Nu doar liceele sunt clasificate în funcție de rezultatele obținute de elevi, ci și școlile gimnaziale. La nivel național există un top al școlilor, făcut în funcție de mediile obținute la evaluarea națională, iar primele locuri sunt ocupate, de ani buni, de aceleași unități școlare, care obțin rezultate bune atât în sesiuni, cât și în perioada simulărilor.
Elevii Școlii gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova se fac remarcați anual nu numai prin numărul notelor de zece, ci și prin faptul că, în urma examenului național, reușesc să aibă și cea mai mare medie generală pe școală 9.24. Directorul școlii spune că secretul stă în activitatea la clasă.
„De zece ani suntem pe locul I în Dolj. Și la nivel național, în topul făcut de minister, ne regăsim pe lista celor 50 de unități școlare cu exigențe. Aceste rezultate sunt obținute și prin prisma faptului că elevii și profesorii relaționează foarte bine. Elevii chiar își iubesc profesorii și, existând respect, apare și interesul pentru rezultate bune. Se poate vedea acest lucru prin faptul că, an de an, avem cele mai multe medii de zece la evaluarea națională. Și la concursurile școlare sunt performanțe. Anul trecut am avut 11 calificați la olimpiadele naționale. Este un rezultat care se obține greu de șolile gimnaziale, pentru că la acest nivel sunt doar câteva olimpiade școlare cu faze naționale, în timp ce la liceu toate disciplinele au faze naționale. Și anul acesta continuă performanța. Avem elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor de fizică, română și lingvistică“, a precizat Genoveva Ioana, directorul Școlii gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova. În acest clasament al școlilor gimnaziale, locul al II-lea este ocupat de Colegiul Național „Frații Buzești“, recunoscut la nivel național pentru performanțele obținute în special cu elevii de liceu. Locul al III-lea revine Școlii gimnaziale „Traian“ din Craiova, care la simularea de anul acesta s-a remarcat prin obținerea unei medii de zece.
Motivarea copiilor, foarte importantă
De ani buni, pe primele locuri se află și Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova. Directorul școlii spune că un rol important îl are și motivarea elevilor. „De aproximativ cinci ani avem rezultate bune la evaluarea națională. Contează mult în obținerea acestor rezultate dorința elevilor de a învăța. Noi încercăm să-i motivăm. Și după această simulare, organizăm ședința cu părinții pentru a analiza fiecare caz, să le explicăm că trebuie să intensifice pregătirea pentru examenul național. Se lucrează și pentru concursurile școlare. Avem elevi calificați la faza națională a Olimpiadei de Fizică, și la Olimpiada de Educație Tehnologică. Avem obținut premii și mențiuni și la fazele județene ale olimpiadelor de la limba română și franceză. Reușim să facem performanță și prin motivarea elevilor. Cei care obțin premii primesc burse din bugetul școlii“, a precizat Camelia Buzatu, directorul școlii.
Rezultatele obținute de elevi la simularea evaluării naționale, derulată în urmă cu câteva săptămâni, arată chiar o creștere a performanței, școala fiind poziționată pe locul IV la nivel județean.
Pe locul V, în funcție de rezultatele de la evaluarea națională din sesiunea de vară a anului trecut, se află Colegiul Energetic Craiova. Datele de la simulare arată însă că pentru primele poziții se luptă și Colegiul Național „Elena Cuza“, care la simulare a înregistrat o promovabilitate de 94,92%.