Mii de persoane au petrecut seara de 8 Martie într-un mod cu totul special. Aproximativ două ore de muzică de calitate, „Balade pour elle“, o producție extraordinară, a transformat Sala Polivalentă din Craiova în spaţiul ideal pentru a celebra Femeia. Richard Clayderman și Gheorghe Zamfir, doi coloși ai muzicii, au concertat în premieră împreună pe aceeași scenă. A fost un vis împlinit pentru mulţi să asculte „Ballade pour Adeline“ şi „Ciobănaşul Singuratic“ nu la televizor, radio sau de pe un CD, ci interpretate chiar pe scena din faţa lor.
Evenimentul face parte din programul național-cultural „Artă contra Drog 2016“, un proiect inițiat de Asociația Culturală de Teatru, Muzică și Film „Dracula“ și Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) România, al cărei președinte este academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici. Prin acest program, organizatorii vorbesc publicului despre riscurile consumului de droguri, oferă o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber, invitând spectatorii să consume artă.
„Este prima dată când petrec Ziua Femeii la un concert de suflet“
Veniţi din toată Oltenia, iubitori de muzică de toate vârstele s-au bucurat să îi vadă pe scenă pe doi dintre artiştii atât de apreciaţi în întreaga lume. Un concert deosebit, cu un repertoriu diferit, ales special pentru a celebra Ziua Internațională a Femeii. Pentru craioveanul Antonie Tudor, concertul de marţi seară a fost unul de excepţie, un concert pe care a mărturisit că îl aştepta de-o viaţă. Şi pentru Mariana Becherescu a fost o zi de 8 Martie cu totul aparte: „Este prima dată când îi văd în concert pe cei doi titani ai muzicii: Richard Clayderman şi Gheorghe Zamfir. Am urmărit o parte din concertul televizat pe care aceştia l-au avut la Bacău şi am fost impresionată. Mi-am dorit foarte mult să îi văd. Sunt emoţionată, este prima dată când petrec Ziua Femeii la un concert de suflet“, a spus Mariana. Am întâlnit-o la concert şi pe Lucia Croitoru, managerul Liceului de Arte „Marin Sorescu“: „Clayderman este un mare pianist. Am ales să îmi petrec ziua de 8 Martie într-un cadru deosebit, să îmi bucur sufletul cu muzică de calitate. Mă bucur din suflet că oraşul nostru găzduieşte astfel de concerte. Îmi doresc să văd pe scenă, alături de artişti consacraţi, elevii talentaţi ai Liceului „Marin Sorescu“. Este emoţionant să vezi într-un singur loc mii de oameni dornici să asculte muzică de calitate“.
Pentru întâia oară împreună pe scenă
Gheorghe Zamfir cu naiurile sale a fost invitatul special al renumitului Clayderman, „The Prince of Romance“, așa cum a fost numit pianistul aflat în Cartea Recordurilor. Pe scenă, cei doi maeştri au fost acompaniaţi de un grup de tineri muzicieni din Bucureşti. Promotor al unui stil aparte, îmbinând amprenta sa originală cu elemente clasice şi pop, Clayderman a înregistrat vânzări mondiale record, care însumează aproximativ 90 de milioane de discuri şi are un palmares de 267 de discuri de Aur şi 70 de Platină. Pianistul a început să scrie istorie muzicală la 23 de ani, când a înregistrat „Ballade pour Adelline“, care a avut un succes imediat şi răsunător. Celebra piesă s-a vândut în 22 de milioane de exemplare, în 38 de ţări. Cei doi artişti, celebri în toată lumea, s-au intersectat de-a lungul anilor în foarte multe ţări, însă nu au cântat niciodată împreună până acum. Gheorghe Zamfir este recunoscut ca maestrul naiului, este cel mai cunoscut artist român contemporan pe plan internațional. A avut numeroase turnee internaționale și a contribuit la coloane sonore din filme prestigioase de la Hollywood. Cei doi titani ai muzicii au creat o legătură aparte cu publicul prezent la Craiova, Clayderman oferind partituri şi autografe copiilor care s-au apropiat de scenă. A fost momentul în care muzicianul şi-a demonstrat nu doar generozitatea, ci şi simplitatea şi simţul umorului.
Date biografice
Născut în anul 1953, Richard Clayderman este un celebru pianist şi compozitor francez. A învăţat să cânte la pian de la tatăl său. În decursul carierei, a lansat numeroase albume, inclusiv compoziţiile lui Paul de Senneville şi Oliver Toussaint.