Cazurile bebelușilor din Argeș ajunși în ultimele săptămâni la spitalul bucureștean „Marie Curie”, în urma unei infecții cu bacteria E.coli, au îngrijorat părinții din toată țara. Printre micuții pacienți s-a numărat și o fetiță de nouă luni din Craiova. Medicii spun că această bacterie există peste tot și că trebuie avut mare grijă în ceea ce privește prepararea alimentelor, igiena, dar și consumul de apă. Vă prezentăm mai jos principalele reguli pentru a preveni aceste situații.
Infecția cu bacteria E.coli a făcut ca mai mulți copii din județul Argeș și o fetiță de doar nouă luni din Craiova să ajungă în stare gravă la Spitalul „Marie Curie“ și să aibă nevoie de dializă. E.coli este o bacterie care trăiește în tractul intestinal al omului și al animalelor. Această bacterie are mai multe tulpini, iar unele dintre ele pot provoca boli care pot să pună viața în pericol. De la infecția cu această bacterie se poate ajunge la sindromul hemolitic uremic, o boală mortală. Un bebeluș din Argeș a decedat. Încă nu se știe cauza exactă a îmbolnăvirii copiilor, iar părinții din toată țara se tem acum de orice și caută răspunsuri cu gândul că și copilul lor poate contracta oricând infecția cu E.coli. Pentru prevenirea unor astfel de situații este important ca alimentele consumate de copii să fie bine preparate și să se respecte regulile de igienă. „Trebuie să începem cu prevenția în alimentație. Dacă îi dăm copilului hrană sănătoasă, nu au de ce să apară probleme. Vasele în care se gătește trebuie să fie foarte bine dezinfectate și din când în când fierte. Pentru sugari și pentru copilul mic trebuie folosite vase separate. Biberoanele trebuie să fie spălate foarte bine. Mama trebuie să își spele bine mâinile înainte de a începe să gătească. Alimentele trebuie spălate foarte bine. Se fac greșeli în sensul că se deschide o cutie de lapte praf mare, se bagă aceeași linguriță și se ia de mai multe ori lapte, iar asta poate duce la contaminarea lui. Laptele după ce este desfăcut pentru prima folosire trebuie să fie repartizat, cel care rămâne, în alte cutii sau borcane la care să se umble o singură dată. Nu este igienic să lași cutia deschisă și să iei de acolo de câte ori este nevoie. Uneori mai este lăsată și la căldură, lângă aragaz“, a explicat Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie.
Este recomandată brânza preparată în casă
Medicii spun că ar trebui ca în România să se insiste mai mult pe prevenție, așa cum se întâmplă în alte țări. Alimentele pe care copilul le consumă trebuie să fie proaspete. În ancheta derulată pentru a afla cauza îmbolnăvirii copiilor ajunși la Spitalul „Marie Curie“, s-a vehiculat că sursa infecției ar fi un lot de brânză. Dr. Doina Cherata recomandă ca brânza consumată de copii să fie preparată în casă, astfel încât să fie evitate astfel de situații. „Este important ca alimentele să fie cât de cât proaspete. Nu trebuie lăsată mâncarea trei zile în frigider și să o dăm după aceea copilului. Acum s-a creat această isterie cu brânza. Ieri am întâlnit o mămică de la țară care are în curte capră, dar acum nu îi mai dă copilului brânză făcută în casă pentru că a auzit la televizor că acei copii ajunși din Argeș la spitalul din București s-au îmbolnăvit din cauza brânzei. Noi, pediatrii, am fost învățați să recomandăm părinților să le dea copiilor să mănânce brânză făcută în casă. Nu este nevoie să fie cumpărată, poate fi preparată de ei. Se folosește lapte proaspăt, care se fierbe cel puțin 10-15 minute clocotit, după aceea se adaugă un pahar de iaurt sau o lămâie stoarsă. Acum, părinții nu trebuie să se sperie că a fost suspicionată brânza în cazurile de la Argeș. Brânza este un aliment complex, are toți aminoacizii esențiali“, adaugă dr. Doina Cherata.
„Cred că problema la copiii din Argeș a apărut din cauza apei“
Este important ca pentru o imunitate puternică copilului să i se ofere atât proteine, cât și lipide și carbohidrați. În general, când organismul este slăbit, microbii găsesc o fisură și se infiltrează. Dr. Doina Cherata este de părere că în apă se găsește cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș. „Bacteria E.coli se întâlnește frecvent, numai că acum a fost o tulpină foarte toxică. Eu cred că problema la copiii din Argeș a apărut din cauza apei. Poate apa cu care s-a preparat laptele. Copiilor trebuie să le dăm apă plată. Nici aceasta nu este sterilă, dar oricum este mai mic riscul de îmbolnăvire la aceasta decât dacă folosim apă din fântână. Iar o dată folosită o gamă de apă, este bine să nu o schimbăm, mai ales dacă plecăm din localitatea în care locuim, pentru că schimbarea apei, a PH-ului, pot duce la apariția diareei“, explică medicul de familie.
Celor care nu își permit să cumpere apă plată tot timpul, medicii le recomandă să fiarbă apa, dar nu mai mult de 10-15 minute. „La sugari, apa trebuie sterilizată. Nu trebuie fiartă mai mult de 10-15 minute, pentru că există riscul să scadă foarte mult și să rămână mai multe săruri. Am întâlnit sugar care a făcut litiază urinară pentru că apa a fost foarte mult clocotită și au rămas sărurile, care se pot depune la rinichi. Ideal ar fi ca familia să aibă un filtru în casă. Dacă nu își permit să cumpere apă plată în fiecare zi, trebuie să lase apa de la chiuvetă un timp într-un vas curat, să iasă clorul din ea, și după să o fiarbă 5-10 minute pentru sterilizare“, atrage atenția dr. Doina Cherata.
Igiena este esențială
Nu trebuie scăpată din vedere nici igiena din camera în care locuiește copilul. Micuțul nu trebuie să fie ținut într-o încăpere cu multe obiecte, pe care se pot aduna bacteriile. În plus, micuțul trebuie scos la aer în fiecare zi. „Un copil corect îngrijit, care este scos la aer în mod normal, care este ținut într-un mediu curat, care nu are animale în jur, căruia i se face baie în fiecare zi, care mănâncă fructe și legume bine spălate sau le consumă sub formă de sucuri nu are cum să contracteze E.coli! Camera copiilor nu trebuie să fie aglomerată de jucării de pluș. La fel de important este ca animalele de companie să nu fie ținute în același loc în care dorm copii. Părul animelelor produce unele modificări alergice care provoacă astm bronșic sau urticarie. O altă problemă este că micuții se culcă în camere supraîncălzite, la o temperatură foarte mare apare uscarea mucoasei și în momentul în care dau de aer rece imediat răcesc. Trebuie menținută constant o temperatură optimă“, precizează medicul de familie.
Creșterea imunității organismului copilului este importantă. Mediul este însă cel care decide dacă micuțul are nevoie de anumite suplimente. De cele mai multe ori, specialiștii spun că organismul copilului poate fi ajutat cu multe legume și fructe proaspete. „Eu, toamna, dau copiilor un program de imunizare în funcție de afecțiunile pe care le-au avut în timpul anului. Dacă nu au răcit mai mulți ani, nu este nevoie să intervin. Dar un copil care face frecvent anumite afecțiuni trebuie ajutat. Sunt anumite substanțe pe bază de plante care cresc imunitatea și pe care le putem folosi alternativ. Trebuie, însă, să vă adresați medicului curant. Până la șapte ani este bine să dăm iarna copiilor calciu cu fixator, dar numai în anumite perioade. Nu este bine să dăm tot timpul pentru că și excesul este dăunător. Nu este bine să dăm vitamine după ureche pentru că întâlnim și mulți copii care suferă de obezitate“, încheie Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie.