Craiovenii, ca de altfel tot românul, se deprind destul de greu să colecteze selectiv gunoiul. Mulți dintre locuitorii urbei „confundă“ recipientele destinate colectării selective cu tomberonul, aruncând în „clopote“ și pungile cu gunoi menajer. Alții susțin că nu selectează gunoiul pentru că, neavând puncte de colectare în apropierea locuinței, le e greu să îl care la „clopote“. Iar alții spun că nu mai văd rostul selectării dacă însuși operatorul local amestecă deșeurile atunci când le ridică de la punctele de colectare.
Cu toate că, din anul 2012, craiovenii au posibilitatea să colecteze selectiv deșeurile din propriile gospodării, fiindcă pe străzile orașului au apărut recipiente în care acestea pot fi precolectate, locuitorii orașului încurcă adeseori recipientele destinate colectării selective cu tomberoanele. Pe de altă parte, unii dintre craioveni spun că nu colectează selectiv pentru că nu există containere speciale în apropierea locuinței și le este greu să care deșeurile până la cel mai apropiat punct de colectare. „Noi aici, între blocuri, nu avem tomberoane din alea speciale. Cele mai apropiate sunt la Piața Centrală. Nu știu dacă sunt cumva și la Rotonda. Noi aruncăm tot gunoiul la platforma de gunoi“, a spus Marinică Poenaru, proprietar într-un bloc de pe strada Înfrățirii. Sunt craioveni care privesc cu reticență colectarea selectivă, fiindcă, spun ei, operatorul local nu procedează corect atunci când ridică deșeurile din recipientele speciale, PET-urile, sticla și hârtia fiind aruncate de-a valma în remorca unui tractor. „Eu stau aici, în blocul de la Ciupercă, clopotele sunt aici, pe colț. I-am văzut de la balcon, vin cu gheara aia, ridică clopotele și le golesc într-o remorcă pe toate. Păi atunci eu de ce mă omor să le mai pun separat? Eu pun PET-uri și sticle, borcane pentru că am recipientele astea chiar în fața blocului. Resturile de la bucătărie le duc la tomberoane. Așa trebuie să facă și Salubritatea“, a spus un locatar din blocul D7 din cartierul 1 Mai. Reprezentanții operatorului local, SC Salubritatea Craiova SRL, contrazic însă acest lucru. „În prezent, procedura de golire a recipientelor de colectare selectivă prevede descărcarea acestora separată, în funcție de tipul de ambalaj existent în acestea. Golirea unei baterii de containere se face o dată pe săptămână, în funcție de gradul de umplere al recipientelor, de către lucrători din cadrul Secției Transport Deșeuri. Având în vedere că în containere sunt aruncate tot mai des deșeuri municipale (menajere și nemenajere), lucrătorii noștri efectuează, în cazul ambalajelor de tip PET, o sortare suplimentară“, a precizat Cristina Ghinea, purtător de cuvânt la SC Salubritate. Uneori, când clopotele sunt pline, angajații Salubrității scot deșeurile cu mâna și le depozitează în saci de plastic.
Containere puține, colectare selectivă pe măsură
Pentru cei 300.000 de locuitori, în Craiova sunt amplasate 223 de containere de colectare selectivă în 87 de locații, în mod special în cartierele de blocuri ale orașului. „Bateriile de containere au fost amplasate în locuri accesibile, la distanță de recipientele în care sunt precolectate deșeurile menajere și nemenajere, astfel încât locuitorii orașului să nu fie tentați să arunce gunoiul în recipientele destinate colectării selective“, a mai spus Cristina Ghinea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL. Cu siguranță, această tentație nu există pentru locuitorii din cartierele de case, unde nu sunt recipiente pentru colectare selectivă. „Nu există așa ceva aici! Trebuie să iau sacul în spate și să mă duc cu el în centrul orașului. Avem tomberoane, vine mașina și ridică o dată pe săptămână. Punem în ele tot. Noroc cu ăștia care strâng PET-uri, că le mai dăm lor când trec pe la poartă. Asta e reciclarea la noi“, a spus Tamara Bosneanu, care locuiește în cartierul Catargiu.
România, la coada listei
Doar 50% dintre români se preocupă de colectarea selectivă de hârtie, carton sau cutii de băuturi, în comparaţie cu 90% din ceilalţi europeni.
Conform celui mai recent eurobarometru al Comisiei Europene, românii preferă cel mai mult să colecteze selectiv sticle de plastic sau alte materiale de plastic, cu un procent de 60%, media europeană fiind de 90% în cazul acestor deşeuri. Pe locurile următoare se află colectarea selectivă a deşeurilor de sticlă, cutiilor metalice, deşeurilor de bucătărie, deşeurilor electrice şi electronice, pe ultimul loc aflându-se deşeurile de grădină. Cu toate acestea, România, alături de Bulgaria, Letonia şi Cipru, se află la coada clasamentului european în ceea ce priveşte disponibilitatea de a sorta deşeurile menajere.
Date statistice
În anul 2015, în Craiova au fost colectate și reciclate o cantitate totală de 200 de tone de deșeuri reciclabile, din care 148,365 tone de hârtie-carton, 23 tone de plastic, 27,26 tone de sticlă și 0,6 tone deșeuri electrice și electrocasnice.