-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljHaos în parcările de lângă Târgul Municipal Craiova

Haos în parcările de lângă Târgul Municipal Craiova

Administrația locală craioveană a mutat de peste două luni Târgul Municipal pe strada Dimitrie Gerota, dar nu a amenajat și locuri de parcare pentru sutele de comercianți și clienți. Drept urmare, craiovenii care locuiesc în imediata vecinătate a târgului sunt revoltați pentru faptul că parcările din apropierea blocurilor sunt ocupate de comercianții și cumpărătorii care vin la târg. Nu de puține ori, locatarii s-au trezit cu mașinile blocate în parcare.

Scandal pe parcările blocurilor din imediata vecinătate a Târgului Municipal din Craiova, de pe strada Dimitrie Gerota. Craiovenii care locuiesc aici sunt revoltați din cauza faptului că parcările din preajma blocurilor sunt acum ocupate de comercianții din târg și cumpărătorii care vin aici zilnic și, mai ales, la sfârșit de săptămână. Oamenii spun că plătesc taxa de parcare impusă de primărie, dar au ajuns să găsească foarte greu un loc unde să-și lase mașina când vin de la serviciu. În plus, dacă reușesc să intre în parcările interioare din spatele blocurilor riscă să rămână blocați o zi întreagă. Din cauză că primăria a dat drumul activității noului târg, dar nu a prevăzut și locuri de parcare, cei 600 de comercianți intră în parcările cvartalului de blocuri V1 – V6 de pe strada Dr. Constantin Severeanu, dar și în parcările blocurilor K6 – K11 de pe strada Victor Gomoiu, iar mașinile locuitorilor rămân blocate aici și câte o zi întreagă.
„E un dezastru aici. Sâmbăta și duminica este ca la nebuni. Comercianții și cei care vin în târg ocupă parcările interioare de la blocurile V1 -V6, de la blocurile K6 – K11, dar și la blocurile V 7 – V16. Se duc până pe strada Cantacuzino. Parcările se eliberează abia seara. Au ajuns să ocupe benzile de circulație de pe străzile învecinate. În plus, blochează ieșirile din parcările și aleile dintre blocuri. Poți să stai cu mașina până la ora patru, pentru că ei le trag pe ale lor în spatele mașinilor noastre, care sunt deja în parcare și nu poți să ieși. Se aud mereu claxoane, zgomot“, a afirmat un proprietar din blocul V2 de pe strada Dr. Constantin Severeanu. „De când s-a mutat târgul înapoi, în 1 Mai, cele câteva străzi adiacente, inclusiv străzile dintre blocuri, parcările dintre blocuri sunt pline. Blocaje la fiecare minut, balamuc. Mă întreb, de ce primăria, atunci când a mutat târgul pe noul amplasament, nu a prevăzut locuri de parcare pentru că aici nu se poate ajunge decât cu mașina. Toți riveranii, dacă pleacă sâmbătă dimineața cu mașinile de acasă nu se mai pot întoarce decât duminică seara pentru că nu mai au unde“, a spus Daniel Diaconu, într-un e-mail trimis pe adresa GdS.

Piețele promit locuri de parcare mai târziu

Reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL recunosc că, odată cu amenajarea târgului de pe strada Dimitrie Gerota, ar fi necesar să se amenajeze și peste 300 de locuri de parcare. Numai că, tot ei spun că acestea nu există la acest moment, chiar dacă sunt prinse în planul de amenajare a noului punct de lucru. Autoritățile precizează că planul, întocmit în primăvara anului trecut, includea şi un număr substanţial de locuri de parcare – peste 300. Deocamdată, însă, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL nu a primit în concesiune de la Primăria Craiova decât o singură porţiune (7.823 mp) din terenul care ar urma să găzduiască acest târg. Această suprafaţă de teren a fost pusă la dispoziţia Pieţelor prin HCL nr. 495/17.12.2015, în vederea amenajării actualului târg de haine şi încălţăminte second-hand. „În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal Craiova din 8 februarie 2016 s-a aprobat concesionarea către SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a încă 6.713 mp, tot în strada Dimitrie Gerota nr. 7, în vederea extinderii Târgului Municipal, în principal prin amenajarea de parcări. Aşteptăm în prezent ca hotărârea să ne fie comunicată de Consiliul Local Craiova, după primirea vizei de legalitate de la Prefectura Dolj“, a precizat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Târgul trebuia să aibă 195 de locuri de parcare

Era obligată SC Piețe și Târguri SRL Craiova să amenajeze locuri de parcare înainte de a permite desfășurarea activității în Târgul de pe strada Dimitrie Gerota? Da. Iar obligația este prevăzută tocmai într-o hotărâre de Consiliu Local din 2008. HCL nr. 271 din 30 octombrie 2008 a aprobat regulamentul local de urbanism privind dimensionarea numărului de parcări, în funcție de destinația și dimensiunile investițiilor în municipiul Craiova. Potrivit acestui regulament, documentația oricărei construcții din oraș trebuie să prevadă un anumit număr de locuri de parcare. De exemplu, primăria ar trebui să aibă un loc de parcare pentru fiecare 15 salariați și un spor de 20% pentru invitați, restaurantele ar trebui să aibă un loc de parcare pentru fiecare patru – opt locuri la masă, bibliotecile, centrele culturale sau cinematografele un loc de parcare la fiecare zece locuri în sală, iar spitalele clinice universitare, cum este cazul SJU Craiova, un loc de parcare la fiecare patru angajați plus un spor de 25% pentru vizitatori. Prin specificul său, Târgul Municipal s-ar încadra la categoria „construcții comerciale“, unde regulamentul prevede, în cazul unei suprafețe desfășurate de peste 1.500 de metri, amenajarea unui loc de parcare pentru fiecare 40 de metri pătrați suprafață desfășurată. Asta înseamnă că târgul ar trebui să aibă în prezent 195 de locuri și aproape să dubleze în curând această capacitate după ce va primi oficial în concesiune și suprafața de aproape 7.000 de metri pătrați. În total, târgul va avea o suprafață de 14.500 de metri pătrați și un necesar de 362 de locuri de parcare. Faptul că oficialii Piețelor nu au respectat hotărârea de consiliu din 2008 nu este surprinzător, atât timp cât activitatea în târg s-a desfășurat fără ca acesta să aibă un regulament de funcționare, potrivit legii.

Cu sau fără autorizație?

Altă întrebare care se ridică este lipsa autorizației de construire pentru noua adresă de pe strada Dimitrie Gerota. Prin hotărârea 495/17.12.2015, Piețele nu numai că au primit în concesiune suprafața de 7.800 de metri pătrați, dar aici a fost declarat și punct de lucru pentru SC Piețe și Târguri Craiova SRL. Pe lângă faptul că trebuie înregistrat la Oficiul de pe lângă Registrul Comerțului, activitatea punctului de lucru trebuie autorizată în funcție de activitățile care se desfășoară acolo, iar aici intră autorizația de funcționare eliberată de primărie, autorizație de funcționare eliberată de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor sau Autorizația Sanitară. La aceasta s-ar putea adăuga autorizația sanitar-veterinară, în condițiile în care în târg se vând și păsări, și animale mici. Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare Dolj au explicat că târgul nu a avut o astfel de autorizație nici când funcționa pe strada Caracal și că emiterea ei trebuie cerută de beneficiar. Existența autorizației de construire este importantă, deoarece ea se eliberează numai pe baza unui proiect, iar acel proiect trebuia să prevadă numărul de locuri de parcare. Altfel, autorizația nu se emitea. Arhitectul Emilian Ștefârță a precizat pentru GdS că, din punctul său de vedere, actuala situație a târgului nu impune eliberarea unei autorizații de construire, deoarece pe strada Dimitrie Gerota s-a turnat doar asfalt și s-au trasat doar locurile de vânzare. Însă, spune el, autorizația devine obligatorie în cazul în care comercianții își montează mese și le mai și acoperă. Chiar dacă legislația spune că nu este nevoie de autorizație de construire pentru construcțiile cu o suprafață mai mică de șase metri pătrați, Ștefârță spune că mesele lipite pot fi considerate o singură construcție care trebuie autorizată. Dacă nu au locuri de parcare, Piețele au obținut însă autorizație de securitate la incendiu după cum a precizat pentru GdS Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj.

Locatarul și locul de parcare

Potrivit HCL nr. 271/2008, fiecare locatar care locuiește într-un bloc din Craiova ar trebui să aibă locul său de parcare. Din păcate, este vorba doar despre blocurile nou-construite, nu și pentru cele existente deja. „Pentru locuințele colective va fi prevăzut câte un loc de parcare pentru fiecare apartament. La apartamente cu suprafața utilă mai mare de 100 de metri pătrați va fi prevăzut încă un loc de parcare. Fac excepție de la prevederile de mai sus locuințele sociale construite de autorități publice“, se arată în hotărârea de consiliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS