de clasă cu Mădălina Stănășel, și ea pasionată de aceeași disciplină, fiind medaliată cu argint la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene. „Mă bucur că sunt oameni care apreciază efortul meu și al colegilor mei. Încercăm să obținem rezultate cât mai bune. Chiar azi (sâmbătă – n.r.) am participat la Olimpiada Județeană de Chimie și sper să ajung cât mai departe. Anul acesta o să particip și la Olimpiada de Științe ale Pământului“, a precizat Mădălina.
Prezent la premierea olimpicilor, directorul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova a precizat că speră ca și anul acesta seria performanțelor să se mențină.
„Sunt mândru de rezultatele elevilor și ale cadrelor didactice. Colegiul Național «Frații Buzești» nu este o școală a olimpicilor, este o școală în care toți elevii învață carte, iar cei cu potențial peste medie reușesc să se ridice și să obțină astfel de performanțe. Sper ca anul acesta să menținem aceste performanțe“, a precizat profesorul Zamfirică Petrescu.