3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacienții, plimbați între medici și farmacii pentru medicamente

Pacienții, plimbați între medici și farmacii pentru medicamente

Schimbarea protocoalelor la începutul anului pentru două medicamente îi pune acum  pe bolnavi pe drumuri (FOTO: arhiva GdS)
Schimbarea protocoalelor la începutul anului pentru două medicamente îi pune acum
pe bolnavi pe drumuri (FOTO: arhiva GdS)

Prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează cu respectarea protocoalelor terapeutice. Practic în aceste protocoale se precizează cine este medicul prescriptor și pentru ce situații se administrează acel medicament. Schimbarea protocoalelor la începutul anului pentru două medicamente îi pune acum pe bolnavi pe drumuri pentru că formularea acestora nu este clară. În plus, medicamente esențiale pentru pacienți sunt de negăsit în farmacii. 

Bolnavii sunt puși pe drumuri între medici din cauza unor erori apărute în formularea protocoalelor terapeutice. De la 1 ianuarie 2016, protocoalele terapeutice pentru două medicamente uzuale, Ossica și Alfa D3, folosite în tratamentul osteoporozei, s-au schimbat. Până la acel moment, medicii de familie erau cei care puteau să prescrie aceste medicamente. „Aceste protocoale s-au modificat fără ca noi, medicii de familie, să fim anunțați. În mod normal ar trebui ca atunci când protocolul se schimbă să apară o atenționare în soft. Nici în SIUI, nici în softurile private de acest fel nu apare nici un fel de atenționare. Afli din gură în gură, tipic românesc, că nu mai ai voie să prescrii anumite medicamente. De la 1 ianuarie s-au modificat două protocoale, cele pentru medicamentele Ossica și Alfa D3. Sunt medicamente banale, folosite în tratamentul osteoporozei. Alfa D3 se folosește și în tratamentul osteopeniei, reprezintă stadiul premergător osteoporozei, tetaniei. Alfa D3 nu se supunea nici unui protocol până acum. Îl puteam da fără nici un fel de restricție, în prescriam inclusiv la fete aflate la pubertate cu lipsă de calciu. A apărut însă un protocol cu indicație pentru boala cronică renală și atât. Medicii prescriptori sunt doar medicii nefrologi, nici măcar endocrinologul nu îl mai poate da. Și în această situație, pacientul cu osteoporoză vine cu scrisoare medicală pentru Alfa D3 și Ossica de la endocrinolog să le dau medicamentul, iar eu le spun că pentru nici unl nu mai sunt medic prescriptor. Pacienții sunt revoltați pentru că merg la endocrinologie să li se scrie rețeta și nici acolo nu li se prescrie“, a spus dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.

„Multe medicamente nu se mai găsesc“

Ministerul Sănătății (MS) este cel care face aceste protocoale și pe care poate să le schimbe oricând. Medicii spun că partea legislativă nu ar trebui să le afecteze activitatea și că aceste protocoale ar trebui să fie foarte clar formulate, altfel fiecare specialist le interpretează în felul său și pacientul este purtat între cabinetele medicale. „Nu este normal ca medicul să fie împovărat de aceste hârtii, statistici, protocoale. Practic pe nimeni nu mai interesează dacă pacientul mai e consultat de cineva, dacă se mai vindecă. La noi trebuie să iasă hârtiile la socoteală, în rest, pacientului poate să i se complice starea de sănătate. Au fost pacienți nemulțumiți că nu le pot prescrie medicamentul, au sunat și la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj (CAS) și am fost apelată de cei de acolo. Le-am arătat protocolul și răspunsul dat de reprezentanții CAS a fost că este o eroare de protocol la Ossica și că s-a uitat să se scrie cine este medic prescriptor. În protocol scrie că medicul care face monitorizarea introduce pacientul în tratament sau îl scoate. Această monitorizare este făcută de medicul endocrinolog și concluzia logică este că numai acesta poate să prescrie acest medicament“, a explicat medicul de familie. Pe lângă această problemă, lipsa din farmacii a unor medicamente importante pune în pericol starea de sănătate a bolnavilor. Nu se găsesc medicamente esențiale pentru cei care suferă de boli ale inimii. Mai grav este că unele dintre acestea nu au nici înlocuitor, așa cum este cazul medicamentului Digoxin. Nu se găsește nici Vessel Due, folosit pentru patologia vasculară cu risc de tromboză. Dar nici Sintrom, un anticoagulant oral. „În continuare, multe medicamente nu se mai găsesc. Pacienții sunt de-a dreptul disperați. Cei care au cunoștințe în străinătate ne solicită rețete în limba engleză sau franceză și, fiind membri UE, reușesc să își procure medicamentele de acolo. Este o problemă de politică de preț, dar este frustrant pentru un pacient cu cardiopatie ischemică să umble din farmacie în farmacie după medicamente. În final va face infarct umblând după medicamente“, a conchis dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS