3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMariana Piţigoi Mărăcine: Cântecul îmi este prieten veşnic

Mariana Piţigoi Mărăcine: Cântecul îmi este prieten veşnic

mariana pitigoi maracine

Mariana Piţigoi Mărăcine (foto) este o gorjeancă iubitoare a cântecului popular. Viaţa personală, dar şi profesia nu i-au fost deloc uşoare, pentru că tragediile prin care a trecut au îngenuncheat-o şi au determinat-o ca, pentru o perioadă, să renunţe la cântec, însă destinul şi iubirea pentru folclor au readus-o pe scenă.

Născută în comuna Vladimir din Gorj, Mariana Piţigoi Mărăcine se mândreşte cu originile ei. Rugată la un moment dat să locuiască în străinătate, gorjeanca a spus că nu-şi va lăsa niciodată oltenii pentru alte meleaguri, căci experienţa a învăţat-o să preţuiască mai mult meleagurile natale.
După ce a terminat liceul în Târgu Jiu, viaţa a dus-o pe gorjeancă în inima Banatului, la Timişoara. Experienţa pe care a trăit-o acolo a fost unul dintre motivele datorită căruia, astăzi, iubitorii cântecului popular se bucură de melodiile Marianei Piţigoi Mărăcine, iar oltenii o au alături. „Fiind descoperită ca voce în Timişoara, am fost îndrumată să mă întorc în Gorj şi să urmez o şcoală de specialitate. Aşa am ajuns la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu“, a explicat artista. Acolo a cântat în Ansamblul „Maria Lătăreţu“. După ce a urmat studii de specialitate în muzică, interpreta a reuşit să-şi îndeplinească altă dorinţă, aceea de a putea preda muzica. Pentru o perioadă, Mariana Piţigoi Mărăcine le-a predat copiilor din Bălceşti, judeţul Gorj, iar acum gorjeanca ajută tinerii interpreţi să păşească pe drumul cântecului popular.

O viaţă de cântec

40 de ani de cântec, atâţia au trecut de când Mariana Piţigoi Mărăcine a hotărât că muzica este cea care îi va aduce cele mai mari satisfacţii profesionale. „Cu acest har te naşti, iar dacă nu îţi place să cânţi de când eşti copil, nu poate nimeni să te îndrume în viaţă pe acest drum“, a precizat interpreta. Cu multă dragoste pentru cântec, dar şi cu dorinţa de a-i învăţa şi  pe alţii, artista şi-a îndeplinit visul pe care l-a avut de mic copil, acela de a fi pe scenă. „Cu mici peripeţii şi cu mici pălmuţe primite în viaţă“, după cum spune chiar interpreta, Mariana Piţgoi Mărăcine a reuşit să treacă peste toate obstacolele întâlnite de-a lungul timpului, dar şi cu ajutorul cântecului popular, care i-a fost mereu prieten. Chiar şi după pensionare, activitatea muzicală a interpretei a continuat. „De doi ani sunt o tânără pensionară, dar cântecul îmi este prieten veşnic“, a spus artista.
Lansarea pe piaţa muzicală a Marianei Piţigoi Mărăcine a venit odată cu participarea acesteia la un concurs la postul public de radio, la Bucureşti. Acolo a intrat prin concurs şi a făcut imprimări care au ajutat-o la promovarea ulterioară. În felul acesta interpreta a fost cunoscută de public, iar de atunci drumul cântecului popular pentru Mariana Piţigoi Mărăcine a fost din ce în ce mai frumos, dar şi spinos.

„Îmbătrânesc frumos, iar sufletul îmi e tot tânăr“

Majoritatea cântecelor din repertoriul artistei sunt compuse de ea, căci viaţa sa reprezintă principala sursă de inspiraţie. După ce, în urmă cu trei ani, Mariana Piţigoi Mărăcine a trecut prin drama vieţii sale – şi-a pierdut în mai puţin de un an nepoata, apoi fiica -, aceasta a decis că numai în muzică îşi poate găsi alinarea. Timp de trei ani, interpreta şi-a întrerupt apariţiile pe scenă şi şi-a petrecut timpul compunând noi melodii. Mariana Piţigoi Mărăcine consideră că împlinirea sa profesională cea mai mare este atunci când ajută tinerii să desluşească tainele cântecului popular. Regretul interpretei este acela că îmbătrâneşte, dar „îmbătrânesc frumos, iar sufletul îmi e tot tânăr“, a spus Mariana Piţigoi Mărăcine. Interpreta îşi doreşte să le aducă iubitorilor de folclor un nou album de muzică populară. Cel
de-al optulea album din cariera Marianei Piţigoi Mărăcine va surprinde cele mai emoţionante momente din viaţa sa, în care publicul se va regăsi, după cum spune artista.

Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS