
pe dreptul lui Radu Chifu (centru) de a fi învestit consilier județean din partea PSD
Scandal uriaș la ședința Consiliului Județean Dolj de joi între liberali și secretarul general al consiliului, Gheorghe Barbărasă. Motivul: validarea în funcția de consilier județean pe lista PSD a lui Radu Chifu în locul lui Cristinel Iovan. Liberalii au acuzat că Radu Chifu este membru PNL, chiar dacă acesta a trecut la PSD în 2014, profitând de OUG nr. 55 privind migrația aleșilor locali și au adus dovadă două documente ale CJ Dolj și Prefecturii Dolj. În scandal a fost prins și prefectul Sorin Răducan. Dacă liberalii au dreptate, există riscul ca toate hotărârile de CJ votate de acesta să poată fi invalidate în instanță.
Validarea în funcția de consilier a lui Radu Chifu a încins atmosfera în ședința de Consiliu Județean și așa tensionată după demisia lui Cristinel Iovan și absența președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa. Scandalul a început în momentul în care secretarul CJ Dolj, Gheorghe Barbărasă, a anunțat că în consiliu sunt două locuri vacante, posturi care reveneau Partidului Conservator și PSD. „Potrivit listei de candidați depusă de USL în 2012, de atunci până acum au devenit vacante două posturi: al domnului Stancu Florinel și al lui Iovan Cristinel. Supleant pentru Stancu Florinel este Cică Florin din partea PC. Din păcate, PC nu și-a manifestat dorința de a valida un supleant pe lista lui. În următoarele zile voi face o nouă adresă și, dacă nici atunci nu va răspunde, voi considera că nu dorește să îl propună“, a spus Barbărasă, care l-a nominalizat apoi pe Radu Chifu supleant PSD în locul lui Iovan. Consilierul județean PNL, Marian Irinei, l-a contrazis pe Barbărasă, spunând că deține documente din care rezultă că acesta figurează tot la PNL, chiar dacă și-a depus adeziunea la PSD, partid care a și acceptat-o. Barbărasă i-a replicat spunând că și el are două documente. „Inițial (Radu Chifu – n.r.) a fost pe lista PNL, dar am două documente importante din care rezultă că a uzitat de prevederile OG nr. 55/2014 și a trecut la PSD, conform adesei PSD“, a spus el. „Ordonanța nr. 55 a fost declarată neconstituțională, neproducând efecte. Este foarte adevărat faptul că persoanele care au dorit să opteze pentru alt partid au avut la dispoziție 45 de zile. Respect decizia domnului Chifu, dar procedural, la zece zile după cele 45, prefectul județului emite o informare prin care aduce la cunoștință partidelor noua apartenență politică a consilierilor județeni, respectiv supleanți. Am un document de la instituția prefectului din 29.10.2014 în care informează PNL că Radu Chifu apare pe listele PNL și că opțiunea lui este PNL. Există o neconcordanță“, a spus Irinei. „Este posibil să se fi strecurat o eroare și lista să nu fie completă, dar acest lucru este minor. Fondul problemei sunt cele două documente: voința persoanei și acceptul partidului. Și cu asta am încheiat. Nu aveți nici un motiv legal să nu validați mandatul domnului consilier“, s-a apărat Barbărasă, care apoi a criticat decizia Curții Constituționale care a considerat că OUG nr. 55/2014 este neconstituțională. „Au fost purtate multe discuții legate de Ordonanța nr. 55. Tot ce s-a produs în perioada celor 45 de zile este valabil. De ce credeți că parlamentul nu s-a grăbit să se pronunțe asupra efectelor asupra acestei ordonanțe cum în mod neinspirat CCR a prevăzut în decizie? Neinspirată pentru că, dacă parlamentul s-ar pronunța asupra efectelor, ar încălca principiul neretroactivității legii. Nu aplică fiecare când vrea. Nu mai poate nimeni să schimbe nimic. Nici parlamentul, nici papa de la Roma nu mai poate comenta acest lucru“, a mai spus secretarul general al județului.
Prezent la ședință, prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a precizat că nu știa despre situația creată și că nu crede că documentul invocat de Irinei a fost emis de prefectură. „În cursul acestei ședințe am aflat despre această situație. Rămâne la latitudinea CJ cum se va vota, dar am remarcat că aveți un document de la instituția prefectului. Refuz să cred că este de la instituția prefectului. Are antetul prefecturii?“, a întrebat Răducan. „Are“, a răspuns Irinei. „Antetul, nu ștampila“, a insistat prefectul. „Dacă citiți în stânga este un document care vine de la CJ. Dumneavoastră susțineți ceva, eu altceva. Aveți dreptul să faceți o sesizare la instituția prefectului, știți că sunt echidistant, dar vă spun că acel tabel a venit de la CJ. Noi avem un antet special la fiecare document“, a completat prefectul.
Duelul ștampilelor
Două documente oficiale referitoare la apartenența politică a membrilor CJ Dolj dau de înțeles că Radu Chifu este în continuare membru PNL. Unul este emis de Consiliul Județean, celălalt chiar de Prefectura Dolj sub semnătura prefectului Sorin Răducan.
Documentul de la CJ este semnat de secretarul Barbărasă și reprezintă situația centralizată a membrilor CJ și a supleanților partidelor, așa cum cerea OUG nr. 55/2014. Pe pagina a doua, Radu Chifu figurează ca supleant al PNL – USL pe 2 septembrie 2014. Dacă și-ar fi exprimat opțiunea de a schimba partidul, acest lucru trebuia trecut în tabel la rubrica dedicată celor care au ales să beneficieze de prevederile Ordonanței nr. 55/2014, așa cum este cazul, de exemplu, a doi consilieri județeni care au trecut de la PNL la PSD. Ei figurează în tabel că au schimbat partidul.
Tabelul a fost ștampilat și de Prefectura Dolj, dar de către Compartimentul Informare Publică pe Legea nr. 544/2001, ceea ce înseamnă că prefectura doar a înregistrat acest document trimis de Consiliul Județean și semnat de secretarul Gheorghe Barbărasă. Mai există, însă, un document, care ar putea confirma datele din primul. Este vorba de o informare oficială a Prefecturii Dolj, cu ștampila și semnătura prefectului de Dolj, Sorin Răducan.
Informarea prezintă situația centralizatoare a aleșilor locali la nivelul județului raportată la prevederile OUG nr. 55/2014, dar ea nu conține nume, ci doar numărul de aleși locali și supleanți din fiecare partid. Conform tabelului, PNL figurează cu același număr de supleanți, zece. Potrivit consilierului Marian Irinei, aceasta este o dovadă că Prefectura Dolj certifică și ea faptul că nici un supleant al PNL nu a plecat din partid, deci nici Radu Chifu. Deci Radu Chifu este tot membru PNL și nu putea fi validat consilier județean PSD, spune el. În plus, consideră el, partidele care compun CJ Dolj au același număr de supleanți și înainte și după Ordonanța nr. 55.
Dovada lui Irinei pare indirectă, deoarece ea nu exclude posibilitatea ca, de exemplu, un supleant de la PSD să fi trecut la PNL, și invers. În această situație, ambele partide ar figura cu același număr de supleanți după expirarea termenului legal de 45 de zile impus de ordonanță. Enigma o vor lămuri instituțiile abilitate.
Neconcordanțele ridică însă altă problemă. Dacă Irinei are dreptate și datele din cele două tabele îl dau pe Chifu membru PNL, primează aceste documente în fața adeziunii lui la PSD și a acceptării lui de către partid? Sau, indiferent de documentele oficiale prezentate, greșelile făcute nu schimbă cu nimic fondul legal al problemei, iar singurele măsuri ar putea fi unele administrative împotriva persoanelor care au greșit la redactarea documentelor? Rezolvarea este foarte importantă în perspectiva activității Consiliului Județean, deoarece oricine ar putea contesta și anula în instanță hotărârile adoptate de consilierii județeni, inclusiv cu votul lui Radu Chifu.
Ce spune Ordonanța traseismului politic
Ordonanța nr. 55/2014 care a dat liber la migrație politică pentru o perioadă de 45 de zile conține un articol unic care reglementează sumar pașii administrativi de urmat. De exemplu, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.
Opţiunea se depune la autoritatea deliberativă a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Opţiunea cu privire la partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale va fi însoţită de acceptarea acestuia de către partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale pentru care a optat. Apoi, secretarii sunt obligați ca, în termen de zece zile de la expirarea celor 45, să comunice Instituției Prefectului situaţia centralizatoare a aleşilor locali. Prefectura o trimite mai departe la minister.