Cancer la sân este diagnosticul crunt pe care l-au primit anul trecut 258 de doljence. În total, în județ, aproape 3.000 de femei suferă de această afecțiune. Din luna iulie 2015, Ministerul Sănătății a înființat subprogramul de protezare mamară pentru femeile care au suferit mastectomii. Până în acest moment, doar șase doljence au beneficiat de reconstrucție mamară în urma unei intervenții chirurgicale. Alte 94 au ales proteza externă de sân și accesorii, adică au ales să nu fie operate și să poarte doar un sutien reconstructiv.
Una dintre cele mai grave boli care afectează româncele este cancerul mamar, anual înregistrându-se peste 3.000 de decese ca urmare a diagnosticării tardive şi a complicaţiilor survenite. De obicei, femeile ajung târziu la medic, când șansele de vindecare sunt reduse și în multe cazuri se ajunge la extirparea sânilor. Mastectomia este operația ce presupune îndepărtarea glandei mamare, de obicei împreună cu mamelonul. Este cea mai frecventă procedură folosită în tratamentul cancerului de sân, deși în anumite cazuri se poate opta pentru tehnici de îndepărtare a tumorii cu conservarea sânului.
Pentru femeile care au trecut prin operații de extirpare a sânilor, Ministerul Sănătății a pus pe picioare, începând din iulie 2015, un subprogram de protezare mamară prin care femeile pot să beneficieze de intervenții chirurgicale în urma cărora li se reconstruiesc sânii. În Dolj, aceste intervenții se pot realiza la Spitalul Județean de Urgență Craiova (SJU). De la începutul programului și până acum, doar șase doljence au beneficiat de acest tip de reconstrucție. Costul mediu suportat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru fiecare caz a fost de 2.886,17 lei/bolnav. Lipsa de informare sau teama de a mai trece prin intervenții chirurgicale sunt, de regulă, motivele pentru care femeile nu solicită o astfel de intervenție.
Cancer mamar la 16 ani
Tot ce trebuie să facă cele care au nevoie de operație este să prezinte dovada unei evaluări din partea unui oncolog care să certifice existenţa cancerului, buletinul și cardul de sănătate. Bogdan Tănase, medic primar chirurgie generală la Institutul Oncologic București, spune că protezarea poate avea loc în același timp cu operația de mastectomie sau la o dată ulterioară. „Dacă până în urmă cu zece ani în chirurgia cancerului de sân singura operație recomandată era mastectomia, acum se merge pe chirurgia oncoplastică a sânului, adică diferite operații care să dea un aspect frumos sânului după cancerul mamar. Totodată, se merge pe chirurgia conservatoare, adică păstrarea sânului, însă sunt paciente care au suferit mastectomie și pentru care singura măsură estetică rămâne protezarea. Mastectomia este o operație mutilantă și singura variantă este protezarea. Există program național de protezare și această intervenție poate avea loc în același timp cu mastectomia sau la o dată ulterioară. Proteza se pune într-un alt loc anatomic față de cel unde era glanda mamară. Sau se poate face operația de mastectomie prima dată, după care pacienta urmează chimioretapie și radioterapie și mai apoi se ajunge la protezare“, a explicat medicul chirurg.
Media de vârstă la care, de obicei, se fac astfel de intervenții, este de 40-50 de ani. Dar medicii spun că în ultimii ani media de vârstă a tot scăzut și că se întâlnesc astfel de situații și la paciente de 25-30 de ani. Dr. Bogdan Tănase spune că a întâlnit și o pacientă de 16 ani care suferea de cancer mamar.
94 de doljence au primit decizie pentru proteză externă
Trebuie știut că pentru femeile cărora le-au fost extirpați sânii există două variante de reconstrucție. Protezarea prin intervenție chirurgicală, amintită mai sus, și metoda externă de sân și accesorii, în care pacienta nu suferă nici o intervenție, dar poate să poarte un sutien. Din iulie 2015, de când proteza externă de sân și accesorii (sutien) a intrat pe lista dispozitivelor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj (CAS) au fost înregistrate 114 solicitări. Până acum, 94 de doljence au primit decizie de eliberare a acestui tip de dispozitiv, iar restul dosarelor se află în curs de aprobare. CAS Dolj decontează pentru o decizie 409,33 lei. Pot fi eliberate două decizii, sân drept și sân stâng, dacă este cazul.
Documentele necesare pentru obținerea deciziei sunt copie după buletin, un document care să ateste calitatea de asigurat, adeverință de salariat, cupon de pensie și recomandare medicală tip. Pe site-ul CAS Dolj, la categoria Formulare asigurați/Pentru asigurați/Dispozitive medicale este postat „Modelul de prescripție medicală/Recomandare privind acordarea dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale“ și modelul de cerere pentru acordarea dispozitivului medical.
Cancerul mamar afectează tot mai multe femei. Șansele de supraviețuire depind de stadiul în care a fost depistat. Pentru a putea descoperi la timp eventualele probleme, medicii recomandă tuturor femeilor, indiferent de vârstă, palparea. Mamografia este o metodă de screening recomandată pentru femeile care au peste 35 de ani.